Het gerechtshof Den Haag heeft op 27 september 2011 bepaald dat ziekenhuis aansprakelijk is voor burn-out voor verpleegkundige.
Deze zaak ging over een verpleegkundige die 6 jaar onder hoge werkdruk heeft gewerkt op de afdeling spoed eisende hulp van het Rivas ziekenhuis en uiteindelijk met een burn-out uitviel en arbeidsongeschikt raakte. Zij claimt haar letselschade bij haar werkgever.
Hoge werkdruk
Voor wat de werkdruk wordt duidelijk dat de verpleegkundige in de loop der jaren verschillende keren bij haar leidinggevende had geklaagd over de werkdruk. Nadat de verpleegkundige tijdens haar werk was flauwgevallen werd de arbeidsinspectie ingeschakeld. Na onderzoek van de arbeidsinspectie werden twee overtredingen van de Arbeidsomstandighedenwet geconstateerd:
- onvoldoende aandacht besteden aan het voorkomen/opheffen van de mogelijk aanwezige “werkdrukproblemen”;
- niet aanwezig zijn van een plan van aanpak over 2004 behorende bij de schriftelijke risico-inventarisatie en – evaluatie.
Burn out
De verpleegkundige is vervolgens onderzocht door een psychiater en psycholoog. Door de onderzoekers is geconcludeerd dat bij de verpleegkundige sprake is van een burn-out en dat van de klachten samenhangt met factoren in de werksituatie, te weten de hoge werkdruk op de SEH. De onderzoekers hebben geen andere oorzaak vastgesteld voor het ontstaan van de klachten.
Causaal verband
Hetgerechtshof is van oordeel dat met een voldoende mate van zekerheid kan worden vastgesteld dat de medische klachten van de verpleegkundige werkgerelateerd zijn. Zij heeft langdurig onder hoge psychische druk heeft moeten werken en de verpleegkundige heeft een burn-out.
Uit het rapport van de deskundigen wordt duidelijk dat er gezien de aard van haar klachten sterke aanwijzingen zijn dat die zijn ontstaan door “werkgerelateerde problematiek”, die samenhangt met factoren in de werkorganisatie, waarbij specifiek aan hoge werkdruk wordt gerefereerd. De verpleegkundige heeft de arbeidsomstandigheden ook als ziekmakend ervaren en dit wordt ook bevestigd door collega’s en door haar medling aan de werkgever.
Zorgplicht werkgever
De hoge werkdruk is een kenbaar op de spoedeisende hulp is een kenbaar risico voor het welzijn en de gezondheid van de verpleegkundigen. Dit wordt ook bevestigd door bijvoorbeeld het rapport van de arbeidsinspectie. Op geen enkele manier is gebleken dat de werkgever de werkdruk en het risico onderwerp van zorg geweest van de werkgever. Bij een kenbaar en serieus risico als het onderhavige past actieve zorg van de werkgever.
Hoewel uit de rapporten van bijvoorbeeld de arbeidsinspectie niet viel te lezen dat de werkdruk objectief bezien, dat wil zeggen: voor de “gemiddelde verpleegkundige”, ziekmakend was, werd wel duidelijk dat die werkdruk voor de verpleegkundige als ziekmakend werd ervaren, waardoor uitval dreigde en dat dit bekend was bij de werkgever. De werkgever heeft de zorgplicht geschonden en de verpleegkundige krijgt een schadevergoeding voor haar letsel en smartengeld.
Bekijk ook: aansprakelijkheid werkgever bij bedrijfsongeval
DLA staat aan uw kant
DLA zet zich in om slachtoffers en hun familie leden te voorzien van een optimale jurirdische begeleiding door het hele letselschadetraject. DLA is zeer ervaren en koerst samen met cliënten naar een maximale schadevergoeding om zo financiële zekerheid te garanderen. Omdat een letselschade expert van DLA weet dat in beroepsziekte claims het medisch bewijs erg belangrijk is, werkt DLA met de beste medisch adviseurs.
Schadeclaim indienen
Hebt u schade door uw werk en wilt u weten of u recht heeft op een vergoeding van uw letsel en smartengeld, neem dan contact met DLA op. Bel 085-0240041. Wordt u liever teruggebeld, dan hoeft u alleen het contactformulier in te vullen en u wordt teruggebeld.