De Hoge Raad heeft op 11 november 2011 bepaald dat de werkgever, TNT, niet aansprakelijk is voor arbeidsongeval van postbezorger.
Wat was de situatie. Tijdens een koude winterdag (26 januari 2005) is de postbezorgster op of bij een oprit van een woning uitgegleden over een plak ijs of bevroren sneeuw. Door de val brak zij haar enkel en uiteindelijk bleek haar letsel dermate ernstig dat zij haar werkzaamheden als postbezorger niet meer kon uitoefenen. De postbezorgster heeft vervolgens een letselschade claim ingediend bij haar werkgever.
Aansprakelijkheid werkgever
Voor wat betreft de zorgplicht van de werkgever geldt dat een werkgever binnen het redelijke maatregelen moet treffen om te voorkomen dat werknemers letselschade tijdens het werk kunnen oplopen. Uit rechtspraak blijkt dat niet snel kan worden aangenomen dat de werkgever aan zijn zorgplicht heeft voldaan en niet aansprakelijk is voor letselschade van de werknemr.
Bekijk ook: aansprakelijk werkgever bij arbeidsongevallen
Het gerechtshof bepaalde in eerste instantie dat de werkgever zijn zorgplicht jegens de postbezorgster had geschonden. De zorgplicht van de werkgever is sterk verbonden met de zeggenschap van de werkgever over de werkzaamheden en de arbeidsplaats. Aangezien de werkgever echter geen zeggenschap heeft over de openbare weg en dus ook geen maatregelen kan treffen om in de veiligheid te voorzien, is de zorgplicht in het geval van verkeersongevallen tijdens het werk beperkt. Ook in deze zaak werd uiteindelijk door de Hoge Raad geoordeeld dat de werkgever zijn zorgplicht niet had geschonden.
Verzekeringsplicht werkgever
De postbezorgster had haar werkgever ook het verwijt gemaakt dat hij ten onrechte geen verzekering voor haar had afgesloten en zij dus met alle schade bleef zitten. Daarbij werd een beroep gedaan op rechtspraak van de Hoge Raad waaruit blijkt dat een goed werkgever een verzekering moet afsluiten voor personeel dat tijdens het werk deelneemt aan het verkeer. De gedacht daarachter is dat het deelnemen aan het wegverkeer een bijzonder risico op letselschade met zich meebrengt. De verzekeringsplicht werd opgelegd voor de volgende situaties:
- als bestuurder van een motorvoertuig betrokken raakt bij een verkeersongeval;
- als fietser of als voetganger schade lijden als gevolg van een ongeval waarbij een of meer voertuigen zijn betrokken;
- als fietser schade lijden als gevolg van een eenzijdig ongeval.
Hoewel het gerechtshof vond dat de TNT een verzekering had moeten afsluiten voor de postbezorgster, heeft de Hoge Raad duidelijkheid gegeven en geoordeeld dat de verzekeringsplicht slechts geldt voor de hierboven genoemde drie omstandigheden. Het uitglijden of struikelen is niet een bijzonder aan het deelnemen aan het verkeer verbonden risico, en er hoeft dus geen verzekering te worden afgesloten.
Werknemer moet eigen letselschade dragen
Het kan dus voorkomen dat hoewel het letsel wordt opgelopen tijdens het werk, de werknemer zelf zijn schade moet dragen. In de uitspraak stelt de Hoge Raad ook dat dit tot onwenselijke situaties kan leiden, maar hij stelt onder de huidige wet niet anders te kunnen; het is aan de wetgever om de wet te veranderen.
Was er dan helemaal geen oplossing voor de postbezorgster?
Dolderman Letselschade Advocaat stelt dat TNT wel degelijk aansprakelijk gehouden had kunnen worden voor het schenden van zijn zorgplicht. De werkgever had goede schoenen ter bescherming moeten stellen. Dit heeft de TNT niet gedaan, er werd slechts een kortingsbon aangeboden om een bepaald merk schoenen aan te schaffen. Dit is zoals de advocaat generaal stelde vergelijkbaar met een werkgever in de bouw die zijn werknemers een kortingsbon geeft voor een valhelm. Door de manier van procederen is dit aspect niet uit de verf gekomen.
Bekijk ook: klachten na val op het werk
Gratis letselschade advies
Dolderman Letselschade Advocaat vindt dat slachtoffers goed geaviseerd moeten kunnen worden bij letselschade. Daarom geeft DLA gratis juridisch advies. Wilt u weten of uw letsel geclaimd kan worden of wilt u direct een schadeclaim indienen, neem dan contact met op. Bel 085-0240041 of vul het contactformulier in en u wordt teruggebeld.