Na een aanrijding auto – fiets, heeft de fietser bij letsel recht op smartengeld. Daarom is ons advies: claim smartengeld na een aanrijding auto – fiets! Smartengeld wordt ook wel immateriële schadevergoeding genoemd. Het is een vergoeding voor het leed, de pijn en gederfde levensvreugde, voortkomend uit het letsel dat u heeft opgelopen.
Omdat hier niet eenvoudig een bedrag aan te koppelen is, zoals bijvoorbeeld bij gemaakte medische kosten wel het geval is, moeten andere aanknopingspunten worden gezocht. In dit blogartikel geven wij inzicht in de wijze waarop de hoogte van het smartengeld wordt bepaald, na een aanrijding tussen een auto en een fiets.
Hoe smartengeld berekenen bij aanrijding auto – fiets?
Een fietser die is aangereden door een auto heeft vaak fors letsel. Denk bijvoorbeeld aan een gebroken been. Aan een beenbreuk valt echter niet direct een bedrag te koppelen. Hoe bereken je smartengeld na een aanrijding auto – fiets?
De volgende vragen zijn van belang bij het bepalen van de hoogte van het smartengeld:
– Wat is de ernst van het letsel;
– Wat is de hersteltijd;
– Is er sprake van blijvende schade;
– Welke invloed heeft het letsel (gehad) op het leven van het slachtoffer.
Tip: aanrijding auto – fiets? Bekijk de 20 veel gestelde vragen op onze website.
Hoogte smartengeld definitief vaststellen
Over het algemeen wordt de hoogte van het smartengeld pas vastgesteld zodra sprake is van een medische eindsituatie. Dit is het moment waarop wordt vastgesteld dat het letsel door de aanrijding auto – fiets is genezen of geen verbetering meer zal optreden.
Pas dan kan worden bepaald wat het fietsongeval precies voor invloed heeft (gehad) op het leven van het slachtoffer.
Aanrijding auto – fiets, wat nu? Bekijk het stappenplan voor fietsers met letsel na een aanrijding.
Voorschot smartengeld
Er kunnen in de tussentijd overigens wel voorschotten op het smartengeld worden gevraagd bij de aansprakelijke partij. Het kan immers voldoende duidelijk zijn dat er minimaal recht bestaat op een vergoeding van een bepaald bedrag. Het definitieve bedrag kan dan later worden vastgesteld.
Medisch herstel en smartengeld
Niet iedere aanrijding tussen een auto en een fietser is hetzelfde. Dit geldt eveneens voor het letsel. Zelfs een beenbreuk is lang niet altijd vergelijkbaar. Zo kan een beenbreuk eenvoudig zijn. Artsen spreken dan bijvoorbeeld over “een mooie breuk”. Het kan echter ook zo zijn dat de fietser een gecompliceerde breuk oploopt.
Het is heel belangrijk dat uw medisch dossier compleet is. Zorg er dan ook voor dat uw huisarts goed op de hoogte is.
Hoe ernstiger het letsel is, hoe langer het vaak duurt voordat het letsel geneest. Het slachtoffer moet dan ook langer leven met zijn letsel en vaak meerdere behandelingen ondergaan en langer revalideren. Ook dit heeft invloed op de hoogte van het smartengeld.
Het komt ook voor dat een fietser niet helemaal herstelt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een gecompliceerde breuk niet helemaal goed heelt, waardoor er bij het slachtoffer (de fietser) zijn hele leven klachten zullen blijven bestaan.
Blijvende klachten kunnen door een deskundige worden vertaalt naar een percentage blijvende invaliditeit. Hoe ernstiger het blijvende letsel, hoe hoger dit percentage zal zijn en dus hoe hoger het smartengeld zal uitvallen.
Bekijk ook: Aangereden op de fiets: 30 schadeposten die u kunt claimen
De gevolgen voor de toekomst
De invloed die het letsel heeft op het leven van een slachtoffer, kan ook zeer verschillend zijn.
Zo kan een zelfstandige zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering in veel grotere problemen komen dan iemand die in loondienst is en gewoon zijn loon krijgt doorbetaald tijdens ziekte.
Hiermee zal ook rekening gehouden moeten worden. Ook leeftijd speelt hierbij mee. Hoe jonger het slachtoffer, hoe langer hij of zij met blijvend letsel moet leven.
Ons advies is om goed de tijd te nemen en uw eigen verhaal op papier te zetten. Hierbij kunt u voor anderen duidelijk maken welke invloed het ongeluk heeft (gehad op uw leven).
Smartengeldboek
Om de hoogte van het smartengeld te bepalen wordt er door partijen over het algemeen gezocht naar vergelijkbare zaken. In het Smartengeldboek van de ANWB worden de belangrijkste gerechtelijke uitspraken over smartengeld verzameld.
Partijen kunnen het letsel uit de zaken in dit boek vergelijken met het letsel van het slachtoffer en hierop de vergoeding baseren. De bedragen in het Smartengeldboek worden jaarlijks geïndexeerd en daarmee aangepast naar de waarde die het op het moment van vaststellen moet vertegenwoordigen.
Alternatieve berekening smartengeld
Er bestaat veel discussie over de hoogte van het smartengeld in Nederland. Ook vergeleken met buurlanden worden in Nederland, met name voor ernstige letsels, relatief lage vergoedingen uitbetaald. Er gaan dan ook stemmen op om de vergoedingen van smartengeld te verhogen.
Er zijn rechters die er de laatste jaren voor kiezen 10% bovenop het geïndiceerde bedrag uit het Smartengeldboek toe te kennen.
Er gaan ook stemmen op om naar alternatieven te zoeken. Een mogelijk alternatief is de QALY-methode. Hoewel dit idee nog in ontwikkeling is, wil men hiermee een middel creëren waarmee de kwaliteit van leven kan worden bepaald en aan de hand daarvan de hoogte van het smartengeld.
Discussie over hoogte smartengeld? Naar de rechter
Wanneer partijen er niet uitkomen is het aan de rechter om zich uit te spreken over de hoogte van het smartengeld. Nu er veel gediscussieerd wordt over de verhoging van het smartengeld, kan het zinvol zijn naar de rechter te stappen. Uiteraard kunt u hierbij onze hulp inschakelen.
Bekijk: wat wij voor u kunnen betekenen.
Geen smartengeld voor naasten en nabestaanden
Alleen slachtoffers kunnen in Nederland smartengeld eisen. Naasten of nabestaanden krijgen geen vergoeding. Zij kunnen eventueel wel zogenoemde shockschade claimen.
Dit gaat echter alleen op wanneer deze persoon direct / van dichtbij werd geconfronteerd met de verschrikkelijke gevolgen van een ongeval.
Onze belangrijkste adviezen
De berekening van uw smartengeld moet op uw eigen situatie worden afgestemd. Er zijn veel factoren die meespelen en de discussie met de aansprakelijke partij kan soms hard zijn.
Ons advies luidt dan ook als volgt:
– Verzamel zoveel mogelijk medische informatie over uw letsel;
– Zet uw eigen verhaal uitgebreid op papier;
– Schakel een belangenbehartiger in.
Aanrijding auto – fiets, wat nu? Download gratis stappenplan
Wilt u meer weten over smartengeld of wilt u hulp bij het claimen hiervan? Neem dan snel contact met ons op. Dit kan door uw gegevens te versturen via het contactformulier.
Plaats een reactie
Bent u tijdens het fietsen aangereden door een auto? Hoe heeft u deze nare gebeurtenis ervaren? Deel uw gedachten en ervaringen met andere lezers. Plaats een reactie. U kunt hieronder ook meteen uw vragen stellen:
1 reactie. Reactie plaatsen
Pim, neem indien je vragen hebt contact op via info@dlsa.nl