Na een aanrijding tussen een auto en een fietser, met name als er sprake is van letsel, is het heel belangrijk dat voor alle betrokken partijen duidelijk wordt wat er is gebeurd.
Een goed ingevuld schadeformulier kan al voldoende zijn om toekomstige discussie te voorkomen.
In dit artikel helpen we fietsers met het correct invullen van het schadeformulier.
Bij letsel, direct juridische hulp
Bent u gewond geraakt of heeft u klachten? Vertel ons wat er precies is gebeurd. Wij claimen de maximale schadevergoeding. Vertrouw nooit op de hulp van de verzekeraar van de tegenpartij!
Het belang van een goed en volledig ingevuld schadeformulier
Voorkom discussie met de tegenpartij. Een ongeluk is altijd zeer vervelend voor de verkeersdeelnemers. Zeker wanneer er sprake is van letselschade. Omdat slachtoffers met letsel genoeg aan hun hoofd hebben, is het belangrijk dat zij niet ook nog worden geconfronteerd met een discussie over de omstandigheden van het ongeval.
Een goed en volledig ingevuld schadeformulier voorkomt meestal deze discussie. In dit artikel zal worden uitgelegd hoe je het best een schadeformulier kunt invullen. We richten ons in dit artikel met name op de fietser die is aangereden door een automobilist.
- Als fietser aangereden door een auto en heeft u letsel? Bekijk onze pagina: op de fiets aangereden door een auto.
- Bekijk ook: ons artikel aanrijding auto – fiets: 20 veel gestelde vragen
- Bekijk ook: ons artikel contant geld accepteren na aanrijding auto – fiets: verstandig?
Stap 1: download hier het schadeformulier
Verzekeringsmaatschappijen van motorvoertuigen geven aan hun klanten bijna altijd een schade(-aanrijdings)formulier bij het afsluiten van een verzekering. Dit formulier wordt door professionele partijen ook nog wel een SAF genoemd. De automobilist wordt altijd aangeraden een formulier in de auto te leggen.
Op de fiets heb je het schadeformulier meestal niet bij je. Eventueel kun je dan een formulier van internet downloaden. Wij hebben op onze website een schadeformulier en een voorbeeld beschikbaar gesteld.
- Klik hieronder op de knop ‘schadeformulier downloaden’ en print het uit
- Klik hieronder op de knop ‘voorbeeld downloaden’ voor instructies bij het invullen van het schadeformulier
Klik op de knop en download het schadeformulier
Klik hieronder op de knop ‘schadeformulier downloaden’. Print het formulier uit en vul het in.
Klik hier om ons voorbeeld te downloaden
Klik op de knop en download het voorbeeld
Klik hieronder op de knop “voorbeeld downloaden” voor een voorbeeld van een volledig ingevuld schadeformulier. Zoals u kunt zien, heeft dit formulier een voor- en achterzijde. Volg de aanwijzingen op.
Klik hier om ons voorbeeld te downloaden
Let op: voorkant schadeformulier zo snel mogelijk invullen
Het is de bedoeling dat de voorkant van het formulier zo snel mogelijk na het ongeluk wordt ingevuld, door beide partijen (in dit geval de fietser en de automobilist).
Het originele formulier heeft namelijk een doordrukvel (blad 1/2 en blad 2/2), waardoor u beiden één exemplaar van de voorzijde naar huis kunt meenemen.
Als uw letsel ervoor zorgt dat u het formulier niet kunt invullen, kan het zijn dat de politie dit voor u doet. In de uitleg hierna zal steeds worden verwezen naar de nummers op het formulier.
Achterkant schadeformulier thuis invullen
De achterkant van het formulier kunt u rustig thuis invullen. De voorzijde van het formulier moet gelijk zijn, maar de achterzijde is persoonlijk.
Stap 2: schadeformulier invullen (stappenplan)
Wij leggen u nu uit hoe u het schadeformulier kunt invullen. Volg de stappen.
Voorzijde invullen: datum, tijd, locatie, gewonden (1, 2, 3)
Bekijk bladzijde 2 van het schadeformulier, hieronder volgt de uitleg:
- De datum en het tijdstip (1) moeten goed worden ingevuld. Dit kan – ook later – veel duidelijkheid geven over de omstandigheden (weer, zonlicht enz.);
Bij vraag 2:
- Vul bij (2) de locatie van de aanrijding in. Vermeld in ieder geval de straat waarop u reed. (vaak is er ook een kruising (zoals in ons voorbeeld aangegeven). Schrijf dan in de situatietekening (bij 13) de straatnaam van de wegen die elkaar kruisen.) Ook de plaats is heel belangrijk;
En verder:
- Onder (3) geeft u aan of er gewonden zijn. Op de achterkant van het formulier kunt u dan aangeven welk letsel u heeft opgelopen. Hiermee kan – ook later – duidelijk worden gemaakt dat het letsel is ontstaan door het ongeval. Heel belangrijk dus. Voor de verzekeringsmaatschappijen en voor uw advocaat is het van belang om te weten wie welke schade lijdt. Heeft u letsel (pijn, klachten, verwondingen), dan heeft u als fietser (bijna) altijd recht op schadevergoeding. Bekijk onze pagina fietser aangereden door auto voor meer informatie.
En verder:
- Materiële schade (4) andere voertuigen dan A en B: als er meer dan twee voertuigen bij de schade betrokken zijn kruist u hier ‘ja’ aan. De gegevens van de betrokken bestuurders kunnen later opgegeven worden bij punt 14. Materiële schade andere objecten dan voertuigen: als er bijvoorbeeld een lantaarnpaal, een vangrail of een boom beschadigd is door het ongeval, kruist u hier ‘ja’ aan. Let op! Materiële schade is de schade van een slachtoffer dat gewaardeerd kan worden in geld. Materiële schade kan bestaan uit kosten en misgelopen inkomsten. Voorbeelden zijn onder andere medische kosten, verlies aan zelfwerkzaamheid en verlies aan verdienvermogen.
Bij vraag 5:
- getuigen (5): vul naam, adres, tel. in van eventuele getuigen
Hebt u vragen? U kunt uw vragen stellen. Vul uw vraag in, aan het eind van dit artikel, in het reactieveld. Wij beantwoorden graag al uw vragen.
Voorzijde invullen: gegevens betrokken partijen (6, 7, 9)
- De partijen die het ongeval hebben meegemaakt moeten zowel de gegevens van de eigenaar van het voertuig, ook wel de verzekeringsnemer genoemd (6), het voertuig (7) en de bestuurder van het voertuig (9) vermelden. Let op, de bestuurder is niet altijd de verzekerde.
- Zie onder voor (8).
Letsel na een aanrijding op de fiets? Bekijk onze pagina: op de fiets aangereden door een auto
Voorzijde invullen: verzekeringsmaatschappij (8)
- Onder punt (8) moeten partijen de gegevens van hun verzekeringsmaatschappijen invullen. Motorrijtuigen (auto’s, brommers, snorfietsen etc.) moeten volgens de wet verplicht verzekerd zijn. Deze wettelijke verzekering voor motorrijtuigen heet een WAM-verzekering en is gekoppeld aan het voertuig. Bij deze verzekering hoort ook de “groene kaart”.
Fietsers hebben geen WAM-verzekering. Daarom adviseren wij de fietser de gegevens van zijn of haar particuliere aansprakelijkheidsverzekeraar in te vullen.
Met agentschap (of tussenpersoon, of makelaar) wordt de organisatie of contactpersoon die jou geadviseerd heeft over het afsluiten van de verzekering en die jouw verzekering nog steeds bijhoudt. Deze regels blijven vaak leeg.
Bekijk ons artikel: fietser aangereden door auto: alles over de verzekering
Voorzijde invullen: de gegevens van de bestuurder (9)
- Vul bij punt (9), de gegevens van de bestuurder in. Zie rijbewijs. Bent u op de fiets aangereden? Vul dan gewoon uw persoonlijke gegevens in.
Is er sprake van letsel? Bent u gewond geraakt, heeft u pijn of klachten? Is de automobilist hiervoor verantwoordelijk? Wij nemen uw juridische zorgen uit handen. Lees er meer over op onze pagina: aangereden door een auto.
Voorzijde invullen: waar het voertuig het eerst werd geraakt (10)
- De plek waar de fiets en de auto elkaar hebben geraakt geef je aan met een pijl onder punt (10)
Voorzijde invullen: zichtbare schade aan voertuig (11)
- De aard van de schade omschrijf je onder punt (11). In het voorbeeld is de fietser aan de linkerkant geraakt, waardoor het frame van de fiets is gebogen, er een slag in het achterwiel is ontstaan – en de fiets op meerdere plekken is bekrast/licht beschadigd.
Tip: probeer altijd meerdere foto’s te maken van beide voertuigen. Bekijk onze pagina letselschade tips voor meer tips
Voorzijde invullen: de toedracht (12, 13, 14)
- De toedracht is misschien wel het meest belangrijk. Dit kan duidelijk maken welke partij aansprakelijk is voor de schade die is ontstaan. Onder punt (12) kun je de meest voorkomende situaties terugvinden. Als jouw situatie er niet tussen staat, kruis dan niets aan.
- Iedere partij kan onder punt (14) en op de achterzijde van het formulier meer toelichten.
Verdere verduidelijking geef je met de situatieschets (13). Deze tekening moet zoveel mogelijk feiten vermelden. Denk hierbij aan de straatnamen, de precieze locatie van de aanrijding (in het voorbeeld met een kruis aangeduid), de rijrichtingen, verkeersborden etc.
Tip: maak eerst samen een tekening op kladpapier.
Stap 3: schadeformulier ondertekenen (15)
Voordat u het schadeformulier in tweeën splitst, moet u controleren of beiden partijen het formulier hebben ondertekend. Als u het niet eens bent met wat de andere partij onder de punten 1 t/m 3 heeft ingevuld zet u geen handtekening!
U zet namelijk alleen een handtekening als u het beiden eens bent. Alles wat er wordt opgeschreven onder “mijn opmerkingen” (14) is persoonlijk. Hiervoor tekent u dus niet.
Indien u het niet eens wordt over het invullen, kunt u proberen hulp te krijgen van de politie. Indien er mensen zijn die het ongeluk hebben zien gebeuren, is het verstandig om de gegevens van alle getuigen op te nemen onder punt 5.
Met name als u het niet eens bent over wie schuldig is aan het ontstaan van het ongeval. Deze getuigen kunnen later altijd duidelijkheid verschaffen.
Stap 4: achterzijde schadeformulier invullen
De fietser en automobilist uit het voorbeeld moeten thuis beiden de achterkant van het schadeformulier invullen.
De informatie van de achterzijde van het formulier kan ook veel duidelijk maken over wie aansprakelijk is voor het ontstaan van de schade.
Naast informatie over de verzekerde, de bestuurder en het voertuig, wil de verzekeringsmaatschappij graag ook alvast zoveel mogelijk weten over de schade.
Achterzijde invullen: schade aan het voertuig (#4)
Je fietsenmaker kan een schatting maken van de schade aan je fiets. Je kunt dan de gegevens van je fietsenmaker opgeven. Als je je fiets weer snel nodig hebt kun je eventueel, nadat je foto’s van de schade hebt gemaakt, je fiets laten repareren. Vraag je fietsenmaker dan wel om een uitgebreid omschreven factuur.
Achterzijde invullen: politie (#7)
Soms is er politie aanwezig geweest. Geef dit ook aan op het formulier. Als er sprake is van letsel maakt de politie als het goed is een rapport op. Dit rapport kan later worden opgevraagd.
Achterzijde invullen: slachtoffers (#8)
Het vermelden van het opgelopen letsel is heel belangrijk. Geef daarom ook op de achterkant van het schadeformulier (bij slachtoffers > aard letsel) aan dat er andere schade is dan schade aan het voertuig.
Bij “slachtoffers” kun je aangeven wie letsel heeft opgelopen. Geef zo duidelijk mogelijk aan waar dit letsel uit bestaat. Als er later discussie ontstaat over de relatie tussen het ongeval en het letsel, kan het formulier erbij gepakt worden. Hiermee toont u aan dat al direct na het ongeval het letsel is vermeld.
Letsel na een aanrijding op de fiets? Claim schadevergoeding. Bezoek onze pagina op de fiets aangereden door een auto voor meer informatie.
Achterzijde invullen: omstandigheden (#9) en aansprakelijkheid (#10)
Net als op de voorkant van het formulier kan onderaan bij ‘omstandigheden tijdens voorval’ en bij ‘aansprakelijkheid’ meer duidelijkheid worden gegeven over het ontstaan van het ongeval. Geef hier aan wat de situatie volgens jou was. Als je iets niet of niet zeker weet, geef dat dan ook aan.
Tot slot: datum en handtekening
Voorzie ook de achterzijde van het formulier van de datum van invullen en je handtekening. Maak daarna een kopie van zowel de voor- en achterkant van het formulier en stuur de kopie vervolgens op naar je verzekeringsmaatschappij. Zorg dat je zelf altijd een exemplaar in bezit hebt.
Vragen?
Bent u als fietser aangereden door een automobilist? Heeft u letsel opgelopen? Wij kunnen u helpen. Ook met het invullen van de achterzijde van het schadeformulier. Neem contact met ons op. Dan kan via telefoonnummer 030 – 230 20 60 of het contactformulier. Wij beantwoorden graag al uw vragen.
Lees ook:
– Aangereden op de fiets: zo berekent u uw schadevergoeding
Plaats een reactie
Bent u tijdens het fietsen aangereden door een auto? Hoe heeft u deze nare gebeurtenis ervaren? Deel uw gedachten en ervaringen met andere lezers. Plaats een reactie. U kunt hieronder ook meteen uw vragen stellen:
1 reactie. Reactie plaatsen
Vraag is doorgezet naar de afdeling