De laatste jaren wordt er mede vanuit druk uit de samenleving steed smeer aandacht gegeven aan de rol van het slachtoffer in het strafproces. Het slachtoffer krijgt een activiere rol bij het proces en wordt ook beter op de hoogte gehouden van het verloop van de strafzaak. Daarnaast heeft het slachtoffer de mogelijkheid om het strafdossier in te zien, heeft hij een spreekrecht tijdens de rechtzaak en kan hij zich voegen als benadeelde partij om zijn schade te claimen.
Claimen van schade in het strafproces
Als een slachtoffer zijn schade wil claimen op de daders kan hij zich voegen in de strafrechtelijke procedure. De strafrechter zal dan ook een oordeel geven over het letsel en smartengeld van het letselschade slachtoffer.
Aan het claimen van schade in het strafproces zijn wel een aantal voorwaarden gekoppeld. Ten eerste mag de claim geen onevenredige belasting zijn van het strafproces. En ten tweede mag slechts schade worden gevorderd die een rechtstreeks gevolg is van het strafbaarfeit. De mogelijkheden van het claimen van letselschade in het strafproces zijn dus nog steeds beperkt ten opzichte van het normale letselschadetraject.
Aan het voegen in het strafproces kleven ook risico’s. Als de rechter de letselschade claim afwijst, dan kan het slachtoffer zijn schade niet meer voorleggen aan de civiele rechter. Een letselspecialist kan dit voorkomen.
Voorschotregeling
Hoewel de mogelijheden dus nog steeds beperkt zijn, is er wel een groot voordeel voor het letselslachtoffer verbonden aan het claimen van schade in het strafproces. Met ingang van 1 januari 2011 is de voorschotregeling in werking getreden. Het mooie van de regeling is dat als de strafrechter de dader veroordeeld tot het betalen van scahde, het slachtoffer zijn schade altijd betaald krijgt. Als de dader binnen 8 maanden na het onherroepelijk worden van het vonnis de letselschade nog niet heeft betaald, dan betaalt de staat de schade aan het slachtoffer.
En dat is natuurlijk uitermate positief want in de meeste gevallen hebben daders geen inkomen en vermogen om slachtoffers te betalen en van een kale kip kan je niet plukken.
Andere mogelijkheden tot het vergoed krijgen van schade
Gelet op de beperkingen ten aanzien van het claimen van letselschade in het strafproces, komt het regelmatig voor dat niet alle schade van het slachtoffer wordt vergoed. Het letselschadeslachtoffer zal dan een letselprocedure moeten opstarten. Ook kan het slachtoffer zich wenden tot het Schadefonds geweldsmisdrijven.
Slachtoffers zijn bij DLA aan het juiste adres
DLA heeft al veel slachtoffers juridisch begeleid. Een letselschade advocaat van DLA is ervaren en gespecialiseerd in het vergoed krijgen van letselschade. Wilt u weten of uw schade voor vergoeding in aanmerking komt. Neem contact op met DLA en u krijgt gratis letsel advies. Bel 085-0240041 of vul het contactformulier in en u wordt teruggebeld.