Waarborgfonds Motorverkeer
Het waarborgfonds motorverkeer kan een vangnet bieden voor slachtoffer van aanrijdingen, waarbij de dader onbekend of onverzekerd of in een gestolen auto reed. Het slachtoffer kan nergens terecht om de…
Als voetganger bent u kwetsbaar in het verkeer. Bij een aanrijding tussen een voetganger en een auto, bus, scooter of ander gemotoriseerd voertuig, zal vaak (ernstig) letsel bij de voetganger ontstaan.
Bent u als voetganger het slachtoffer geworden van een verkeersongeval en lijdt u daardoor schade? Meld uw schade! Dolderman Letselschade Advocaten zorgt ervoor dat u een rechtvaardige schadevergoeding krijgt:
Wist u dat de redelijke kosten van de advocaat na erkenning van de aansprakelijkheid, door de tegenpartij moeten worden betaald. Het inschakelen van onze letseladvocaten hoeft u dus niets te kosten!
De heer Dolderman is mijns inziens een top-advocaat, hij is eerlijk en oprecht, geeft zeer goede adviezen en uitmuntende juridische hulp, voornamelijk op momenten dat het als cliënt erg lastig was de zaak te overzien of begrijpen.
Bent u als voetganger aangereden door een auto (of ander gemotoriseerd voertuig)? Omdat voetgangers juridisch worden beschermd moet de schade voor minstens 50% worden vergoed. Daar geldt maar 1 uitzondering op: overmacht (*) van de bestuurder. Overmacht betekent dat de automobilist niets heeft kunnen doen om het ongeval te voorkomen.
Overmacht is slechts in uitzonderlijke gevallen mogelijk, maar komt in de praktijk nauwelijks voor.
Elke letselschadeprocedure start met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Dit gaat meestal schriftelijk. De verzekeraar van de automobilist wordt aansprakelijk gesteld. In de aansprakelijkstelling moet worden weergegeven wat er is gebeurd en waarom de automobilist aansprakelijk is.
Onze letselschade advocaten stellen dagelijks verzekeraars aansprakelijk. U kunt uw zaak dan ook zonder zorgen aan ons overlaten.
De 50%-regel bij “zwakke verkeersdeelnemers”
Bent u als voetganger aangereden door een auto, dan is de bestuurder van een motorvoertuig over het algemeen voor ten minste 50% van de schade aansprakelijk. Hij heeft namelijk een grotere verantwoordelijkheid omdat hij een “gevaarlijk” voertuig bestuurt. Dat betekent dat minimaal de helft van uw schade moet worden vergoed.
Er is maar één uitzondering. Dat is wanneer er sprake is van overmacht bij de automobilist. Dit betekent dat de bestuurder niets had kunnen doen om de aanrijding te voorkomen. Van overmacht is alleen sprake in uitzonderlijke gevallen en komt in de praktijk nauwelijks voor.
Eigen schuld voetganger
Bij een aanrijding tussen een voetganger en een auto, moet de bestuurder van de auto (behoudens overmacht) altijd minimaal 50% van de schade van de voetganger betalen.
Stak u de weg over zonder te kijken of liep u door het rode voetgangersverkeerslicht, dan zal dat over het algemeen worden aangemerkt als eigen schuld en wordt daarmee rekening gehouden bij het verdelen van de overige 50% van de aansprakelijkheid.
Voetganger aangereden door een auto? Klik op deze link en vertel ons wat er precies is gebeurd (1-2 min). Wij nemen snel contact met u op voor een passend juridisch advies (gratis). Onze letseladvocaten zorgen ervoor dat uw schade volledig wordt vergoed. U heeft de rust en de zekerheid dat alles goed wordt geregeld.
Voorbeeld eigen schuld
Voorbeeld: wanneer een voetganger de weg oversteekt zonder uit te kijken en hij wordt vervolgens aangereden, dan hebben beide verkeersdeelnemers schuld aan het ontstaan van het ongeval. In dit geval kan het best zo zijn dat de rechter vindt dat de voetganger 25% schuld heeft aan het ongeval. Dat betekent dan dat de voetganger 75% van zijn schade krijgt vergoed.
Heeft de voetganger geen schuld aan het ongeval, dan moet alle schade volledig worden vergoed! Leg uw zaak aan ons voor en wij helpen u bij het claimen van uw schade.
Kinderen tot 14 jaar: 100%-regel
Voor kinderen tot 14 jaar geldt een bijzondere regel. Indien een bestuurder van een motorvoertuig een kind aanrijdt, dan is de bestuurder van de auto voor 100% van de schade aansprakelijk, tenzij sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van het kind. Het laatste wordt bijna nooit aangenomen.
Bij het oversteken van een zebrapad of het bewandelen van een bospad of weg zonder voetpad bent u als voetganger zeer kwetsbaar. Een aanrijding met een fiets kan zorgen voor vervelend letsel bij de voetganger. Naast lichamelijk klachten en/of psychisch letsel kan een slachtoffer te maken krijgen met extra kosten en gemiste inkomsten.
Wanneer de voetganger geen schuld heeft aan de aanrijding met de fietser moet alle schade van de voetganger worden vergoed.
Hebben de voetganger en de fietser allebei schuld aan het ongeval, dan moet de schade worden verdeeld. Stel de fietser heeft 70% schuld en de voetganger 30%, dan moet 70% van de schade van de voetganger worden vergoed.
Het claimen van letselschade voor een voetganger na een ongeluk is een ingewikkelde juridische procedure. Vaak ligt de verzekeraar van de tegenpartij dwars. Er ontstaat vaak discussie met de verzekeraar over de hoogte van de schade.
Veel voorkomende twistpunten zijn:
LET OP. De verzekeraar van de tegenpartij zal u een afwikkelingsvoorstel doen. De verzekeringsmaatschappij zal een zo laag mogelijke schadevergoeding aanbieden. Daardoor blijft u in de toekomst mogelijk met schade zitten! Onze letselschade advocaten helpen u te voorkomen dat u met schade blijft zitten. Doe uzelf niet tekort.
Wij kunnen u helpen met het claimen van een rechtvaardige schadevergoeding. Indien noodzakelijk, leggen wij uw zaak aan de rechter voor.
Als de aansprakelijkheid voor het ongeval van de voetganger is erkend, dan kan de schade worden vastgesteld. De zogenaamde schaderegelingsfase vangt dan aan. In deze fase moeten een groot aantal werkzaamheden worden verricht voor een succesvolle schadeclaim:
Hoe hoog is de schadevergoeding van de voetganger?
Er is geen standaard schadevergoeding bij letsel na een ongeval van een voetganger. De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van het letsel, de extra kosten en de gemiste inkomsten van een slachtoffer. Veel voorkomende schadeposten zijn:
Smartengeld na een ongeluk als voetganger
Als een voetganger last heeft van (blijvend) letsel door een ongeluk en de aansprakelijkheid is erkend, dan heeft de voetganger recht op smartengeld. Hoe hoog het smartengeld is hangt vooral af van de ernst van het letsel. Hoe zwaarder het letsel, hoe hoger de vergoeding.
De volgende stappen moeten doorgaans doorlopen worden om tot een schadevergoeding voor de voetganger te kunnen komen:
Een voetganger kan pas een schadevergoeding krijgen op het moment dat de tegenpartij (meestal een verzekeraar) de aansprakelijkheid voor het ongeval heeft erkend.
Er gelden wel voorwaarden om een letselschadevergoeding van het Waarborgfonds te kunnen krijgen:
Probeer de naam van de dader te achterhalen
Als de dader is doorgereden na de aanrijding met de voetganger en de voetganger wilt de schade claimen bij het waarborgfonds, dan verwacht het waarborgfonds wel dat de voetganger heeft geprobeerd om de identiteit van de dader te traceren.
Dolderman Letselschade Advocaten adviseren daarom altijd aangifte te doen bij de politie als de dader is doorgereden na een aanrijding; dit is immers een strafbaar feit!
Is de identiteit van de dader bekend, maar zijn motorvoertuig was onverzekerd of gestolen, dan dient het slachtoffer de dader aansprakelijk te stellen. De aansprakelijkstelling moet schriftelijk zijn.
Het claimen van letselschade is een ingewikkeld juridisch proces vol met valkuilen. Voorkom dat u uzelf tekort doet:
Onze letselschade advocaten begeleiden u stap voor stap door de hele letselschade procedure. Wat doen wij voor u:
Waarom Dolderman Letselschade Advocaten:
Als u letsel heeft opgelopen na een ongeval, komt er veel op u af. U kunt vragen hebben over de behandeling van uw dossier, de kosten van een letselschadeadvocaat, geschillen met de verzekeraar, de vergoeding van het eigen risico, de aansprakelijkheid van uw werkgever, etc.
Klik hier en bekijk de meest gestelde vragen. Zodoende raakt u goed geïnformeerd.
Het waarborgfonds motorverkeer kan een vangnet bieden voor slachtoffer van aanrijdingen, waarbij de dader onbekend of onverzekerd of in een gestolen auto reed. Het slachtoffer kan nergens terecht om de…
Zwakke verkeersdeelnemers, zoals fietsers en voetgangers, worden juridisch gezien extra beschermd voor aanrijdingen met motorvoertuigen zoals auto’s, vrachtwagens, bussen en tractors. In artikel 185 WVW wordt deze bescherming geregeld. Een motorvoertuig…