Een slachtoffer van geweld heeft meerdere mogelijkheden om zijn letselschade te claimen. Het slachtoffer kan zich voegen in het strafproces, hij kan ook een civiele letselschadeclaim starten en tot slot kan het slachtoffer een claim indienen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.
Voorwaarden Schadefonds geweldsmisdrijven
Wil een slachtoffer zijn schade vergoed willen krijgen via het schadefonds, dan moet wel voldaan worden aan een aantal voorwaarden:
- het slachtoffer moet kunnen aantonen wat precies heeft plaatsgevonden;
- er moet sprake zijn van ernstig misdrijf;
- er moet sprake zijn van opzet;
- het slachtoffer mag geen schuld hebben aan het misdrijf;
- het misdrijf moet in Nederland zijn gepleegd;
- de claim moet in principe binnen 3 jaar na het misdrijf worden ingediend;
- het slachtoffer krijgt zijn schade niet op andere wijze vergoed.
Maximum bedrag
De vergoedingen die het schadefonds geweldsmisdrijven uitkeert hebben wel een maximum. Dat kan tot gevolg hebben dat niet de volledige schade wordt vergoed. Het smartengeld wordt tot een maximaal bedrag van € 9.100,- vergoed en voor de materiële schade wordt ten hoogste € 22.700,- betaald.
Wilt u meer weten over het schadefonds en de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding, kijk dan verder op www.schadefonds.nl.
Gratis letselschade advocaat
Als de aansprakelijkheid voor de schade is aanvaard, dan moeten ook de advocaatkosten worden betaald. Zo hoeft het inschakelen van een letselschade advocaat het slachtoffer niets te kosten. DLA staat klaar om u te helpen, wacht niet langer en bel ons op 085-0240041 of vul het contactformulier in.