Wij claimen uw schade

Voetganger

Als voetganger bent u kwetsbaar in het verkeer. Bij een aanrijding tussen een voetganger en een auto, bus, scooter of ander gemotoriseerd voertuig, zal vaak (ernstig) letsel bij de voetganger ontstaan.

Vrijwel altijd recht op compensatie

Bent u als voetganger het slachtoffer geworden van een verkeersongeval en lijdt u daardoor schade? Meld uw schade! Dolderman Letselschade Advocaten zorgt ervoor dat u een rechtvaardige schadevergoeding krijgt:

 • U ontvangt een hogere schadevergoeding dan het aanbod van de verzekeraar;
 • Krijg rust, overzicht en de zekerheid dat alles goed wordt geregeld;
 • U hoeft zich niet te verdiepen in wet- en regelgeving.

Als voetganger aangereden en heeft u behoefte aan juridische hulpKlik hier en vertel ons wat er precies is gebeurd. U ontvangt gratis juridisch advies. Wij werken voor slachtoffers uit heel Nederland. Dolderman Letselschade Advocaten kunnen u ook thuis bezoeken.Wist u dat de redelijke kosten van de advocaat na erkenning van de aansprakelijkheid, door de tegenpartij moeten worden betaald. Het inschakelen van onze letseladvocaten hoeft u dus niets te kosten!

De ervaring van Jeroen

De heer Dolderman is mijns inziens een top-advocaat, hij is eerlijk en oprecht, geeft zeer goede adviezen en uitmuntende juridische hulp, voornamelijk op momenten dat het als cliënt erg lastig was de zaak te overzien of begrijpen.

Neem vandaag nog contact op

Boek hier een gratis consult

Bij Dolderman Letselschade zijn we toegewijd om voor uw rechten te vechten en u te helpen navigeren door de complexiteit van het letselschaderecht.

Bent u als voetganger aangereden door een auto (of ander gemotoriseerd voertuig)? Omdat voetgangers juridisch worden beschermd moet de schade voor minstens 50% worden vergoed. Daar geldt maar 1 uitzondering op: overmacht (*) van de bestuurder. Overmacht betekent dat de automobilist niets heeft kunnen doen om het ongeval te voorkomen.

Overmacht is slechts in uitzonderlijke gevallen mogelijk, maar komt in de praktijk nauwelijks voor.

 • Had u als voetganger geen schuld aan het ongeval, dan wordt uw schade voor 100% vergoed;
 • Voetganger in de fout? Dan wordt minstens 50% en maximaal 100% van de schade vergoed (behoudens overmacht);
 • De schade van een voetganger, jonger dan 14 jaar, wordt altijd vergoed (behoudens overmacht).
Dolderman Letselschade

Baanbrekende rechtspraak PTSS

Wij vinden dat slachtoffers optimale ondersteuning bij letselschade moeten krijgen. Voor ons betekent dat niet alleen juridische hulp bij het claimen van letselschade, maar ook rechtsbijstand bij arbeidsongeschiktheid, ontslag of voorzieningen. Zo kunt u zich met een gerust hart richten op iets veel belangrijkers… Een nieuw begin.

Gratis zaak evaluatie

Via onderstaand formulier kunt u een adviesgesprek aanvragen. Wij verzoeken u de velden zo volledig mogelijk in te vullen zodat wij uw adviesgesprek spoedig kunnen inplannen.

Stap 1

Dien uw claim in

Met een gratis evaluatie van uw zaak is het eenvoudig om een claim in te dienen bij DLSA.

Stap 2

Wij ondernemen actie

Ons toegewijde team begint met het evalueren en onderzoeken van uw claim.

Stap 3

Wij strijden voor u

Als we de zaak aannemen, strijden wij voor de resultaten die u verdient.

Name(Vereist)
Laatste nieuws

Blogs

Waar kunnen we u bij helpen?

Voetganger kan automobilist aansprakelijk stellen

Elke letselschadeprocedure start met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Dit gaat meestal schriftelijk. De verzekeraar van de automobilist wordt aansprakelijk gesteld. In de aansprakelijkstelling moet worden weergegeven wat er is gebeurd en waarom de automobilist aansprakelijk is.

Onze letselschade advocaten stellen dagelijks verzekeraars aansprakelijk. U kunt uw zaak dan ook zonder zorgen aan ons overlaten.

De 50%-regel bij “zwakke verkeersdeelnemers”

Bent u als voetganger aangereden door een auto, dan is de bestuurder van een motorvoertuig over het algemeen voor ten minste 50% van de schade aansprakelijk. Hij heeft namelijk een grotere verantwoordelijkheid omdat hij een “gevaarlijk” voertuig bestuurt. Dat betekent dat minimaal de helft van uw schade moet worden vergoed.

Er is maar één uitzondering. Dat is wanneer er sprake is van overmacht bij de automobilist. Dit betekent dat de bestuurder niets had kunnen doen om de aanrijding te voorkomen. Van overmacht is alleen sprake in uitzonderlijke gevallen en komt in de praktijk nauwelijks voor.

Eigen schuld voetganger

Bij een aanrijding tussen een voetganger en een auto, moet de bestuurder van de auto (behoudens overmacht) altijd minimaal 50% van de schade van de voetganger betalen.

Stak u de weg over zonder te kijken of liep u door het rode voetgangersverkeerslicht, dan zal dat over het algemeen worden aangemerkt als eigen schuld en wordt daarmee rekening gehouden bij het verdelen van de overige 50% van de aansprakelijkheid.

Voetganger aangereden door een auto? Klik op deze link en vertel ons wat er precies is gebeurd (1-2 min). Wij nemen snel contact met u op voor een passend juridisch advies (gratis). Onze letseladvocaten zorgen ervoor dat uw schade volledig wordt vergoed. U heeft de rust en de zekerheid dat alles goed wordt geregeld.

Voorbeeld eigen schuld

Voorbeeld: wanneer een voetganger de weg oversteekt zonder uit te kijken en hij wordt vervolgens aangereden, dan hebben beide verkeersdeelnemers schuld aan het ontstaan van het ongeval. In dit geval kan het best zo zijn dat de rechter vindt dat de voetganger 25% schuld heeft aan het ongeval. Dat betekent dan dat de voetganger 75% van zijn schade krijgt vergoed.

Heeft de voetganger geen schuld aan het ongeval, dan moet alle schade volledig worden vergoed! Leg uw zaak aan ons voor en wij helpen u bij het claimen van uw schade.

Kinderen tot 14 jaar: 100%-regel

Voor kinderen tot 14 jaar geldt een bijzondere regel. Indien een bestuurder van een motorvoertuig een kind aanrijdt, dan is de bestuurder van de auto voor 100% van de schade aansprakelijk, tenzij sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van het kind. Het laatste wordt bijna nooit aangenomen.

Bij het oversteken van een zebrapad of het bewandelen van een bospad of weg zonder voetpad bent u als voetganger zeer kwetsbaar. Een aanrijding met een fiets kan zorgen voor vervelend letsel bij de voetganger. Naast lichamelijk klachten en/of psychisch letsel kan een slachtoffer te maken krijgen met extra kosten en gemiste inkomsten.

Wanneer de voetganger geen schuld heeft aan de aanrijding met de fietser moet alle schade van de voetganger worden vergoed.

Hebben de voetganger en de fietser allebei schuld aan het ongeval, dan moet de schade worden verdeeld. Stel de fietser heeft 70% schuld en de voetganger 30%, dan moet 70% van de schade van de voetganger worden vergoed.

Het claimen van letselschade voor een voetganger na een ongeluk is een ingewikkelde juridische procedure. Vaak ligt de verzekeraar van de tegenpartij dwars. Er ontstaat vaak discussie met de verzekeraar over de hoogte van de schade.

Veel voorkomende twistpunten zijn:

 • De verzekeraar weigert de aansprakelijkheid te erkennen;
 • De relatie tussen de klachten en het ongeval wordt ontkend;
 • De hoogte van de schade wordt bestreden.

LET OP. De verzekeraar van de tegenpartij zal u een afwikkelingsvoorstel doen. De verzekeringsmaatschappij zal een zo laag mogelijke schadevergoeding aanbieden. Daardoor blijft u in de toekomst mogelijk met schade zitten! Onze letselschade advocaten helpen u te voorkomen dat u met schade blijft zitten. Doe uzelf niet tekort.

Wij kunnen u helpen met het claimen van een rechtvaardige schadevergoeding. Indien noodzakelijk, leggen wij uw zaak aan de rechter voor.

Als de aansprakelijkheid voor het ongeval van de voetganger is erkend, dan kan de schade worden vastgesteld. De zogenaamde schaderegelingsfase vangt dan aan. In deze fase moeten een groot aantal werkzaamheden worden verricht voor een succesvolle schadeclaim:

 • De financiële schade (en het bewijs) moet worden verzameld;
 • De medische ongevalgevolgen moeten in kaart worden gebracht;
 • Berekenen van de hoogte van de schadevergoeding;
 • Schadeclaim indienen bij de tegenpartij;
 • Onderhandelen over de uiteindelijke schadevergoeding.

Hoe hoog is de schadevergoeding van de voetganger?
Er is geen standaard schadevergoeding bij letsel na een ongeval van een voetganger. De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van het letsel, de extra kosten en de gemiste inkomsten van een slachtoffer. Veel voorkomende schadeposten zijn:

 • Medische kosten;
 • Reiskosten;
 • Kosten voor huishoudelijke hulp;
 • Kosten voor verlies aan zelfwerkzaamheid;
 • Kosten voor kinderopvang;
 • Minder inkomsten (ook zwarte inkomsten);
 • Loopbaanschade en pensioenschade;

Smartengeld na een ongeluk als voetganger
Als een voetganger last heeft van (blijvend) letsel door een ongeluk en de aansprakelijkheid is erkend, dan heeft de voetganger recht op smartengeld. Hoe hoog het smartengeld is hangt vooral af van de ernst van het letsel. Hoe zwaarder het letsel, hoe hoger de vergoeding.

De volgende stappen moeten doorgaans doorlopen worden om tot een schadevergoeding voor de voetganger te kunnen komen:

 • Aansprakelijk stellen van de tegenpartij;
 • Onderzoek naar medisch letsel;
 • Onderzoek naar financiële schade;
 • Hoogte van de schadevergoeding berekenen;
 • Schadeclaim indienen.

Een voetganger kan pas een schadevergoeding krijgen op het moment dat de tegenpartij (meestal een verzekeraar) de aansprakelijkheid voor het ongeval heeft erkend.

Waarborgfonds motorverkeer
Als de dader na de aanrijding met de voetganger is doorgereden, dan kan de voetganger mogelijk terecht bij het waarborgfonds. Ook als de dader onverzekerd is of in een gestolen auto reed, kan de voetganger bij het waarborgfonds aankloppen.

Er gelden wel voorwaarden om een letselschadevergoeding van het Waarborgfonds te kunnen krijgen:

 • Het ongeluk is veroorzaakt door een motorvoertuig (o.a. auto, bus, scooter, motor);
 • De aanrijding vond plaats in Nederland;
 • De dader is na het ongeval met de voetganger doorgereden na het ongeval en zijn identiteit is onbekend, of;
 • De dader is wel bekend, maar het motorvoertuig is niet verzekerd, of;
 • Het motorvoertuig dat de aanrijding veroorzaakte, is gestolen, of;
 • De verzekeringsmaatschappij is failliet.

Probeer de naam van de dader te achterhalen
Als de dader is doorgereden na de aanrijding met de voetganger en de voetganger wilt de schade claimen bij het waarborgfonds, dan verwacht het waarborgfonds wel dat de voetganger heeft geprobeerd om de identiteit van de dader te traceren.

Dolderman Letselschade Advocaten adviseren daarom altijd aangifte te doen bij de politie als de dader is doorgereden na een aanrijding; dit is immers een strafbaar feit!

 • Huisbezoek mogelijk. Bent u het slachtoffer van een aanrijding en u kunt door uw lichamelijk letsel niet naar ons advocatenkantoor komen? Het is mogelijk dat een van onze letselschade advocaten u thuis bezoekt. Direct contact voor het inplannen van een huisbezoek?

Is de identiteit van de dader bekend, maar zijn motorvoertuig was onverzekerd of gestolen, dan dient het slachtoffer de dader aansprakelijk te stellen. De aansprakelijkstelling moet schriftelijk zijn.

Het claimen van letselschade is een ingewikkeld juridisch proces vol met valkuilen. Voorkom dat u uzelf tekort doet:

 • Trap niet in de valkuilen van de verzekeringsmaatschappij;
 • Wees goed voorbereid op lastige, juridische discussies;
 • Voorkom dat u blijft zitten met uw schade. 

Onze letselschade advocaten begeleiden u stap voor stap door de hele letselschade procedure. Wat doen wij voor u:

 • Aansprakelijk stellen tegenpartij;
 • Inventariseren en berekenen van de hoogte van de schade;
 • Wij voeren de juridische discussie.

Waarom Dolderman Letselschade Advocaten:

 • Lees per advocaat of jurist in “over ons” welke (specialisten) opleidingen zij hebben gevolgd;
 • Open en eerlijk advies;
 • Wij houden u voortdurend op de hoogte van het verloop van uw zaak.

Als u letsel heeft opgelopen na een ongeval, komt er veel op u af. U kunt vragen hebben over de behandeling van uw dossier, de kosten van een letselschadeadvocaat, geschillen met de verzekeraar, de vergoeding van het eigen risico, de aansprakelijkheid van uw werkgever, etc.

Klik hier en bekijk de meest gestelde vragen. Zodoende raakt u goed geïnformeerd.

Team

Ontmoet onze deskundigen

Mr. Vincent Dolderman

Advocaat specialist letselschade

085-0240041
LinkedIn
WhatsApp

Mr. Tim van der Torn

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Arnold van Zandbergen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Yvonne Slob

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Souraya Hoenen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Laurens Kock

Jurist letselschade

085-0240041

Mr. Michael Blommers

Advocaat letselschade

085-0240041

Mr. Mitchel van Gool

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Heleen Brouwers

Advocaat letselschade

085-0240041

Mr. Julian Staal

Jurist letselschade

085-0240041

Mr. Tom Eskes

Specialist Letselschade

085-0240041
Wat wij bieden

Onze Specialismen

Auto

 • Juridisch Advies: Uitleggen van rechten en mogelijke stappen.
 • Onderhandelingen Voeren: Streven naar een eerlijke schadevergoeding.
 • Hogere schadevergoeding: dankzij samenwerking met specialisten.

Letselschade na auto ongeluk

Motor

 • Juridisch inzicht voor motorrijders: Advies over potentiële claims en vergoedingen
 • Maatwerk in juridische strategie: Maximaliseren van compensatie voor verlies
 • Expertise in gerechtelijke procedures: Professionele bijstand bij juridische geschillen

Letselschade na motor ongeluk

Brommer / Scooter

 • Schadeclaims experts: Maximale schadevergoeding voor na uw ongeval.
 • Juridisch Advies Brommer: Persoonlijk advies voor uw specifieke zaak
 • Compensatie experts: ervaar de professionele afwikkeling na een ongeval.

Schadeclaim na brommer/scooter ongeval

Fiets

 • Juridische bescherming fietsers: Compensatie minimaal 50%
 • Herstelbegeleiding voor fietsers: Ondersteuning bij herstel na een ongeval.
 • Hogere schadevergoeding: krijg meer uitgekeerd dan aanbod verzekeraar.

Letselschade na ongeval met fiets

Voetganger

 • Juridische bescherming voetgangers: Ontvang minimaal 50% compensatie.
 • Voetgangersrechten na ongeval: Duidelijke uitleg over rechten na aanrijdingen.
 • Juridische ontzorging: U hoeft zich niet te verdiepen in wet- en regelgeving.

Verkeersongeval als voetganger

Verkeersongeval

 • Geen juridische zorgen: wij nemen u al het werk uit handen
 • Meer rust: u kunt de tijd nemen om rustig te herstellen
 • Hogere schadevergoeding: dankzij samenwerking met verschillende specialisten

Letselschade na verkeersongeval

Juridische vertegenwoordiging voor een breed scala aan praktijkgebieden

Wij vechten om u te geven wat u verdient.

Uitspraken en schikkingen

We willen het niet alleen goed doen; we willen dat onze cliënten krijgen waar ze recht op hebben en dat de beklaagden echte verantwoordelijkheid dragen.