Wederom verklaart de ombudsman 3 klachten van veteranen gegrond. De 3 veteranen waren allen betrokken bij een bermbomincident in Afghanistan. Door het bermbomincident op 10 december 2009 werden de veteranen geconfronteerd met verschillende klachten. Ondanks de klachten werden de veteranen herhaaldelijk niet serieus genomen door de artsen in dienst van defensie. Ze werden van het spreekwoordelijke kastje van de muur gestuurd.
Ook de re-integratiebegeleiding kwam niet of veel te laat op gang. De veteranen werden pas in 2012 en 2013 ziek gemeld, zodat kostbare re-integratie tijd verloren is gegaan.
Oordeel ombudsman
Na zijn onderzoek komt de ombudsman tot de conclusie dat defensie onvoldoende zicht heeft gehad op het functioneren en het verzuim van de veteranen in Nederland.
Vastgesteld moet worden dat de ombudsman zich zorgen maakt om militairen in een soortgelijke situatie. De ombudsman vraagt Defensie om een richtlijn op te stellen voor standaardonderzoek (zoals MACE) na z.g. blast-blootstelling.
Volg de link en lees het volledige rapport van de ombudsman.
Re-integratie defensie
Defensie heeft in de nota “Herzien Reïntegratiebeleid Defensiepersoneel (P/2006039488)” exact vastgelegd welke maatregelen en activiteiten ondernomen moeten worden op het moment dat een militair ziek raakt. De re-integratie heeft tot doel dat de zieke militair (of burgermedewerker) zo snel mogelijk weer terugkeert in het arbeidsproces.
Vijf fasen re-integratie
De volledige re-integratie heeft vijf fasen en vangt eigenlijk aan op het moment dat de militair zich ziek heeft gemeld. Let wel op dat het in de praktijk bij defensie vaak misgaat bij de ziekmelding: militairen worden veel te laat ziek gemeld (zoals ook bij de 3 klagende veteranen).
Reïntegratiemodel in 5-fasen
Fase | Reïntegratie | Toelichting |
1 | Terugkeer eigen functie | Reïntegratie is gericht op de eigen functie of gericht op een functie binnen de bevoegdheid van de commandant In de regel wordt de arbeidsverzuimende Defensiewerknemer aan het einde van fase 1 bij het DC R geplaatst. |
2 | Eigen Defensieonderdeel (1e spoor) | Reïntegratie is gericht op een functie binnen het eigen Defensieonderdeel |
3 | Ander Defensieonderdeel (1e spoor) | Reïntegratie is gericht op een functie bij een ander Defensieonderdeel |
4 | Extern Defensie (2e spoor) | Reïntegratie is gericht op functies buiten Defensie |
5 | Ontslag en nazorg | Het begeleiden en ondersteunen bij het ontslag en de nazorg |
Volg de link en bekijk de volledige nota Herzien Reïntegratiebeleid Defensiepersoneel.
Loonsanctie uwv
Normaal gesproken duurt een re-integratietraject 2 jaar. De werkgever, dus ook defensie moet naast zijn eigen re-integratie richtlijn ook voldoen aan de verplichtingen uit de Wet verbetering Poortwachter.
Tijdens de re-integratie moet defensie het UWV op de hoogte houden van de activiteiten die worden ondernomen om de zieke militair te re-integreren. Bij de aanvraag van de WIA uitkering (ongeveer 2 jaar na ziekmelding) wordt door het UWV beoordeeld of defensie zijn re-integratie verplichtingen is nagekomen.
In de praktijk komt het regelmatig voor dat het UWV van oordeel is dat defensie zijn re-integratie verplichtingen niet nakomt. Als boete krijgt defensie dan een loonsanctie opgelegd en moet het loon van de zieke militair voor maximaal 1 jaar worden doorbetaald.
Begeleiding schiet tekort. Dit kunt u doen.
Als je als zieke veteraan merkt dat de re-integratie slecht verloopt of als jouw medische klachten niet serieus worden genomen, dan kan je je bij verschillende instanties beklagen:
INTERN
- Inspecteur Generaal der Krijgsmacht. De IGK heeft de rol van bemiddelaar tussen de veteraan en defensie als sprake is van een conflict. Volg de link voor de website van de IGK;
- Inspecteur Militaire Gezondheidszorg. Bij de IMG kan de militair een melding van het tekortschieten van de algemene zorgvoorziening of het individuele handelen van een zorgverlener. Volg de link voor de website van de IGK.
EXTERN
- De nationale ombudsman. De nationale ombudsman behandelt alle klachten over het handelen van een overheidsinstelling. Volg de link voor de website van de ombudsman;
- UWV. Bent u het niets eens over beslissingen in het kader van uw re-integratie of wordt er helemaal niets gedaan door defensie, dan kan een second opinion van het UWV worden gevraagd. Volg de link voor het aanvraagformulier deskundigenoordeel UWV.
Letselschade na uitzending
Het is een feit dat een aanzienlijk aantal veteranen tijdens een uitzending letselschade oplopen. Dit kan lichamelijke schade zijn, maar ook geestelijk letsel in de vorm van een PTSS.
Defensie heeft een groot aantal voorzieningen voor militairen. Indien u tot de zogenaamde nieuwe groep veteranen behoort, vergoedt defensie alle schade door de uitzending. Volg de link en lees alles over de volledige schadevergoeding voor veteranen.
Gratis advies van defensie specialist
Bent u veteraan en wordt u na de uitzending door defensie aan uw lot overgelaten? Neem dan snel contact met ons op. Dit kan door uw gegevens te versturen via het contactformulier.
Plaats een reactie
Heeft u na de uitzending geen goede begeleiding gehad en kwam de re-integratie niet van de grond? Hoe heeft u deze situatie ervaren? Deel uw gedachten en ervaringen met andere lezers. Plaats een reactie. U kunt hieronder ook meteen uw vragen stellen