Wij claimen uw letselschade

Fiets

Bent u aangereden op de fiets en heeft u letsel? Als de automobilist aansprakelijk is, kunnen wij ervoor…

Bent u aangereden op de fiets en heeft u letsel? Als de automobilist aansprakelijk is, kunnen wij ervoor zorgen dat uw schade wordt vergoed. Goed om te weten:  als fietser heeft u vrijwel altijd recht op schadevergoeding bij een aanrijding met een auto of een ander gemotoriseerd voertuig. Wij helpen u graag bij het claimen van uw schade. U kunt rekenen op de best mogelijke juridische begeleiding.

Aangereden op de fiets, wat nu?

Voordat u in aanmerking komt voor een schadevergoeding, moeten we eerst uitzoeken of de automobilist schuldig is. U kunt pas een schadeclaim indienen als vast komt te staan dat de aanrijding door de automobilist is veroorzaakt. Dit wordt ook wel aansprakelijkheid genoemd. Let op. Bij een aanrijding met een auto hebben fietsers vrijwel altijd recht op schadevergoeding.

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina’s:

Let op. De WA-­verzekeraar van de automobilist zal u een afwikkelingsvoorstel doen. De verzekeringsmaatschappij is erbij gebaat uw schade zo laag mogelijk te houden. Daardoor blijft u in de toekomst mogelijk met schade zitten. Onze letseladvocaten helpen u voorkomen dat dit gebeurt. Wij claimen voor u de hoogst haalbare schadevergoeding.

Vrijwel altijd recht op schadevergoeding

Bent u als fietser aangereden door een auto en heeft u daardoor letselschade opgelopen? Neem dan een goede advocaat in de arm, want als zwakkere verkeersdeelnemer heeft u vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. Bij Dolderman Letselschade Advocaten kunt u rekenen op:

 • Gratis juridisch advies
 • Stap voor stap begeleiding
 • Een goed bereikbaar kantoor in Utrecht
 • Huisbezoek mogelijk in heel Nederland
 • Diverse keurmerken, lees per jurist of advocaat welke zij bezitten
 • Geen juridische zorgen: wij nemen u al het werk uit handen
 • Hogere schadevergoedingen dan het aanbod van de verzekeraar
 • Ook pro deo en no-cure-no-pay
Neem vandaag nog contact op

Boek hier een gratis consult

Bij Dolderman Letselschade zijn we toegewijd om voor uw rechten te vechten en u te helpen navigeren door de complexiteit van het letselschaderecht.

Fietser krijgt vrijwel altijd een schadevergoeding!

Bent u als fietser aangereden door een auto (of ander gemotoriseerd voertuig)? Omdat fietsers juridisch worden beschermd moet de schade voor minstens 50% worden vergoed. Daar geldt maar 1 uitzondering op: overmacht (*) van de bestuurder. Overmacht betekent dat de automobilist niets heeft kunnen doen om het ongeval te voorkomen.

Overmacht is slechts in uitzonderlijke gevallen mogelijk, maar komt in de praktijk nauwelijks voor.

 • Had u als fietser geen schuld aan het ongeval, dan wordt uw schade voor 100% vergoed;
 • Fietser in de fout? Dan wordt minstens 50% en maximaal 100% van de schade vergoed (behoudens overmacht);
 • De schade van een fietser, jonger dan 14 jaar, wordt altijd vergoed (behoudens overmacht).

Letsel na een fietsongeval? Neem altijd contact met een letselschade advocaat op. Voorkom dat u blijft zitten met uw schade.

Dolderman Letselschade

Baanbrekende rechtspraak PTSS

Wij vinden dat slachtoffers optimale ondersteuning bij letselschade moeten krijgen. Voor ons betekent dat niet alleen juridische hulp bij het claimen van letselschade, maar ook rechtsbijstand bij arbeidsongeschiktheid, ontslag of voorzieningen. Zo kunt u zich met een gerust hart richten op iets veel belangrijkers… Een nieuw begin.

Gratis zaak evaluatie

Via onderstaand formulier kunt u een adviesgesprek aanvragen. Wij verzoeken u de velden zo volledig mogelijk in te vullen zodat wij uw adviesgesprek spoedig kunnen inplannen.

Stap 1

Dien uw claim in

Met een gratis evaluatie van uw zaak is het eenvoudig om een claim in te dienen bij DLSA.

Stap 2

Wij ondernemen actie

Ons toegewijde team begint met het evalueren en onderzoeken van uw claim.

Stap 3

Wij strijden voor u

Als we de zaak aannemen, strijden wij voor de resultaten die u verdient.

Name(Vereist)
Laatste nieuws

Blogs

Waar kunnen we u bij helpen?

Aansprakelijkheid aanrijding auto – fietser
Als er een aanrijding plaatsvindt tussen een fietser en een auto, is de kans op lichamelijk letsel voor de fietser zeer groot. Een fietser wordt daarom aangemerkt als “kwetsbare verkeersdeelnemer”.

Voor verkeersongevallen tussen auto’s motorvoertuigen en kwetsbare verkeersdeelnemers (in dit geval auto – fietser) gelden speciale aansprakelijkheidsregels. Een fietser krijgt altijd schadevergoeding – dus ook bij eigen schuld – tenzij sprake van overmacht bij de automobilist. Overmacht voor een automobilist wordt slechts zelden door de rechter aangenomen!

Samengevat geldt het volgende bij een aanrijding tussen een auto (bus, vrachtwagen etc) en een fietser:

 • Indien de fietser zelf geen enkele verkeersovertreding beging, zal de automobilist alle schade (100%) moeten vergoeden (tenzij sprake is van overmacht);
 • Heeft de fietser ook een verkeersfout gemaakt, dan krijgt de fietser minimaal 50% van de schade vergoed (tenzij sprake is van overmacht).
 • De schade van een fietser, jonger dan 14 jaar wordt altijd 100% vergoed (buiten overmacht).

Bent u aangereden door een auto en heeft u letselschade? Neem contact op met onze advocaten. Wij geven u gratis advies en kunnen vrij snel beoordelen of u aanspraak kunt maken op schadevergoeding. Wij kunnen natuurlijk ook direct een claim indienen!

Aangereden door een scooter of brommer?

Ook scooters en brommers zijn motorvoertuigen en zijn daarom al snel aansprakelijk indien zij een fietser aanrijden. Wordt u op de fiets aangereden door een brommer of scooter, dan is de bestuurder van de scooter of brommer in ieder geval voor 50% van de schade aansprakelijk, tenzij sprake is van overmacht.

Overmacht wordt alleen in uitzonderlijke gevallen aangenomen: de bestuurder van de brommer of scooter moet op geen enkele wijze het ongeval hebben kunnen voorkomen.

Op de fiets aangereden door een scooter of brommer? Letsel opgelopen en schade aan uw fiets? Wij regelen uw schadevergoeding.

Eigen schuld & aansprakelijkheid

Tenzij sprake is van overmacht moet bij een aanrijding tussen een fiets en een scooter of brommer, de bestuurder van het motorvoertuig minimaal de helft van de schade van de fietser betalen.

De overige 50% van de aansprakelijkheid hangt af van de omstandigheden van het ongeval: reed u als fietser bijvoorbeeld door rood of op een deel van de weg waar u niet hoorde te fietsen? Als de fietser ook een verkeersregel schendt, dan kan sprake zijn van eigen schuld en zal dit worden meegewogen bij de verdeling van de overige 50% van de aansprakelijkheid.

Voorbeeldsituatie

 • Stel: u bent als fietser aangereden door een scooter of brommer. Het verkeersongeval vond in de avond plaats en het was donker. U voerde geen licht! Maar de scooter reed door het rode licht. In zo’n situatie kan het best zo zijn dat de rechter zal bepalen dat u 10% eigen schuld heeft omdat u geen licht aan had. Concreet moet dan 90% van uw schade worden vergoed.

Hield u zich als fietser aan alle verkeersregels en is het verkeersongeval veroorzaakt door de bestuurder van de brommer of scooter, dan zal de bestuurder waarschijnlijk voor 100% aansprakelijk zijn voor uw schade. Dat betekent dat alle kosten en gemiste inkomsten moeten worden vergoed!

Problemen met de verzekeraar

Hoe zit het met de verzekering​? De verzekeraar van de tegenpartij is erbij gebaat zo min mogelijk schade uit te keren. Zij zullen u dan ook een zeer laag aanbod doen. Als u dit accepteert, loopt u het risico een deel van uw eigen schade te moeten dragen. Wij voorkomen dit. Vraag onze letselschadeadvocaten tijdig om advies!

De meest gebruikte smoezen:

1. De verzekeringsmaatschappij beroept zich op “eigen schuld”
In deze situatie beweert de verzekeraar dat u als fietser schuld heeft aan het ongeluk. Dit leidt ertoe dat u een
groot deel van uw schade zelf zal moeten dragen. Neem direct contact met ons op voor juridische hulp.

2. De verzekeringsmaatschappij beweert dat er geen sprake is van letsel
Zij menen dan dat zij ook niet de schade hoeven te betalen die voorkomt uit uw klachten. Dit leidt ertoe dat u een
groot deel van uw schade zelf zal moeten dragen. Neem direct contact met ons op voor juridische hulp.

3. De verzekeraar beweert: “uw letsel kan niet door het ongeval zijn ontstaan”
Verzekeraars betwisten ook graag de relatie tussen uw klachten en het ongeval. Soms wordt bijvoorbeeld
gesteld dat uw klachten al voor of ruim na de aanrijding zijn ontstaan.

4. De verzekeraar probeert uw zaak te vertragen
Het vertragen van de schaderegeling is ook een veelgebruikte tactiek. Door niet of heel laat te reageren op uw brieven hoopt de verzekeringsmaatschappij u te demotiveren. Uw schade loopt in de tussentijd op en daardoor kunt u in grote problemen komen. Wij claimen voorschotten voor u!

5. Onnodig bewijs vragen
Een andere tactiek om u te demotiveren en u ertoe te bewegen een zeer lage schadevergoeding te accepteren is het blijven vragen om bewijs.

Hoe schadevergoeding claimen na een aanrijding op de fiets?

Nadat de tegenpartij de aansprakelijkheid voor het fietsongeval heeft erkend, kan de schade worden geregeld. Bij letsel moet de fietser inzicht gaan geven in de medische en financiële schade door het ongeval.

Dit proces heeft grofweg gezien de volgende stappen:

 1. Inzicht krijgen in het ontstane letsel door het fietsongeluk;
 2. Onderzoek naar de financiële schade;
 3. Claimen van voorschot op de letselschade;
 4. Berekenen van de hoogte van de letselschade;
 5. Schadeclaim indienen bij tegenpartij.

De schaderegeling is een ingewikkeld traject met een professionele tegenpartij (meestal een verzekeringsmaatschappij) die de hoogte van uw schade zo laag mogelijk wil houden. Zorg dus zo snel mogelijk voor deskundige rechtsbijstand!

Wij begeleiden fietsers met letsel bij elke stap in de schaderegeling. Uw advocaat zorgt ervoor dat alle schade wordt vergoed. Doe uzelf niet tekort en neem contact met ons op. Ons kantoor voldoet aan hoogst denkbare kwaliteitseisen. Indien de tegenpartij aansprakelijk is, komen de redelijk gemaakte kosten voor rechtsbijstand voor zijn rekening.

 • Gratis juridisch advies. Wij geven slachtoffers van een aanrijding op de fiets altijd gratis advies bij letsel.

Welke schade kan ik claimen na een aanrijding op de fiets?

Alle schade, indien de tegenpartij voor 100% aansprakelijk is. Een fietser met letsel kan na een aanrijding, schadevergoeding claimen, deze bestaat uit: alle gemaakte kosten (o.a. medische kosten, rekening zorgverzekeraar, etc.), gemiste inkomsten en smartengeld. Kortom, er moet een volledige schadevergoeding plaatsvinden, indien de tegenpartij voor 100% aansprakelijk is.

Veel voorkomende schadeposten zijn onder andere:

 • Rekening eigen risico zorgverzekering;
 • Kosten voor medische hulp en medicijnen;
 • Reiskosten;
 • Kosten voor huishoudelijke hulp;
 • Kosten voor tuinhulp;
 • Kosten voor kinderopvang;
 • Inkomensschade (ook zwart werk);
 • Smartengeld.

Ook fietsers ontvangen een voorschot op de schadevergoeding

Het afwikkelen van een schadevergoeding is ingewikkeld en kan lang duren. Met name als sprake is van ernstig letsel en een slachtoffer langdurig moet revalideren, zal de omvang van de letselschade pas echt duidelijk zijn als het slachtoffer helemaal medisch is uitbehandeld.

De betaling van de schadevergoeding vindt in zo’n geval pas lang na het fietsongeval plaats. Omdat een slachtoffer vaak direct na het ongeluk al kosten moet maken en inkomsten mist, moet deze schade direct betaald worden. Dit kan door middel van het betalen van voorschotten. Met een voorschot betaalt de tegenpartij de lopende letselschade.

Aanbod schadevergoeding aan fietser door verzekeraar

Nadat u als fietser bent uitgerevalideerd en/of behandeld – dit heet ook wel een medische eindsituatie – zal de totale schade berekend moeten worden. Onze advocaten zorgen er voor dat een schadeclaim wordt ingediend bij de verzekeraar.

De verzekeraar zal de schadeclaim beoordelen en zal een aanbod schadevergoeding doen. Deze kan lager zijn dan de ingediende schadeclaim. Als het slachtoffer niet kan instemmen met het aanbod schadevergoeding van de verzekeraar, zal een onderhandeling moeten plaatsvinden. In het uiterste geval kan de schadeclaim aan de rechter worden voorgelegd.

Afwikkelen schadeclaim van fietser

Na een aanrijding op de fiets, komt bij het claimen van schadevergoeding, de verzekeraar van de tegenpartij in beeld. Er zal een schadevergoeding worden geëist. De verzekeraar en u dienen samen overeenstemming te bereiken over de hoogte van de schadevergoeding. Uw letselschade advocaat start een professionele onderhandeling voor u.

Daarna kan de schadeclaim afgewikkeld worden. De verzekeraar zal willen dat het slachtoffer een zogenaamde vaststellingsovereenkomst ondertekend. In een vaststellingsovereenkomst wordt opgenomen dat de letselschade, dat door het ongeval is ontstaan, definitief wordt afgerond. Een slachtoffer kan na ondertekening dus nooit meer aankloppen voor zijn schade door het ongeval.

 • Let op. Dwing bij het afwikkelen van schade altijd een belastinggarantie af. Een schadevergoeding wordt altijd netto uitbetaald. Dat wil zeggen dat er in principe geen inkomstenbelasting over mag worden geheven. Het afgesproken bedrag moet het slachtoffer dus in zijn handen krijgen. Als de belastingdienst toch belasting over de schadevergoeding heft, zal de tegenpartij deze belasting moet dragen als het slachtoffer een belastinggarantie heeft afgedwongen.

Voorbehoud in de vaststellingsovereenkomst

Normaal gesproken komt met het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst voor eens en voor altijd een einde aan de schadevergoeding. Ook als niet alle schade is vergoed. Soms is er een kans dat het letsel van een slachtoffer in de toekomst toe ernstiger kan worden. In zo’n geval zal een slachtoffer een voorbehoud in de vaststellingsovereenkomst moeten afdwingen, voor het geval dat het letsel ernstiger wordt.

Met een voorbehoud heeft het slachtoffer de mogelijkheid om een aanvullende schadevergoeding te krijgen op het moment dat de letselschade in de toekomst groter wordt dan dat partijen aanvankelijk hadden vastgesteld. Een voorbehoud zal niet snel door een verzekeraar worden geaccepteerd. Schakel bij letsel, één van onze advocaten in, zodat wij in gesprek kunnen gaan met de verzekeraar.

Waarborgfonds motorverkeer
Als de dader is doorgereden na een aanrijding, kan een slachtoffer mogelijk terecht bij het waarborgfonds. Ook als de dader onverzekerd is of in een gestolen auto reed, kan het slachtoffer bij het waarborgfonds aankloppen.

Er gelden wel voorwaarden om een letselschadevergoeding van het Waarborgfonds te kunnen krijgen:

 • Het verkeersongeval is veroorzaakt door een motorvoertuig (o.a. auto, bus, scooter, motor);
 • De botsing vond plaats in Nederland;
 • De dader is doorgereden na de aanrijding en zijn identiteit is onbekend, of;
 • De dader is wel bekend, maar het motorvoertuig is niet verzekerd, of;
 • Het motorvoertuig dat de aanrijding veroorzaakte, is gestolen, of;
 • De verzekeringsmaatschappij is failliet.

Heeft u een vraag? Vul uw naam in, stel uw vraag en één van onze letselschadeadvocaten neemt contact met u op.

Probeer de naam van de dader te achterhalen
Als de dader is doorgereden na de aanrijding en het slachtoffer wil de schade claimen bij het waarborgfonds, dan verwacht het waarborgfonds wel dat het slachtoffer heeft geprobeerd om de identiteit van de dader te traceren.

Dolderman Letselschade Advocaat adviseert daarom om altijd aangifte te doen bij de politie als de dader is doorgereden na een aanrijding; dit is immers een strafbaar feit!

 • Huisbezoek mogelijk. Bent u het slachtoffer van een aanrijding en u kunt door uw lichamelijk letsel niet naar ons advocatenkantoor komen? Het is mogelijk dat een van onze letselschade advocaten u thuis bezoekt.

Is de identiteit van de dader bekend, maar zijn motorvoertuig was onverzekerd of gestolen, dan dient het slachtoffer de dader aansprakelijk te stellen. De aansprakelijkstelling moet schriftelijk zijn.

Het claimen van letselschade is een ingewikkeld juridisch proces vol met valkuilen. Voorkom dat u uzelf tekort doet:

 • Trap niet in de valkuilen van de verzekeringsmaatschappij;
 • Wees goed voorbereid op lastige, juridische discussies;
 • Voorkom dat u blijft zitten met uw schade.

Onze letselschade advocaten begeleiden u stap voor stap door de hele letselschade procedure. Wat doen wij voor u:

 • Aansprakelijk stellen tegenpartij;
 • Inventariseren en berekenen van de hoogte van de schade;
 • Wij voeren de juridische discussie.

Waarom Dolderman Letselschade Advocaten:

 • Wij zijn aangesloten bij de LSA, ASP en WAA; lees in “over ons” welke advocaat of jurist welke (specialisatie) opleiding heeft gevolgd;
 • Open en eerlijk advies;
 • Wij houden u voortdurend op de hoogte van het verloop van uw zaak.

Als u letsel heeft opgelopen na een ongeval, komt er veel op u af. U kunt vragen hebben over de behandeling van uw dossier, de kosten van een letselschadeadvocaat, geschillen met de verzekeraar, de vergoeding van het eigen risico, de aansprakelijkheid van uw werkgever, etc.

Klik hier en bekijk de meest gestelde vragen. Zodoende raakt u goed geïnformeerd.

Team

Ontmoet onze deskundigen

Mr. Vincent Dolderman

Advocaat specialist letselschade

085-0240041
LinkedIn
WhatsApp

Mr. Tim van der Torn

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Arnold van Zandbergen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Yvonne Slob

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Souraya Hoenen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Laurens Kock

Jurist letselschade

085-0240041

Mr. Michael Blommers

Advocaat letselschade

085-0240041

Mr. Mitchel van Gool

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Heleen Brouwers

Advocaat letselschade

085-0240041

Mr. Julian Staal

Jurist letselschade

085-0240041

Mr. Tom Eskes

Specialist Letselschade

085-0240041
Wat wij bieden

Onze Specialismen

Auto

 • Juridisch Advies: Uitleggen van rechten en mogelijke stappen.
 • Onderhandelingen Voeren: Streven naar een eerlijke schadevergoeding.
 • Hogere schadevergoeding: dankzij samenwerking met specialisten.

Letselschade na auto ongeluk

Motor

 • Juridisch inzicht voor motorrijders: Advies over potentiële claims en vergoedingen
 • Maatwerk in juridische strategie: Maximaliseren van compensatie voor verlies
 • Expertise in gerechtelijke procedures: Professionele bijstand bij juridische geschillen

Letselschade na motor ongeluk

Brommer / Scooter

 • Schadeclaims experts: Maximale schadevergoeding voor na uw ongeval.
 • Juridisch Advies Brommer: Persoonlijk advies voor uw specifieke zaak
 • Compensatie experts: ervaar de professionele afwikkeling na een ongeval.

Schadeclaim na brommer/scooter ongeval

Fiets

 • Juridische bescherming fietsers: Compensatie minimaal 50%
 • Herstelbegeleiding voor fietsers: Ondersteuning bij herstel na een ongeval.
 • Hogere schadevergoeding: krijg meer uitgekeerd dan aanbod verzekeraar.

Letselschade na ongeval met fiets

Voetganger

 • Juridische bescherming voetgangers: Ontvang minimaal 50% compensatie.
 • Voetgangersrechten na ongeval: Duidelijke uitleg over rechten na aanrijdingen.
 • Juridische ontzorging: U hoeft zich niet te verdiepen in wet- en regelgeving.

Verkeersongeval als voetganger

Verkeersongeval

 • Geen juridische zorgen: wij nemen u al het werk uit handen
 • Meer rust: u kunt de tijd nemen om rustig te herstellen
 • Hogere schadevergoeding: dankzij samenwerking met verschillende specialisten

Letselschade na verkeersongeval

Juridische vertegenwoordiging voor een breed scala aan praktijkgebieden

Wij vechten om u te geven wat u verdient.

Uitspraken en schikkingen

We willen het niet alleen goed doen; we willen dat onze cliënten krijgen waar ze recht op hebben en dat de beklaagden echte verantwoordelijkheid dragen.