Defensie moet een ernstig getraumatiseerde Libanon-veteraan Chris Kriznaric uit Bellingwolde een schadevergoeding betalen vanwege slechte nazorg. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep beslist.
Het is de eerste keer dat de hoogste rechter (sociaal bestuursrecht en ambtenarenrecht) een uitspraak doet in een zaak van een Libanon-veteraan. Het is een steun in de rug voor veel Libanon-veteranen die al 30 jaar vechten voor erkenning van hun klachten. Christian Kriznaric werd begin jaren ’80 als 18-jarige dienstplichtige naar Libanon uitgezonden, waar een VN-Vredesmacht (UNIFIL) de strijdkrachten van Israël en de Palestijnen uit elkaar moest houden.
Hij raakte daar betrokken bij een incident, waarbij Palestijnen hem twee uur lang onder schot hielden. Jaren later kreeg Kriznaric grote psychische problemen. Hij was dagenlang zoek, deed zelfmoordpogingen en raakte zijn vrouw en baan kwijt.
Kriznaric hield aan de missie een posttraumatische stressstoornis over (ptss), waarvoor hij pas na 2006 behandeld werd. Volgens de Centrale Raad van Beroep heeft Defensie de veteraan voor, tijdens en met name na de uitzetting onvoldoende zorg gekregen. Hij kreeg geen voorlichting over mogelijke psychische klachten en kreeg niet tijdig hulp aangeboden. Ook leidinggevenden hebben gefaald hulpverlening in te schakelen voor de veteraan.
Moe
Verder kan Defensie niet aannemelijk maken dat de ptss ook zou zijn ontstaan als wél voldoende zorg was gegeven. Daarmee heeft Defensie niet voldaan aan de zorgplicht en is ze aansprakelijk voor de geleden psychische schade. De raad vernietigt een eerder oordeel van de rechtbank. In een eerste reactie laat Kriznaric weten vooral opgelucht te zijn. ,,Ik ben blij maar ook heel moe,” zegt hij.
Hij heeft 50.000 euro betaald aan zorg en daarvan heeft hij ruim de helft teruggekregen. Het andere deel is naar een deurwaarder gegaan vanwege de hoog opgelopen schulden als gevolg van zijn psychische problemen. ,,Dat geld zijn we kwijt,” zegt zijn vriendin Marga Blink. ,,We hebben 10 jaar ellende gehad in onze strijd om erkenning. Hopelijk kunnen we nu een hoofdstuk sluiten en worden ook andere Libanon-veteranen hiermee geholpen.”
Forse vergoeding
Twee jaar geleden deed de Centrale Raad van Beroep een vergelijkbare uitspraak in een zaak van oud-Dutchbatter Dave Maat. De staat moest hem toen een forse schadevergoeding betalen voor gebrekkige nazorg na de val van Srebrenica (1995).
Deze uitspraak is opnieuw een fikse tegenvaller voor Defensie – nadat de raad eerder een oud-Dutchbatter in het gelijk stelde. Tot nu toe weigert Defensie schadeclaims uit te betalen aan andere getraumatiseerde veteranen. In totaal liggen nog ruim 350 claims op de plank.
Lees verder: Schadevergoeding Libanonveteraan Bellingwolde – Dagblad van het Noorden