Een groep van 120 oud-Libanon-veteranen gaat een claim van 15 miljoen euro indienen bij het ministerie van Defensie. Tijdens hun uitzending voor de VN-missie Unifil naar Zuid-Libanon hebben ze ernstige psychische klachten opgelopen. Het gaat om een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Tussen 1979 en 1985 zaten 9000 Nederlandse militairen in Zuid-Libanon. Hun taak was om de vrede en rust te bewaren tussen Israël en de PLO. De 120 militairen die de claim indienen, verwijten Defensie dat ze nooit de benodigde zorg hebben gekregen.
Hulp niet op tijd
In december bepaalde de rechter dat Defensie aansprakelijk is voor de schade die een oud-militair heeft opgelopen tijdens zijn uitzending naar Libanon. Voor, tijdens en na de missie heeft de militair te weinig informatie over PTSS gekregen en hij heeft niet op tijd medische hulp gehad.
De 120 Libanon-veteranen stellen dat ook zij niet of nauwelijks informatie en zorg hebben gekregen. Daarom komen ze half februari met een gezamenlijk schadeclaim van 15 miljoen euro. “100.000 tot 125.000 euro per persoon, dat sluit aan bij bestaande regelingen”, zeggen advocaten Michael Ruperti en Vincent Dolderman.
“Wij willen voorkomen dat deze mensen allemaal individueel hun gelijk voor de rechter moeten halen. Deze mensen kunnen dat niet aan”, zeggen de advocaten. “De meesten leven al dertig jaar in psychische nood. Defensie moet haar verantwoordelijkheid nemen en zo snel mogelijk met een oplossing komen.”
Lees verder op NOS.nl: Libanon-veteranen met PTSS claimen 15 miljoen euro