Het komt regelmatig voor dat werknemers in het kader van hun werk moeten deelnemen aan het verkeer. Dit kan per auto, per fiets of lopend zijn. Nu is het een gegeven dat het deelnemen aan het verkeer een risicovolle aangelegenheid is. Hoewel de verkeersveiligheid in Nederland in vergelijking met andere landen goed is, vallen jaarlijks vele letselschadeslachtoffers in het verkeer.
Een vraag die de afgelopen jaren meerdere malen aan de rechter is voorgelegd is of de werkgever aansprakelijk is voor het letsel van een werknemer als hij tijdens het werk een verkeersongeval overkomt. Over het algemeen zal niet snel worden aangenomen dat de werkgever zijn zorgplicht zal hebben geschonden, tenzij hij de werknemer met een gebrekkig voertuig op pad stuurt. Echter, er zijn omstandigheden dat de werkgever toch een schadevergoeding voor het letsel moet betalen.
Een aantal praktijkvoorbeelden:
1. Een pakketbezorger rijdt tijdens zijn werk met zijn busje naar een klant om een pakketje te bezorgen. Tijdens de autorit raakt de bus in de slip en knalt tegen een boom.
Werkgever aansprakelijk?
Nee, tenzij het auto ongeluk is veroorzaakt door een gebrek aan het voertuig (b.v. slechte remmen of gladde banden). Echter, omdat het verkeer zo gevaarlijk is moet de goed werkgever wel een verzekering voor de pakketbezorger afsluiten. Als er geen verzekering is die de schade vergoed, dan moet de werkgever alsnog een schadevergoeding voor het letsel betalen.
2. Een secretaresse verlaat ’s-ochtends vroeg haar woning, stapt in de auto en rijdt naar het werk. Tijdens de autorit raakt ze betrokken bij een kop-staart botsing.
Werkgever aansprakelijk?
Nee, de werkgever is niet aansprakelijk voor letsel door woon-werkverkeeer.
3. Twee collega’s moeten in opdracht van de werkgever een presentatie geven bij een klant. De collega’s besluiten samen in één auto naar de klant te gaan. Tijdens de reis naar de klant maakt de collega een stuurfout en ze vliegen uit de bocht. De bijrijder heeft ernstige letselschade.
Werkgever aansprakelijk?
Ja, de autorit was tijdens en in het belang van het werk. De werkgever is aansprakelijk voor het letsel door de stuurfout van de collega (fout ondergeschikte) en moet dus een schadevergoeding letselschade betalen.
Zie ook: Top 20 van de meestgestelde vragen over ongeluk op het werk
Wij kunnen u helpen. DLA staat aan uw kant
Heeft u schade door een arbeidsongeval? Neem nu contact met ons kantoor in Utrecht. Onze letselschade advocaten zettenzich 100% voor u in. Bel 085-0240041 of vul het contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.