Deze beroepsziekte wordt ook wel CTE of schildersziekte genoemd. OPS wordt veroorzaakt door het werken met oplosmiddelen zoals thinner, wasbenzine en ether in bijvoorbeeld verf en lijm. Het is een ziekte die veel voorkomt bij schilders, spuiters en tapijtleggers.
Risico’s van oplosmiddelen
Blootstelling aan oplosmiddelen kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Korte blootstelling aan hoge concentratie oplosmiddelen kan leiden tot een soort dronkenmansgevoel. De symptomen zijn misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen. Deze klachten verdwijnen echter zodra er geen blootstelling is.
- Deel uw ervaringen met andere lezers. Plaats een reactie.
Langdurige blootstelling
Langdurige blootstelling kan blijvende hersenbeschadiging veroorzaken. Symptomen zijn hoofdpijn, concentratiestoornissen, vermindert geheugen, depressie en stemmingswisselingen, vroegtijdige dementie en blijvende lichamelijke letsels.
Diagnose OPS
Het vaststellen van de diagnose OPS is vaak moeilijk omdat aan de klachten ook andere oorzaken ten grondslag kunnen liggen zoals drankgebruik, dementie en andere neurologische aandoeningen. In Nederland zijn 2 solvent teams (in Amsterdam en Twente) die gespecialiseerd zijn in het vaststellen van de diagnose OPS en de behandeling daarvan.
- Schadevergoeding claimen? Klik hier en vertel ons wat er is gebeurd.
Zorgplicht van de werkgever
Veiligheidsmaatregelen die de werkgever moet nemen ter voorkoming van OPS zijn:
• plaatsen van goede afzuiginstallaties
• verstrekken van goede beschermingsmiddelen
• onderzoek naar de blootstelling
• regelmatig medisch onderzoek van de werknemers
• voorlichting over risico’s
• toezicht op het gebruik van de beschermingsmiddelen
- Bekijk onze pagina: aansprakelijkheid werkgever bij arbeidsongeval
Meer informatie in onze gratis nieuwsbrief
Letselschade? In onze gratis nieuwsbrief vertellen wij u alles over het claimen van schadevergoeding. Wij lichten toe wat er op u afkomt wanneer u te maken heeft met letselschade. En welke taken wij u allemaal uit handen nemen. Verder vertellen wij u alles over ons stap-voor-stap traject – en hoe wij uw schadeclaim opstellen.
U raakt beter geïnformeerd en u bent volledig op de hoogte van alle mogelijkheden. Klik hier en vul uw naam en e-mailadres in (pagina binnenkort beschikbaar). U ontvangt onze nieuwsbrief vervolgens direct in uw mailbox.
Plaats een reactie
Deel uw ervaringen met andere lezers. Plaats hieronder een reactie of stel een vraag.