Recentelijk heeft de minister van defensie aangekondigd dat hij de benodigde € 110.ooo.ooo,- heeft verzameld om de oude groep veteranen (uitgezonden voor 1 juli 2007) schadeloos te stellen. Ik schreef hierover al mijn artikel schadeloosstelling veteranen.
Ik denk dat het goed is om de huidige stand van zaken ten aanzien van de mogelijkheden tot letselschadevergoeding voor veteranen uiteen te zetten.
Dienstongeval bijzondere omstandigheden
Tot nu toe kan een veteraan met uitgezendgerelateerde klachten (zowel fysieke als mentale klachten) zich aanmelden bij het ABP (zorgloket) om in aanmerking te komen voor de rechtspositionele voorzieningen. Deze voorzieningen bestaan uit pensioen, vergoeding medische kosten en overige voorzieningen. Voorwaarde om een beroep te kunnen doen de rechtspositionele voorzieningen dat sprake is van een dienstongeval onder bijzondere omstandigheden; een zogenaamde artikel 4- situatie. Als het letsel is ontstaan tijdens een uitzending, zal naar alle waarschijnlijkheid sprake zijn van een dienstongeval.
Lees ook: Defensie aansprakelijk voor PTSS veteraan
Geen verjaring en geen aansprakelijkheid.
Een veteraan kan een beroep doen op de rechtspositionele voorzieningen en de verjaring speelt daarbij geen rol. Wel is het zo dat een voorziening uiterlijk met één jaar terugwerkende kracht kan worden uitgekeerd. Een veel voorkomens misverstand is dat militairen denken dat de minister bij het aanmerken van het ongeval als dienstongeval ook de aansprakelijkheid voor het letsel door het ongeval erkent. Dit is nadrukkelijk niet het geval!
Restschade
Hoewel de rechtspositionele voorzieningen uitgebreid zijn, dient vastgesteld te worden dat veteranen worden geconfronteerd met meer schade. Met andere woorden niet alle schade wordt vergoed via de rechtspositie. In zo’n geval is sprake van restschade. Met name de inkomensschade (gemiste loopbaan) is vaak een grote schadepost die niet (volledig) wordt vergoed door een invaliditeitspensioen.
Militaire letselschade claimen
Tot nu toe zal een veteraan zijn restschade moet claimen via een aansprakelijkheidsprocedure. Dit betreft een juridische procedure met een aantal valkuilen. De verjaring speelt in deze procedure wel een rol en is ook vaak een probleem voor de veteraan. Daarnaast zal – om in aanmerking te kunnen komen voor een schadevergoeding – sprake moeten zijn van een schending van de zorgplicht van de minister jegens de veteraan. Een aansprakelijkheidsprocedure mondt veelal uit in juridisch getouwtrek.
Schadeloosstelling veteranen
Dat veteranen ingewikkelde en langdurige juridische procedures moeten opstarten tegen de minister van defensie om een letselschade schadevergoeding te kunnen krijgen voor uitzendgerelateerde schade, wordt als een ongewenste situatie beschouwd. Er wordt daarom tussen de minister en verschillende partijen al jaren gesproken over een andere manier van het compenseren van veteranen.
Schadeloosstelling veteranen vóór 1 juli 2007
De minister heeft recentelijk kenbaar gemaakt dat hij het budget ter beschikking heeft om de veteranen die voor 1 juli 2007 uitgezonden geweest schadeloos te stellen. Het is echter nog niet duidelijk over de manier waarop deze veteranen gecompenseerd gaan worden. De regeling moet nog nader uitgewerkt worden en de verwachting bestaat dat in 2012 meer duidelijk zal worden.
Schadeloosstelling veteranen na 1 juli 2007
Voor veteranen die na 1 juli 2007 zijn uitgezonden heeft de toenmalig staatssecretaris van defensie al in 2007 voorgesteld om via een wetswijziging deze groep volledig schadeloos te stellen. Hoewel het voorstel al in 2007 werd gedaan, wordt door de verschillende partijen nog steeds overleg gevoerd en bestaat er dus nog geen duidelijkheid over het compenseren van de nieuwe veteranen.
Zolang er geen duidelijkheid bestaat over het schadeloosstellen van de nieuwe veteranen, kunnen deze veteranen niets anders dan een letselschadeclaim indienen om zo een schadevergoeding te krijgen voor hun letselschade.
Bekijk voor antwoorden op de meest gestelde vragen van militair veteranen o.a. de pagina schadevergoeding PTSS.
Gratis advies
Dolderman Letselschade Advocaat heeft een landelijke reputatie opgebouwd op het gebied van het claimen van militaire letselschade. Door zijn militaire achtergrond en zijn jarenlange ervaring is DLA de letselspecialist voor militaire dienstslachtoffers. Militaire letselslachtoffers krijgen gratis en vrijblijvend juridisch advies!