Bent u als fietser aangereden door een auto? Bent u gewond geraakt of heeft u klachten? Dan heeft u letsel. U kunt de automobilist mogelijk aansprakelijk stellen voor uw letselschade. In de meeste gevallen kunt een schadevergoeding ontvangen.
Hieronder treft u een overzicht aan van de meest gestelde vragen over een aanrijding auto – fietser. Staat uw vraag er niet tussen? Klik dan hier en vul het contactformulier in. Wij beantwoorden graag al uw vragen.
Vraag 1: Letsel door een aanrijding op de fiets. Wat nu?
Antwoord: Als u gewond bent geraakt door een aanrijding op de fiets, is het allereerst belangrijk dat u het schade-aanrijdingsformulier zo volledig mogelijk invult (bekijk hier onze pagina: aanrijding auto – fiets: zo vul je het schadeformulier in).
Daarnaast moet u na de aanrijding u zo snel mogelijk een afspraak maken bij uw huisarts, zodat u voor uw klachten kan worden behandeld (zie ook: onmiddellijk naar de huisarts).
Als u schade lijdt door de aanrijding is het belangrijk dat u niet met uw schade blijft zitten. De automobilist is mogelijk aansprakelijk. Dit betekent dat hij uw schade moet vergoeden. Neem daarom contact op met een rechtsbijstandverlener, zodat u weet wat uw rechten zijn.
Tijdens het fietsen aangereden door een auto? Bekijk onze pagina: op de fiets aangereden door een auto
Vraag 2: Op de fiets aangereden door een auto. Waar heb ik recht op?
Antwoord: Bent u op de fiets aangereden door de schuld van een ander, dan heeft u mogelijk recht op, heeft u mogelijk recht op vergoeding van uw schade. Denkt u daarbij aan alle mogelijke schade:
- alle kosten die u heeft moeten maken;
- inkomen dat u misloopt;
- immateriële schade (smartengeld);
De meest voorkomende schadeposten vindt u terug bij vraag 8. Bekijk ook de pagina: 30 schadeposten na een aanrijding op de fiets.
Vraag 3: Wat wordt bedoeld met letselschade?
Antwoord: Letselschade is alle schade die u lijdt als gevolg van lichamelijk of geestelijk letsel. Als u als fietser bent aangereden is er vaak sprake van lichamelijke schade, omdat u een kwetsbaar verkeersdeelnemer bent en een botsing vaak grote impact kan hebben.
Ook geestelijk letsel komt regelmatig voor. Denk bijvoorbeeld aan angst om weer deel te nemen aan het verkeer. Als een ander aansprakelijk is voor uw letselschade, dan moet hij (of de WA-verzekeraar) deze schade vergoeden.
Vraag 4: Wanneer is de automobilist aansprakelijk?
Antwoord: Als fietser bent u een kwetsbaar verkeersdeelnemer. Daarom geldt bij een aanrijding tussen een fiets en een motorvoertuig (auto, scooter, tram, bus etc.) dat de bestuurder van het motorvoertuig in ieder geval voor 50% van de schade aansprakelijk is.
Dit is alleen anders als er sprake is van overmacht, dus als de bestuurder van het motorvoertuig niets had kunnen doen om de aanrijding te voorkomen.
De overige 50% van de aansprakelijkheid zal naar redelijkheid worden verdeeld. Reed u als fietser bijvoorbeeld door rood, of op een weggedeelte waar u niet had mogen fietsen, dan kan er sprake zijn van eigen schuld en zal u uw schade ook deels zelf moeten dragen.
Heeft u geen eigen schuld bij het ontstaan van het ongeval, dan moet de volledige schade als gevolg van de aanrijding met de auto door de bestuurder van het motorvoertuig worden vergoed.
Zie ook:
- 7 tips voor het verzamelen van bewijs
- de automobilist is aansprakelijk voor de schade
- zo stelt u de automobilist aansprakelijk
- download hier de aansprakelijkheidsbrief
Vraag 5: Hoe ziet het letselschadetraject eruit?
Antwoord:
In 5 stappen:
Stap 1: Uw advocaat zal u altijd eerst uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. Bij de meeste advocatenkantoren (waaronder ons kantoor) is dit kennismakingsgesprek gratis en vrijblijvend.
Stap 2: Als u besluit een letselschadeprocedure op te starten zal uw advocaat namens u de (verzekeraar van) de veroorzaker van de aanrijding aansprakelijk stellen. Dit wordt ook wel het aansprakelijkheidstraject genoemd.
Stap 3: Zodra de aansprakelijkheid is erkend, komt uw schade door de aanrijding met de auto voor vergoeding in aanmerking. Uw schade moet dus inzichtelijk worden gemaakt. Dit wordt ook wel het schadetraject genoemd.
Stap 4: Nadat een medische eindsituatie is bereikt (zie vraag 11), is uw volledige schade inzichtelijk en kan een definitieve schadevergoeding worden afgesproken.
Stap 5: Zodra de aansprakelijke partij, en u, het eens zijn over het te vergoeden bedrag, wordt hiervoor een vaststellingsovereenkomst opgesteld. Na ondertekening van die overeenkomst is uw letselschadeprocedure afgerond.
Aangereden op de fiets? Bekijk ons artikel: contant geld accepteren na aanrijding auto – fietser
Vraag 6: Wanneer wordt mijn schade vergoed?
Antwoord: De schade komt voor vergoeding in aanmerking vanaf het moment dat de aansprakelijkheid is erkend. Zodra de aansprakelijkheid voor de aanrijding met de auto is erkend, moet de schade dus inzichtelijk worden gemaakt.
Vaak sturen advocaten een schade-inventarisatieformulier waarop de meest voorkomende schadeposten staan vermeld. U kunt dit formulier invullen.
Het is belangrijk dat u bonnetjes en nota’s van kosten die u na de aanrijding met de auto maakt bewaart! Uw advocaat kan op die manier uw schade inzichtelijk maken bij de wederpartij en zal om een voorschot op de schadevergoeding vragen. Bekijk vraag 10 voor meer informatie over de voorschotregeling.
Benieuwd hoe een schade-inventarisatieformulier eruit ziet? Bekijk hieronder het schade-inventarisatieformulier dat ons kantoor gebruikt.
Download nu: schade inventarisatie formulier
Bekijk ook: Aangereden op de fiets: zo berekent u uw schadevergoeding en 30 schadeposten die voor vergoeding in aanmerking komen.
Vraag 7: De automobilist erkent geen aansprakelijkheid. Wat nu?
Antwoord: Als de veroorzaker geen of slechts een deel van de aansprakelijkheid erkent voor de schade door de aanrijding, dan is het mogelijk om uw zaak voor te leggen aan de rechter. De rechter zal dan beoordelen of de wederpartij aansprakelijk is voor uw schade.
Vraag 8: Ongeluk fietser – auto; welke schade wordt vergoed?
Antwoord: Na de erkenning van de aansprakelijkheid hebt u als slachtoffer van een fietsongeluk recht op schadevergoeding. Daaronder vallen in ieder geval de kosten die u heeft moeten maken, de inkomsten die u misloopt en het smartengeld.
Veel voorkomende kosten van slachtoffers van een fietsongeluk zijn:
• Medische kosten (denkt u aan het eigen risico, fysiotherapeutische behandelingen die niet door de zorgverzekeraar worden vergoed, etc.);
• Reiskosten;
• Kosten in verband met het inschakelen van huishoudelijke hulp of kinderopvang.
Veel voorkomende misgelopen inkomsten zijn de volgende:
• Salaris (uit loondienst);
• Inkomensschade bij een eigen onderneming;
• Studievertraging (later starten op de arbeidsmarkt).
Zie ook: aangereden op de fiets? 30 schadeposten die u kunt claimen
Vraag 9: Wat is smartengeld?
Antwoord: Smartengeld is een vergoeding voor de pijn, het leed en de gederfde levensvreugde die u heeft door het ongeval. Ook als u als fietser bent aangereden door een auto heeft u hier recht op.
Denkt u bijvoorbeeld aan een smartengeldvergoeding voor:
• Hoofdletsel;
• Arm- en beenletsel;
• Whiplashletsel;
• Oogletsel;
• Gehoorschade;
• Blijvende littekens.
Het is erg lastig om dit leed in geld uit te drukken. Daarom heeft de ANWB de Smartengeldgids opgesteld met daarin uitspraken van rechters over smartengeld. Deze gids kan als richtlijn worden gebruikt bij het vaststellen van smartengeld voortkomend uit veel voorkomende ongevallen.
Een aantal factoren zijn van belang bij het beoordelen van de hoogte van het smartengeld:
• De leeftijd van het slachtoffer;
• De ernst van de klachten;
• De hoeveelheid behandelingen/ingrepen die nodig zijn ter genezing van de klachten;
• De duur van eventuele ziekenhuisopname en/of revalidatie;
• De mogelijke restklachten, waardoor u blijvend beperkt bent;
• De invloed van het letsel op uw werk of studie;
• De invloed van het letsel op hobby’s, uw huishouden, opvoeding van uw kinderen etc.
Klik en bekijk: smartengeld na een aanrijding auto – fiets
Vraag 10: Wat gebeurt er als mijn schade snel oploopt?
Antwoord: Vaak wordt een letselschadeprocedure kort na het ongeval opgestart. Het is dus goed mogelijk dat u nog onder behandeling staat voor uw klachten tegen de tijd dat de aansprakelijkheid wordt erkend. In dat geval is nog geen sprake van een medische eindsituatie (zie vraag 11) en kan dus nog geen definitieve schadevergoeding worden toegekend.
Als u in de tussentijd door het fietsongeluk wel schade lijdt, kan uw letselschadeadvocaat tussentijds voorschotten vragen aan de aansprakelijke partij. De aansprakelijke partij (bijv. de verzekeraar) zal dan steeds uw voorlopige schade vergoeden. Deze voorschotten zullen vervolgens worden verrekend met de definitieve schadevergoeding.
Op de fiets aangereden door een auto. Heeft u letsel? Bekijk onze pagina: fietser aangereden door auto
Vraag 11: Wat is een medische eindsituatie?
Antwoord: Er is sprake van een medische eindsituatie als u voor al uw klachten bent uitbehandeld. Bij beëindiging van die behandeling kan door uw arts worden vastgesteld dat u klachtvrij bent of dat u restklachten heeft waarvoor geen behandeling mogelijk is.
Als er een medische eindsituatie is bereikt, kan definitief worden berekend wat uw schade door het fietsongeluk zal zijn. Als uw klachten zijn verholpen is uw schade in tijd beperkt. Heeft u restklachten, dan kan ook voor de toekomst worden berekend wat uw schade zal zijn.
Vraag 12: Kan ik de letselschadeprocedure afronden voordat er een medische eindsituatie is bereikt?
Antwoord: Als u uw letselschadeprocedure afrondt, kunt u voor eventuele toekomstige schade door de aanrijding met de auto geen vergoeding meer krijgen. Uw schade is nog niet volledig inzichtelijk op het moment dat u nog niet bent uitbehandeld voor uw klachten.
Wij raden onze cliënten daarom af om hun letselschadeprocedure te beëindigen voordat sprake is van een medische eindsituatie. Het is uiteraard wel mogelijk om een schaderegeling te treffen, indien dat uw voorkeur heeft. Wij zullen u in dat geval attenderen op de risico’s van het afsluiten van de procedure.
Zie ook: vraag 11 hierboven.
Vraag 13: Hoe lang duurt een letselschadeprocedure meestal?
Antwoord: Hoe lang een letselschadeprocedure duurt, hangt af van verschillende factoren. Zoals besproken bij vraag 12 is de behandelingsduur van uw klachten is een belangrijke factor bij de duur van uw letselschadeprocedure.
Verder is van belang of uw letselschade in onderling overleg met de aansprakelijke partij kan worden vergoed, of dat uw letselschadeprocedure moet worden voorgelegd aan de rechter. Een gemiddelde letselschadeprocedure duurt 2,5 tot 3 jaar.
Bent u als fietser aangereden? Bekijk ook de pagina: op de fiets aangereden door een auto
Vraag 14: Wat kan ik verwachten van mijn letselschadeadvocaat?
Antwoord: Uw letselschadeadvocaat behartigt uw juridische belangen. Dit betekent dat uw advocaat de veroorzaker van de aanrijding (wederpartij) aansprakelijk zal stellen en alle communicatie voert met de wederpartij. U heeft dus uitsluitend contact met uw letseladvocaat. Uw advocaat kan u adviseren op momenten dat dat nodig is en probeert uiteraard een zo gunstig mogelijke schadevergoeding voor u te realiseren.
Bekijk ook: 10 redenen waarom u een letselschadeadvocaat zou moeten inschakelen.
Letselschadeadvocaten zijn natuurlijk wel afhankelijk van de informatie die u aanlevert over de door u geleden schade. Als dat nodig is, kan uw advocaat uw medische informatie bij uw behandelaars opvragen als u hem daartoe machtigt.
Als letselschadeadvocaten kunnen wij u uitstekende juridische bijstand verlenen. Ook na een aanrijding tussen een auto en een fietser. Bekijk voor meer informatie de pagina: op de fiets aangereden door een auto.
Vraag 15: Welke kosten zijn verbonden aan een letselschadeprocedure?
Antwoord: Zolang de aansprakelijkheid nog niet is erkend, komen de advocaatkosten voor uw rekening. Lees hier meer informatie over de tarieven voor een letselschadeprocedure: tarieven.
Heeft u een rechtsbijstandsverzekering en bent u benieuwd welke kosten u moet maken, bekijk dan vraag 16. Heeft u een laag inkomen en bent u benieuwd welke kosten u moet maken, bekijk dan vraag 17.
Zodra de aansprakelijkheid door de wederpartij is erkend, komen ook de redelijk gemaakte advocaatkosten voor vergoeding in aanmerking. Een letselschadeprocedure is voor u in dat geval kosteloos! Mogelijke aanvullende kosten die er mogelijk zijn kunt u lezen in de algemene voorwaarden en zullen bij de overeenkomst van opdracht aan de orde komen.
Vraag 16: Ik heb een rechtsbijstandsverzekering. Kan ik een letselschadeadvocaat inschakelen?
Antwoord: Ja, het is mogelijk dat een advocaat wordt ingeschakeld als u een rechtsbijstandsverzekering heeft. Uw rechtsbijstandsverzekeraar is verplicht om u een vrije advocaatkeuze aan te bieden. De advocaatkosten kunnen in sommige gevallen door uw rechtsbijstandsverzekering worden vergoed.
Wilt u hier meer over weten? Of bel ons via 085-0240041 of klik hier en vul uw naam en e-mailadres in.
Vraag 17: Ik heb een laag inkomen. Kan ik een letselschadeadvocaat inschakelen?
Antwoord: Ja, als u een laag inkomen heeft, heeft u mogelijk recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit betekent dat u voor de advocaatkosten slechts een eenmalige eigen bijdrage hoeft te betalen.
De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van uw (verzamel)inkomen en wordt door de Raad voor Rechtsbijstand vastgesteld. Deze eigen bijdrage krijgt u terug op het moment dat de aansprakelijkheid door de wederpartij is erkend. Ons kantoor behandelt ook dit soort zaken.
Wilt u meer weten over de mogelijkheid te procederen op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand? Neem dan contact met ons op via 030 – 230 20 60 of vul het contactformulier in.
Bekijk ook onze pagina over: tarieven
Vraag 18: Kan mijn zaak verjaren?
Antwoord: Ja, uw zaak verjaart normaal gesproken binnen vijf jaar, nadat u bekend bent geworden met uw schade en de aansprakelijke persoon. Meestal is dit het moment van het fietsongeluk. Let op: bij verkeersongevallen geldt een verkorte verjaringstermijn van drie jaar!
U moet de (verzekeraar van de) automobilist dus binnen een periode van drie jaar na het fietsongeluk aansprakelijk stellen. Als uw zaak verjaart betekent dit dat u uw recht op vordering van de schadevergoeding verliest. U komt dan dus in het geheel niet meer in aanmerking voor een vergoeding van de door u geleden schade.
Vraag 19: Kan ik een aanbod via mijn rechtsbijstandsverzekeraar laten beoordelen door een advocaat?
Antwoord: Ja, het is mogelijk om een second opinion te vragen aan een gespecialiseerde advocaat. Dat kan op het moment dat u een schaderegelingsaanbod krijgt van uw rechtsbijstandsverzekeraar. De kosten voor een second opinion worden doorgaans door uw rechtsbijstandsverzekeraar vergoed. Wilt u hier meer over weten? Of bel ons via 085-0240041 of het contactformulier.
Bent u als fietser aangereden? Bekijk ook de pagina: op de fiets aangereden door een auto
Vraag 20. Wat is een huisbezoek?
Antwoord: Een huisbezoek wordt vaak afgelegd in letselschadezaken waarbij sprake is van een grote schade. Een huisbezoek wordt meestal pas afgelegd nadat de aansprakelijkheid is erkend. Een schaderegelaar van de wederpartij en uw advocaat komen dan bij u thuis langs om het ongeval en het verloop van uw klachten met u te bespreken.
Een huisbezoek is vaak erg nuttig om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de impact die het ongeluk op uw leven heeft. Ook worden tijdens zo’n bezoek vaak goede afspraken gemaakt over het vervolg van uw letselschadezaak.
Claim uw schadevergoeding
U bent als fietser aangereden door een automobilist. Als gevolg hiervan bent u gewond geraakt of heeft u bepaalde klachten. U heeft letsel. In veel gevallen kunt u hiervoor een schadevergoeding krijgen.
Voor fietsers hebben wij de meest gestelde vragen en antwoorden beantwoordt. U wordt snel en volledig geïnformeerd. Schadevergoeding claimen? Wij kunnen u daarbij helpen. Lees meer over ons of bekijk de ervaringen van andere cliënten.
Staat uw vraag hier niet tussen of wilt u meer informatie? Klik hier, vul het contactformulier in en stuur uw vraag door. Of bel ons via 085-0240041
Plaats een reactie
Bent u tijdens het fietsen aangereden door een auto? Hoe heeft u deze nare gebeurtenis ervaren? Deel hieronder uw gedachten en ervaringen met andere lezers. U kunt uw vraag ook meteen in het reactieveld stellen (hieronder):
1 reactie. Reactie plaatsen
Dit is eerder een vraag.
Welk effect heeft een aanrijding met de voorbumper van een auto tegen een (stilstaande) fiets aan 5/10 km/uur. Hoever wordt de fiet en fietser vooruit geduwd.