
Publicatie datum
Uit recent ontvangen informatie van het ministerie van defensie blijkt dat de huidige schattingsmethodiek ertoe leidt dat de mate van invaliditeit voor veteranen met een post traumatische stressstoornis (PTSS) kunstmatig laag wordt gehouden. Dit gebeurt doordat op meerdere rubrieken in de praktijk gewoonweg niet gescoord kan worden als gevolg waarvan het invaliditeitspercentage voor veteranen met PTSS gemiddeld ruim 4% lager uitvalt[1]. In dit artikel zal ik nader stil staan bij het militair invaliditeitspensioen, de schattingsmethodiek, de rubrieken, de gevolgen van de huidige schattingsmethodiek en hoe defensie de invaliditeit kunstmatig laag houdt.
Dienst- en oorlogsslachtoffers kunnen onder omstandigheden aanspraak maken op een groot aantal voorzieningen en verstrekking. Daarbij kan gedacht worden aan een militair invaliditeitspensioen (MIP), bijzondere invaliditeitsverhoging (BIV), medische hulpmiddelen en vergoedingen voor vervoer, hobby’s etc.
Om in aanmerking te kunnen komen voor het pakket aan voorzieningen en verstrekkingen moet vast komen te staan dat het letsel (fysiek of mentaal) is opgelopen in de uitoefening van de militaire dienst onder buitengewone of daarmee vergelijkbare omstandigheden[2]. Anders gezegd, er moet een relatie bestaan tussen de werkzaamheden en het letsel. Met buitengewone omstandigheden of daarmee vergelijkbare omstandigheden wordt onder andere bedoeld een uitzending of een oefening.
Een militair invaliditeitspensioen komt pas tot uitkering indien sprake is van een invaliditeit van 10% of meer!
Bij de keuring voor het invaliditeitspensioen zal dus allereerst worden beoordeeld of er sprake is van een dienstverbandaandoening. Met andere woorden bestaat er een relatie tussen het letsel en de dienst. Als deze relatie is vastgesteld, dan wordt ook de mate van de invaliditeit bepaald.
De mate van invaliditeit wordt uitgedrukt in een percentage en is vooral van belang voor het militair invaliditeitspensioen. Zoals in het bovenstaande al besproken, is een minimale invaliditeit van 10% vereist om een militair invaliditeitspensioen te kunnen krijgen. Ook is de mate van invaliditeit bepalend voor de hoogte van het militair invaliditeitspensioen. Immers, de hoogte van het militair invaliditeitspensioen wordt bepaald aan de hand van de volgende formule:
Militair invaliditeitspensioen = pensioengrondslag * het invaliditeitspercentage.
Kortom, hoe hoger het invaliditeitspercentage des te hoger het militair invaliditeitspensioen.
Sinds 1 juli 2008 hanteert defensie voor het vaststellen van het dienstverband en de mate van invaliditeit bij militaire dienst- en oorlogsslachtoffers met PTSS het zogenaamde PTSS-Protocol[3]. In het protocol wordt ook de schattingsmethodiek voor het bepalen van de mate van invaliditeit vermeld. De schatting van de invaliditeit wordt gedaan aan de hand van een scoringslijst. Op de scoringslijst worden 4 rubrieken onderscheiden. Deze 4 rubrieken zijn onderverdeeld in 10 subrubrieken.
Rubriek – Subrubriek
Per subrubriek kan een score van 0 tot en met 5 worden ingevuld (0=geen beperking, 1=geringe beperking, 2=milde beperkingen, 3=matige beperkingen, 4=ernstige beperkingen en 5= extreme beperkingen). Daarbij heeft te gelden dat de 4 rubrieken even zwaar gelden. De score per rubriek wordt bepaald door de scores van de bijbehorende subrubrieken bij elkaar op te tellen en te delen door het aantal subrubrieken. Tot slot dienen de scores per rubriek vertaald te worden naar een invaliditeitspercentage. Wordt op elke rubriek een score van 5 behaald, dan resulteert dat in een invaliditeit van 100%. Wordt op elke rubriek een score van 1 behaald, dan resulteert dat in een invaliditeit van 20%.
Uit recent ontvangen informatie van het ministerie van defensie en uit eerdergenoemde evaluatie schattingsmethodiek PTSS protocol, blijkt dat in de praktijk op meerdere subrubrieken bijna altijd een score 0 wordt behaald. Zoals in het bovenstaande uitgelegd wordt daardoor de totale score omlaaggehaald met als resultaat een lagere invaliditeit.
Zo blijkt uit de stukken afkomstig van defensie dat het bij subrubriek 5 (basale communicatie) gaat om de waardering van psychotische toestandsbeelden met langdurig en ernstig communicatief disfunctioneren. Echter, uit diezelfde stukken blijkt dat psychotische toestandsbeelden met langdurig en ernstig communicatief disfunctioneren bij PTSS niet voor komt!
Uit de evaluatie schattingsmethodiek PTSS protocol blijkt ook dat op de subrubrieken 1 (persoonlijke zelfzorg), 4 (seksuele functie) en 5 (basale communicatie) in meer dan 97% van de keuringen een score 0 wordt behaald.
In theorie zou het zo moeten zijn dat indien op elke subrubriek een maximale score van 5 wordt behaald, dat er dan een invaliditeit van 100% aan de orde zou moeten zijn. Echter, doordat in de praktijk op 3 subrubrieken niet gescoord kan worden, kan een mate van invaliditeit van 100% nooit gehaald worden. Sterker nog, uit het onderstaande rekenvoorbeeld blijkt dat maximaal een score van 79% kan worden behaald.
De vraag is wat de gevolgen voor de mate van invaliditeit zijn indien de 3 subrubrieken (1,4 en 5) uit de berekening van de invaliditeit worden gelaten. De onderzoekers van de universiteit Groningen hebben vastgesteld dat indien de mate van invaliditeit wordt vastgesteld aan de hand van de overgebleven 7 subrubrieken (2,3,6,7,8,9 en 10) de gemiddelde invaliditeit met maar liefst 4,1% zou stijgen. Een gemiddelde stijging van de mate van invaliditeit met 4% zal onder andere tot gevolg hebben dat de groep veteranen met PTSS die een score tussen de 6 en 9% heeft en daardoor geen militair invaliditeitspensioen ontvangt, alsnog boven de 10% invaliditeit uitkomt.
Door 3 subrubrieken te handhaven waarvan is gebleken dat in meer dan 97% van de gevallen een score 0 wordt behaald, wordt de mate van invaliditeit kunstmatig laag gehouden. Dolderman Letselschade Advocaten pleit er dan ook voor om:
Bent u een militair dienst- of oorlogsslachtoffer en bent u verwikkeld in een procedure met defensie over de toekenning/ afwijzing van het militair invaliditeitspensioen? De advocaten en juristen van DLSA zijn specialisten op het gebied van militair recht. Vul het contactformulier in of bel 085-0240041 voor een vrijblijvend adviesgesprek of directe hulp.
[1] Evaluatie Schattingsmethodiek PTSS protocol (https://www.rug.nl/research/portal/files/38912892/Eindrapport_PTSSprotocol_voorblad.pdf).
[2] Besluit aanvullende arbeidsongeschiktheid en invaliditeitsvoorzieningen militairen.
[3] PTSS protocol – PTSS WIA IP Protocol (2007), Project WIA ZORG wet, Ministerie van Defensie
Bij Dolderman Letselschade zijn we toegewijd om voor uw rechten te vechten en u te helpen navigeren door de complexiteit van het letselschaderecht.
Heeft u juridische vragen of professionele hulp nodig? Neem contact op met onze ervaren experts voor persoonlijke oplossingen. Bereik ons vandaag nog om uw zorgen te bespreken en de eerste stap naar een oplossing te zetten.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.