De minister van defensie heeft medegedeeld dat hij de benodigde € 110.000.000,- heeft verzameld om de groep veteranen die voor 1 juli 2007 zijn uitgezonden te compenseren. Daarmee komt de daadwerkelijke compensatie weer een stap dichter bij.
Schadeloosstelling veteranen
In het voorjaar van 2010 is de minister van defensie met de militaire vakbonden overeengekomen dat de ‘oude groep’ veteranen zal worden gecompenseerd. Met de compensatie zal geen beroep worden gedaan op de verjaring en een eventuele schuldvraag.
Na de afspraak moest de minister het benodigde geld verzamelen en ook moesten er afspraken worden gemaakt over de manier waarop de schadeloosstelling ‘handen en voeten’ zou worden gegeven. Het geld is er en nu moet duidelijkheid komen hoe de veteranen worden gecompenseerd.
Mogelijkheden tot schadevergoeding
Als een veteraan wordt geconfronteerd met letselschade door een uitzending (vaak PTSS) heeft hij verschillende manieren om een schadevergoeding te krijgen. Uitgangspunt is daarbij wel dat dienstverband is vastgesteld voor het letsel of de aandoening (artikel 4). Het vaststellen van het dienstverband gebeurt door het ABP.
Militaire voorzieningen
Als het dienstverband eenmaal is vastgesteld dan kan de veteraan een beroep doen op de militaire voorzieningen bestaande uit pensioenen, medische zorg en overige voorzieningen (lees meer over de militaire voorzieningen). Het grote voordeel van de militaire voorzieningen is dat de verjaring geen rol speelt en dat geen discussie gevoerd hoeft te worden over de aansprakelijkheid.
Letselschade claim
Helaas laat de praktijk zien dat ondanks de riante voorzieningen een groot aantal veteranen blijft zitten met schade, dit wordt in de letselschadepraktijk restschade genoemd. Om de restschade vergoed te kunnen krijgen, moet deze geclaimd worden bij de minister van defensie.
Er zal dus een letselschadeprocedure gaan lopen waarbij een aantal criteria gelden. Allereerst moet er sprake zijn van een dienstverband aandoening. Ten tweede mag de claim niet verjaard zijn en ten derde moet de minister van defensie zijn zorgplicht jegens de veteraan hebben geschonden.
Met name de verjaring is een groot probleem voor veel veteranen waardoor veel letselschadeclaims stuk lopen met alle gevolgen van dien. Het kan dan ook niet vaak genoeg gezegd worden: als u wordt geconfronteerd met schade onderneem in ieder geval binnen 5 jaar actie!
Als u meer informatie wilt hebben over veteranen en letsel, dan raad ik u aan om de pagina letselschade veteranen te bekijken. Zie ook onze meest gestelde vragen.
Omdat veel claims van veteranen stuk lopen op de verjaring, kan de schadeloosstelling, en tevens de derde mogelijkheid om een schadevergoeding te krijgen, uitkomst bieden voor een grote groep veteranen. Het is nu wachten op de concrete invulling van de regeling.
Schadeloosstelling veteranen door DLSA
Als enige letselschade advocaat in Nederland is Dolderman letselschade Advocaat gespecialiseerd in het militair letselschade recht. Door de unieke combinatie van kennis van defensie en het letselschaderecht zijn al veel militaire dienstslachtoffers met succes begeleid naar een maximale letselschade schadevergoeding.