Met zijn brief van 27 januari 2012 heeft de minister van defensie Hillen het standpunt ingenomen dat hij geen omgekeerde bewijslast wil aannemen met betrekking tot het causaal verband tussen psychische klachten en de inzet van militairen.
Achtergrond informatie
Als militairen door hun werkzaamheden geestelijke klachten oplopen en zij willen vervolgens in aanmerking komen voor rechtspositionele voorzieningen of zij willen letselschade claimen, dan zal de militair moeten bewijzen dat het letsel is opgelopen tijdens de werkzaamheden (causaal verband).
Gezond op uitzending, ziek naar huis
Nu kan het bewijs ten aanzien van het causaal verband soms tot problemen leiden omdat bijvoorbeeld de medische wetenschap geen verklaring voor de klachten kan aanwijzen. Je gaat ‘gezond’ op uitzending, maar komt met klachten thuis waarvan niemand kan zeggen waardoor de klachten zijn ontstaan. Ook zal de veteraan uitgebreide medische onderzoeken moeten ondergaan om het verband tussen de klachten en de uitzending te bewijzen.
Het is al verschillende keren aan de rechter voorgelegd, maar de militair moet bewijzen dat zijn schade is ontstaan tijdens de dienst. Kan hij dat niet dan heeft de militair een probleem. Het feit dat de militair gezond op uitzending ging en ziek thuis komt, is onvoldoende voor het aannemen van het verband tussen de klachten en de uitzending.
Verzoek tot omkering van de bewijslast
Om de militairen tegemoet te komen in mogelijke bewijsproblemen ten aanzien van het causaal verband tussen de klachten en de dienstoefening, is aan de minister verzocht om een omgekeerde bewijslast aan te nemen.
Een omgekeerde bewijslast betekent dat als de militair na een inzet klachten heeft, het verband tussen de klachten en de inzet wordt aangenomen, tenzij de minister bewijst dat er geen verband bestaat. Daarmee wordt het risico van een onzeker causaal verband verschoven van de militair naar de minister.
Geen omkering bewijslast
De minister van defensie vond de omkering van de bewijslast ‘een brug te ver’. Hoewel een aspirant militair bij de medische keuring wordt gevraagd of hij heeft geleden aan een psychiatrische aandoening, is de keuring onvoldoende om bij de aspirant een psychische of psychiatrische diagnose te kunnen stellen. Met andere woorden, het feit dat een militair is goedgekeurd wil niet zeggen dat er geestelijk geen ziektebeelden aanwezig zijn.
Ook kunnen mensen tijdens hun leven psychische klachten ontwikkelen met verschillende oorzaken en het ontstaan daarvan is meestal niet te voorspellen tijdens een keuring. De minister vindt het dan ook te ver gaan om indien een militair wordt uitgezonden en na een uitzending te kampen heeft met psychische klachten om alsdan bij voorbaat een verband aan te nemen.
Mening Dolderman Letselschade Advocaat
Ik vind het jammer dat de minister ter onderbouwing van zijn standpunt teruggrijpt op de medische keuring die wordt ondergaan bij de selectieprocedure bij aanvang van de aanstelling. Het is inderdaad zo dat tussen het medisch onderzoek in de selectieprocedure en een uitzending een lange periode kan liggen waarbinnen van een militair geestelijke klachten kan ontwikkelen die niets met de dienst van doen hebben.
Lees ook: Defensie aansprakelijk voor PTSS veteraan
De minister gaat er in mijn optiek aan voorbij dat militairen tijdens hun loopbaan vaker worden gekeurd en zeker voordat zij op uitzending gaan. De tijd tussen de laatste keuring en de uitzending is dan ook vrij kort.
Daarbij kan de vraag worden gesteld, vanuit de zorgplicht van de minister en de wetenschap dat een bepaald percentage militairen met psychische klachten na een uitzending terugkeert, waarom geen een uitgebreider psychisch onderzoek voorafgaande aan de uitzending wordt uitgevoerd.
Bent u veteraan en heeft u schade?
Dolderman Letselschade Advocaat begeleidt militairen uit heel Nederland bij het claimen van letselschade door dienstongvallen en traumatische ervaringen. Wees u ervan bewust dat het claimen van militaire letselschade een vakapart is waar zeer weinig letselschade advocaten kundig in zijn. Kijk voor meer informatie over de schadeloosstelling veteranen.
Wilt u gratis advies of een letselschade claim indienen, neem dan contact met ons op. Bel 085-0240041 of vul het of vul het contactformulier in en u wordt teruggebeld.