Wanneer de verzekeringsmaatschappij van de automobilist heeft erkend dat zij aansprakelijk is voor de schade die is ontstaan door het ongeluk dat u is overkomen, dan is de eerste belangrijke stap gezet. De volgende stap is het claimen van uw schade.
In deze blog geven wij een overzicht van de 30 meest voorkomende schadeposten waarmee u te maken kunt krijgen nadat u op de fiets door een auto bent aangereden.
Tip: bekijk ook ons artikel: aanrijding op de fiets: zo berekent u uw schadevergoeding.
Soorten schadeposten
De meest voorkomende schadeposten zullen hierna per categorie worden besproken.
Medische kosten
Hieronder volgen de belangrijkste medische kosten die voor vergoeding in aanmerking komen:
1. Verbruik eigen risico zorgverzekering
Veel van uw medische kosten zullen door uw zorgverzekering worden betaald. Dit gebeurt over het algemeen echter pas zodra uw eigen risico volledig is verbruikt. Het eigen risico zijn de kosten die altijd door uzelf betaald moeten worden.
Wanneer u zorg gebruikt, bijvoorbeeld wanneer u met de ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht, zal veelal een groot gedeelte van uw eigen risico verbruikt worden (zie ook: kosten ambulancerit).
Van uw zorgverzekeraar ontvangt u naast een nota ook een specificatie. Bewaar deze goed, zodat u de nota en factuur kunt indienen bij de aansprakelijke partij.
Tip: als fietser heeft u bij een aanrijding met een auto vrijwel altijd recht op een vergoeding van 50 – 100% van uw schade. Claim uw schadevergoeding direct. Bekijk ons stappenplan voor fietsers.
2. Eigen bijdrage
Veel zorgkosten worden volledig vergoed vanuit uw basis zorgverzekering. Voor een aantal door de overheid vastgestelde zorgsoorten geldt dat niet. U moet dan een eigen bijdrage betalen.
Voorbeelden zijn:
- Hulpmiddelen (bijvoorbeeld orthopedische schoenen)
- Bepaalde geneesmiddelen
- Zittend ziekenvervoer
- Tandheelkundige zorg
Ook van deze kosten zal u een nota en specificatie krijgen. Hiermee kan de fietser zijn schade claimen bij de (verzekeraar) van de automobilist.
3. (Pijn)medicatie en verbandmiddelen
Medicijnen zoals paracetamol en ibuprofen zijn vrij verkrijgbaar en worden niet vergoed door uw zorgverzekering. Deze medicatie koopt u dus zelf, veelal bij de supermarkt of drogist.
Bewaar de aanschafbonnen van (pijn)medicatie en verbandmiddelen, zodat u ook deze schade goed kunt claimen. Vaak lijkt deze schade minimaal, maar wanneer u alle bonnen bij elkaar optelt blijken de gemaakte kosten toch vaak fors te zijn.
Tip: ongeluk tussen fietser en automobilist? Klik op de link en bekijk hoe wij u juridisch kunnen ondersteunen.
4. Fysiotherapeut
Niet alle zorg die u verbruikt wordt altijd vergoed door uw zorgverzekering. Dit hangt af van uw polis. Fysiotherapie is vaak niet, of voor een beperkt aantal behandelingen, gedekt. U zal deze zorg dus zelf moeten betalen. Het is verstandig de nota’s van uw fysiotherapeut altijd in te dienen bij uw zorgverzekering.
Indien uw zorgverzekeraar de declaratie afwijst, kunt u de nota’s, vergezeld van de afwijzing van uw zorgverzekeraar, indienen bij de aansprakelijke partij.
Reis- en verblijfkosten
Hieronder volgen de belangrijkste reis- en verblijfkosten die voor vergoeding in aanmerking komen:
5. Reizen met de auto
Uw letsel heeft vaak tot gevolg dat u extra moet reizen. Bijvoorbeeld naar uw huisarts, fysiotherapeut en het ziekenhuis, maar ook naar uw rechtsbijstandsverlener. Over het algemeen wordt deze schade vergoedt door middel van een standaard kilometervergoeding.
Het is dus heel belangrijk om de datum en het aantal kilometers (heen en terug) van uw reis bij te houden middels een overzicht.
6. Reizen met het openbaar vervoer
Uiteraard komen de reizen met het openbaar vervoer die u in verband met uw letsel maakt ook voor vergoeding in aanmerking. Indien u met de tram naar het ziekenhuis reist heeft u recht op de kilometervergoeding. Uiteraard kunt u ook het vervoersbewijs of een uitdraai van uw OV-chipkaart transacties gebruiken als bewijs (let op, max. 18 mnd lang).
7. Reizen met de taxi
Uw letsel kan tot gevolg hebben dat u niet in staat bent om te reizen met het openbaar vervoer. Indien u ook niet in staat bent zelf met de auto te reizen of niemand in uw omgeving u kan brengen en halen naar uw afspraken, dan bestaat de mogelijkheid dat u met de taxi naar uw bestemming wordt vervoerd. Vraag de taxichauffeur aan het eind van iedere rit om een kwitantie.
Bent u aangereden op de fiets – en wilt u meer informatie? Bekijk dan onze pagina: aanrijding op de fiets.
8. Parkeerkosten
Ook parkeerkosten komen voor vergoeding in aanmerking. Veel ziekenhuizen hebben een betaalde parkeergarage. Probeer altijd een kwitantie van de gemaakte parkeerkosten te verkrijgen, zodat u deze kunt indienen bij de aansprakelijke partij.
9. Ziekenhuisdaggeldvergoeding
Indien u moet overnachten in het ziekenhuis maakt u meestal kosten. Zo maakt u kosten met de aanschaf van bed- en/of ziekenhuiskleding en om het tijdelijk verblijf in het ziekenhuis te veraangenamen. Ook deze kosten moeten worden aangemerkt als schade en komen voor vergoeding in aanmerking.
Zie de Richtlijn Ziekenhuis- en Revalidatiedaggeldvergoeding (PDF) van de Letselschade Raad. Deze richtlijn geeft een standaardvergoeding per dag dat u in het ziekenhuis heeft moeten verblijven. Neemt u deze kosten mee in de berekening van de schade.
Voor informatie over het berekenen van uw schade, bekijk ons artikel met voorbeelden voor het berekenen van uw schade. Of laat onze letselschadeadvocaten uw schade voor uw berekenen. Klik op contact en vul het formulier in.
10. Revalidatiedaggeldvergoeding
Bij ernstig en/of langdurig letsel komt het voor dat u moet revalideren in een revalidatiecentrum. Indien u hier voor een langere periode intern moet verblijven heeft u ook recht op een vergoeding van de kosten die u hier maakt.
Deze schadepost wordt over het algemeen ook vastgesteld met de Richtlijn Ziekenhuis- en Revalidatiedaggeldvergoeding van de Letselschade Raad. De vergoeding per dag is iets lager dan de Ziekenhuisdaggeldvergoeding. Uiteraard komen ook deze kosten voor vergoeding in aanmerking.
Huishoudelijke hulp
U kunt schadevergoeding claimen voor de kosten van huishoudelijke hulp.
11. Huishoudelijke hulp
Uw letsel heeft vaak tot gevolg dat u niet meer in staat bent u aandeel in het huishouden te vervullen. Indien u genoodzaakt bent professionele hulp in te schakelen, dan komen de kosten hiervan voor vergoeding in aanmerking. Uiteraard is het van belang om uw overeenkomst en betalingsbewijzen te bewaren.
Vaak komt het voor dat het aandeel in het huishouden van het slachtoffer wordt waargenomen door gezinsleden, huisgenoten, vrienden of familie. Ook hier kan een redelijke vergoeding voor worden gevraagd.
Onder de term huishoudelijke taken vallen bijvoorbeeld de volgende activiteiten: schoonmaken, koken, boodschappen doen en kinderen verzorgen. Zelfredzaamheid valt hier niet onder.
Heeft u behoefte aan juridische hulp? Lees ons artikel: Aangereden op de fiets? Dit kunnen wij voor u doen.
Zelfredzaamheid (persoonlijke verzorging)
Claim schadevergoeding voor de onderstaande schadeposten:
12. Persoonlijke verzorging
Het komt zeer regelmatig voor dat het slachtoffer van een ongeluk hulp nodig heeft bij zijn persoonlijke verzorging. Het letsel kan tot gevolg hebben dat u niet meer in staat bent u algemene dagelijks levensverrichtingen zelfstandig uit te voeren.
U moet hierbij denken aan hulp die u nodig heeft bij eten en drinken, in en uit bed komen, aan- en uitkleden, douchen, verzorging van uw verwondingen, etc. Noodzakelijke professionele hulp komt vergoeding in aanmerking, maar ook de hulp van familie, vrienden en kennissen kunt u op de aansprakelijke partij verhalen.
Zelfwerkzaamheid
Claim schadevergoeding voor de onderstaande schadeposten:
13. Verlies aan zelfwerkzaamheid
Met zelfwerkzaamheid wordt bedoeld; de werkzaamheden in, aan of rond de woning die ook tegen betaling door anderen (vakmensen) kunnen worden verricht.
Hierbij moet u denken aan:
- reparatiewerkzaamheden in en aan uw woning;
- schilderwerkzaamheden in en aan uw woning;
- het aanbrengen of wandbekleding en tuinonderhoud.
Voor het vaststellen van deze schadepost wordt over het algemeen veelal aansluiting gezocht bij De Letselschade Richtlijn Zelfwerkzaamheid van de Letselschade Raad. In deze richtlijn worden de normbedragen bepaald aan de hand van de soort woning.
Verlies aan verdienvermogen
Het letsel van de fietser is na een ongeval vaak dermate ernstig dat het slachtoffer (tijdelijk) niet in staat is om te werken. Dit kan verschillende gevolgen hebben voor het inkomen. Dit is uiteraard zeer afhankelijk van de aanwezigheid van een dienstverband, het soort dienstverband en de afspraken met de werkgever.
14. Lager loon
Ziekte kan tot gevolg hebben dat uw werkgever minder loon hoeft uit te betalen. Een voorbeeld hiervan is dat de werkgever bij afwezigheid door ziekte slechts verplicht is 75% van uw loon uit te betalen. Het verschil tussen uw normale loon en het loon dat u daadwerkelijk vergoed krijgt kunt u claimen bij de aansprakelijke partij.
Aangereden op de fiets? Bekijk ook ons artikel: aanrijding op de fiets: 20 veel gestelde vragen
15. Beëindiging dienstverband
Als u een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd heeft, zal u werkgever niet snel uw contract verlengen wanneer u ziek bent. Bij langdurige ziekte kan uw werkgever uw dienstverband veelal beëindigen. Dit betekent dat u geen recht meer heeft op loon, maar misschien wel op een uitkering.
Het is dan ook verstandig hierover direct contact op te nemen met het UWV. Het verschil tussen wat u verdiende bij uw werkgever en de uitkering die u krijgt moet over het algemeen worden vergoed.
16. Bonus en overuren
Sommige arbeidsovereenkomsten kennen een bonus- of overurenregeling. De voorwaarden zijn vaak verschillend, maar het effect is over het algemeen dat, wanneer u hard een veel werkt, uw basisloon wordt verhoogd.
Letsel heeft tot gevolg dat u het (extra) werk niet meer kunt doen, waardoor uw inkomen lager wordt. Het verschil tussen wat u had kunnen verdienen en hetgeen u daadwerkelijk verdient, kunt u claimen bij de aansprakelijke partij.
Aangereden op de fiets? Bekijk ons artikel: 10 redenen om een letselschadeadvocaat in te schakelen.
17. Gemiste winst uit onderneming
Slachtoffers die (gedeeltelijk) eigenaar zijn van een onderneming hebben veelal recht op (een deel) van de winst uit die onderneming. Wanneer u uitvalt kan deze winst lager uitvallen of zelfs geheel verdwijnen. Dit betekent dat uw inkomen ook lager wordt. Aan de hand van de jaarcijfers van uw bedrijf kunt u aantonen wat uw inkomen had kunnen zijn, zodat u het verschil kunt verhalen.
Studie
Studeren en het volgen van cursussen is bedoeld om toegang te krijgen op de arbeidsmarkt of om uw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Diverse soorten schades zijn mogelijk:
18. Studiekosten
Uw letsel kan invloed hebben op uw mogelijkheden tot studeren. Concentratieproblemen of klachten die ertoe leiden dat u niet kunt reizen, hebben veelal tot gevolg dat uw studie langer duurt dan gepland. Het collegegeld, of het geld van de cursus, zal u echter wel (opnieuw) moeten betalen. Deze schade kunt u verhalen.
19. Studievertraging
De studievertraging op zich levert vaak ook schade op. Vertraging kan namelijk tot gevolg hebben dat u pas op een later moment kunt toetreden tot de arbeidsmarkt, waardoor u inkomsten misloopt en dus schade lijdt. Een cursus die u opnieuw moet doen of pas op een later moment kan afmaken, kan tot gevolg hebben dat pas op een later moment recht krijgt op een hogere functie en/of hoger loon.
Tip: aangereden op de fiets? Download hier de aansprakelijkheidsbrief.
Overige materiële schade
Ook uw materiële schade komt voor vergoeding in aanmerking:
20. Kapotte fiets
Na een aanrijding is uw fiets meestal kapot, maar minimaal beschadigd. Het spreekt voor zich dat reparatie of vervanging schade oplevert. Als u uw fiets weer snel nodig heeft, kunt deze laten repareren. Bewaar de bon van de reparatie en dien deze vervolgens in bij de aansprakelijke partij.
Vraag u fietsenmaker ook altijd een duidelijk factuur te maken waaruit blijkt wat is gerepareerd of vervangen. Ook is het aan te bevelen om foto’s te maken voordat u de fiets laat repareren. Het komt ook voor dat er een schade-expert langskomt om de schade te inventariseren. Gooi uw fiets dus nooit weg, ook al is deze volledig onbruikbaar.
Bent u van de fiets gereden en heeft u letsel? Deel uw ervaringen met andere lezers. Klik hier en plaats een reactie. U kunt ook vragen stellen.
21. Kleding
Na een val is vaak uw kleding beschadigd. Met name de broek en schoenen zijn kwetsbare kledingstukken. Maak altijd foto’s van uw kapotte kleding en het merk. Als u nog de aanschafbonnen heeft is het verstandig deze goed te bewaren.
22. Bril
Brillen zijn duur en kwetsbaar. Als u een ongeval heeft meegemaakt zijn deze vaak beschadigd. Maak ook van de kapotte bril een foto en zoek de aanschafbon erbij, zodat u hiermee uw schade kunt onderbouwen. Als uw opticien de bril repareert moet u de reparatiebon altijd bewaren.
Bekijk ook: de 10 meest gemaakte fouten bij de afhandeling van uw schade
23. Mobiele telefoon
Vaak raakt ook uw mobiele telefoon beschadigd. Door de aanrijding kunt erop vallen of hij kan uit uw zak of tas vallen. Zeker smartphones zijn kwetsbaar door het grote aanraakscherm. De kosten van vervanging of reparatie kunnen vaak goed worden geclaimd, maar wederom is het heel belangrijk dat u foto’s van de schade en de aankoop- of reparatiebon kunt laten zien.
24. Telefoonkosten
Doordat u een ongeval is overkomen moet u over het algemeen meer bellen. Telefoontjes naar de aansprakelijke partij, uw huisarts, het ziekenhuis, uw belangenbehartiger enz. Deze kosten had u zonder ongeval nooit hoeven maken. Het vele bellen kan ertoe leiden dat u meer kosten maakt, bijvoorbeeld omdat u meer prepaidkaarten moet kopen of omdat u uw belbundel overschrijdt. Ook deze kosten komen voor vergoeding in aanmerking.
Op de fiets aangereden door een auto? Lees ook onze artikelen over dit onderwerp. Klik op de link: aangereden op de fiets.
25. Kopieerkosten
Vaak is het nodig dat u tijdens de behandeling van uw letselschadezaak kopieën maakt van belangrijke stukken. Bewaar de bonnetjes goed. U kunt deze meenemen in de schadeclaim. Zie ook schadepost 26 hieronder.
26. Portokosten
Zie ook schadepost 25 hierboven. De stukken moet u vaak per post verzenden naar de aansprakelijke partij of uw belangenbehartiger. De kosten van de postzegels en, indien nodig, aangetekende post, komen voor vergoeding in aanmerking. Bewaar dus ook goed de aanschafbonnen.
Immateriële schade / Smartengeld
Uw emotionele schade komt voor vergoeding in aanmerking:
27. Smartengeld
Immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd, is een vergoeding waarop u recht heeft om uw pijn en uw verdriet te compenseren. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van een uiteenlopende hoeveelheid van factoren.
De belangrijkste factoren zijn over het algemeen:
- de aard en de ernst van het letsel;
- de duur van het aanhouden van de klachten;
- en de leeftijd van het slachtoffer.
Meer informatie over het vaststellen van het smartengeld vindt u in ons artikel: claim smartengeld na een aanrijding auto – fiets.
Buitengerechtelijke kosten
Om uw schade te verhalen moet u in veel gevallen kosten maken. Ook deze kosten komen in beginsel voor vergoeding in aanmerking.
28. Advocaatkosten
Professionele hulp, bijvoorbeeld van een letselschadeadvocaat, komen voor vergoeding in aanmerking, indien het redelijk is dat u deze hulp inroept en zolang de kosten hiervan redelijk zijn.
29. Kosten opvragen medische informatie
De meeste schadeposten houden direct verband met uw letsel. Om goed te kunnen beoordelen welk letsel u precies heeft opgelopen zal het nodig zijn informatie op te vragen bij uw behandelaars.
Voor het verstrekken van deze informatie vragen de meeste behandelaars een vergoeding. Omdat deze kosten noodzakelijk zijn, komen deze voor vergoeding in aanmerking.
Bekijk ook: fietsongeluk: de top 10 trucs / smoezen van verzekeraars
30. Kosten medisch adviseur
De aansprakelijke verzekeringsmaatschappij mag de hiervoor genoemde medische informatie niet direct inzien. Zij schakelt daarvoor een medisch adviseur in. Deze medisch adviseur zal de informatie beoordelen en rapporteert zijn bevindingen.
Omdat de medisch adviseur van de verzekeringsmaatschappij partijdig is, moet u zelf ook een medisch adviseur in kunnen schakelen. De kosten hiervan moeten door de verzekeringsmaatschappij worden vergoed.
Aangereden op de fiets: claim uw schadevergoeding
Zoals u kunt zien zijn de schadeposten die u kunt claimen zeer gevarieerd. Misschien heeft u aan sommige schadeposten nog helemaal niet gedacht. Het vorderen van al uw schade kan zeer lastig en tijdrovend zijn. Wilt u hulp bij het verhalen van al uw schade? Neem dan via het contactformulier contact met ons op.
Aanrijding auto – fiets, wat nu? Download gratis stappenplan
Plaats een reactie
Bent u tijdens het fietsen aangereden door een auto? Hoe heeft u deze nare gebeurtenis ervaren? Deel uw gedachten en ervaringen met andere lezers. Plaats een reactie. U kunt hieronder ook meteen uw vragen stellen:
2 reacties. Reactie plaatsen
Mijn ongeluk betreft een racefiets en nu kan ik niet meer wielrennen voor onbepaalde tijd door de reparatie, kan ik ook schadevergoeding krijgen voor het missen van mijn fiets voor deze tijd?
schoonmoeder aangereden door auto op 30-12-21 die naar haar toeterde de politie is erbij geweest heeft alleen assistentie aangeboden bij ongeval geen proces verbaal opgemaakt betreft auto fietser aanrijding geen gehoor van verzekering de man die haar heeft aangereden nog de politie. bij vragen aan de politie moest ze het maar laten rusten. schoonmoeder is buitenwesten afgevoerd met hoofdletsel,gekneusde ribben en een gebroken pink hierdoor geen schade formulier in kunnen vullen politie heeft niets geregistreerd weet wel van ongeval maar er is geen dossier vandaag de dag heeft ze nog steeds moeite met haar dagelijkse werkzaamsheden en kan ze haar hobby s hierdoor niet eer uit oefenen. ook haar vrijwilligerswerk valt hierdoor weg. ze is door geen ene instantie nog verzekering benaderd het lijkt wel een doofpotje schooonmoeder is op leeftijd en defamilie is niet zo strijdlustig als dat ik ben alleen en ik heb tot op heden geen tijd daar door gehad (4 familieleden/eigen kant /kennissen naar de begraafplaats gebracht) wat kan ik nog doen voor mijn schoonmoeder om haar toch te geven waar ze recht op heeft.