Het gerechtshof Den Bosch heeft in het arrest van 22 november 2011 (BU7536) bepaald dat een agressieve arrestant die letselschade heeft toegebracht bij een politieambtenaar niet mag profiteren van het feit dat de politieambtenaar voor de letselschade van de werkgever al een smartengeld vergoeding had gekregen.
Feiten
Tijdens een arrestatie wordt een politieambtenaar letselschade toegebracht door de arrestant. Het ongeval wordt door de werkgever aangemerkt als dienstongeval op grond waarvan de politieambtenaar recht heeft op een vergoeding voor medische kosten en smartengeld.
De smartengeldvergoeding voor dienstongevallen van politieambtenaren is neergelegd in artikel 54a van het Barp. Voor het letsel ontving de politieambtenaar van de werkgever (via zijn verzekeraar)een nettobedrag van € 4.315,20 wegens blijvende invaliditeit aan duim, wijsvinger en middelvinger.
De politieambtenaar heeft voor zijn letselschade ook de arrestant aansprakelijk gesteld en vordert ook van de arrestant een smartengeldvergoeding. De arrestant verweert zich en stelt dat de politieambtenaar niet twee keer een smartengeld vergoeding kan krijgen.
Oordeel gerechtshof
Als een slachtoffer naast schade ook een voordeel heeft dan moet, voor zover dat redelijk is, dit voordeel bij de vaststelling van de te vergoeden schade in rekening worden gebracht (art. 6:100 BW). De rechter heeft een ruime beoordelingsvrijheid bij de beslissing of verrekening van voordeel in een concreet geval redelijk is (vgl. HR 1 oktober 2010, LJN BM7808).
Van verrekening kan in het algemeen alleen sprake zijn, als de uitkering ertoe strekt dezelfde schade te vergoeden als die waarvoor de aansprakelijke partij aansprakelijk is. In dit geval strekt de verzekering er naar het oordeel van het hof toe dezelfde schade te vergoeden als die waarvoor de arrestant aansprakelijk is, namelijk de blijvende invaliditeit van als gevolg van het dienstongeval.
Omdat de verzekering van de werkgever vaste bedragen bij bepaalde letsels uitkeert (sommenverzekering) en de werkgever de premie heeft betaald, mag de arrestant daarvan niet profiteren.
De arrestant moet de politieambtenaar een bedrag van € 7.500,– betalen voor smartengeld.
Politie letselschade advocaat
Bent u politieambtenaar en heeft u letselschade door een dienstongeval, zorg dan voor een goede advocaat. Bij Dolderman Letselschade Advocaat zijn politieambtenaren aan het goede adres. Als een van de weinige letselschade advocaten in Nederland heeft DLA zich gespecialiseerd op het claimen van een schadevergoeding voor ambtenaren.
Wilt u weten of u uw schade kunt claimen, neem dan vrijblijvend contact op en bel 085-0240041. Wordt u liever teruggebeld vul dan het contactformulier in.