Het Gerechtshof te Amsterdam heeft in het arrest van 27 december 2011 (LJN:BV7363) overwogen dat een werkgever mondelinge en specifieke voorlichting moet geven bij het werk met een gevaarlijke machine.
Het arbeidsongeval
De werknemer was oorspronkelijk in dienst getreden bij de werkgever in de functie van lasser. In de praktijk verrichte de werknemer ook andere werkzaamheden op de werkvloer. De werknemer had de cursus Basisveiligheid CVA gevolgd, maar was voor het examen meerdere malen gezakt.
De werknemer heeft op 12 mei 2004 een arbeidsongeval gehad met een gevaarlijke machine (een zetbank voor plaatwerken). De machine werkt normaal gesproken zo dat een scherp mes langzaam naar beneden komt als een voetpedaal wordt ingedrukt. Met dat mes dan een metalen plaat omgevormd.
Tijdens het arbeidsongeval heeft de werknemer, het letselschade slachtoffer, zijn handen op een metalen plaat gelegd en deze plaat met zijn handen erop naar voren gelegd om hem recht te leggen voor het zetten. Vervolgens is het mes op de linkerhand van de werknemer terecht gekomen met letselschade tot gevolg.
De werknemer heeft zijn werkgever aansprakelijk gesteld voor zijn schade door het arbeidsongeval.
Bekijk ook de pagina: arbeidsongeval
De zorgplicht van de werkgever
Een werkgever moet maatregelen nemen en instructies geven om te voorkomen dat werknemers in de uitoefening van de werkzaamheden schade kunnen lijden. Dit wordt de zorgplicht van de werkgever genoemd (lees meer over de zorgplicht). Van de werkgever wordt zeer veel verwacht en als sprake is van een arbeidsongeval zal de werkgever snel aansprakelijk zijn.
Ten aanzien van de zorgplicht geldt overigens dat naarmate het werk gevaarlijker wordt, de wekgever meer veiligheidsmaatregelen moet nemen om te voorkomen dat werknemers letselschade oplopen op de werkvloer.
Uitspraak van het gerechtshof
Om onder de aansprakelijkheid uit te komen heeft de werkgever allereerst gesteld dat het ongeval is veroorzaakt door onoplettendheid van de werknemer; de werknemer zou al kletsend met collega’s het voetpedaal hebben ingedrukt waardoor het mes naar beneden kwam.
Het beroep op de eigen schuld wordt door het gerechtshof niet aangenomen. Alleen bij opzettelijke handelen (of bewust roekeloos) van de werknemer, kan aan de aansprakelijkheid worden ontkomen. Dat betekent dat ook al maakt de werknemer zelf een fout, de werkgever toch aansprakelijk kan zijn!
De werkgever heeft vervolgens bewezen dat de machine goed functioneerde en geen gebreken vertoonde. De werkgever had onderhoudsschema’s waaruit bleek dat de machine regelmatig werd gecontroleerd. Tijdens de controles werden geen gebreken vastgesteld. Op dit punt kan dan ook geen aansprakelijkheid worden aangenomen.
Vervolgens ging het om de vraag of de werknemer voldoende instructies heeft gekregen over de manier waarop op veilige wijze met de machine moest worden omgegaan.
Het gerechtshof oordeelde dat de werknemer na het ongeval naar het ziekenhuis moest met ernstig handletsel en dat de machine dus gevaarlijk was. In zo’n situatie kan de werkgever niet volstaan met het overhandigen van schriftelijke veiligheidsinstructies aan de werknemer.
Als er gewerkt wordt met een gevaarlijke machine dan moet de werkgever specifiek en mondeling aan de werknemer voorlichting geven over de bediening van de machine. Heeft de werkgever dit niet gedaan, dan zal de werkgever de letselschade van de werknemer door het arbeidsongeval moeten vergoeden.
Letselschade door arbeidsongeval claimen
Als u zich afvraagt of u uw werkgever aansprakelijk kunt stellen voor uw schade door een arbeidsongeval, dan helpt Dolderman Letselschade Advocaat te Utrecht u graag verder. Wij hebben jarenlange ervaring met het claimen van letselschade en hebben al veel letselschade slachtoffers uit heel Nederland geholpen.
Wilt u gratis letselschade informatie of wilt u uw letselschade claimen bij uw werkgever, neem dan contact op en bel 085-0240041. Wordt u liever teruggebeld vul dan het contactformulier in.