De rechtbank Den Haag heeft op 21 december 2011(LJN: BV1500) geoordeeld dat zowel het uitzendbureau als de inlenende werkgever niet aansprakelijk is voor een val van een uitzendkracht op het voorterrein aan het einde van de werkdag.
Het arbeidsongeval.
Het slachtoffer is via het uitzendbureau Manpower te werk gesteld bij het CBS. Op 6 april 2010 aan het einde van de werkdag verliet het slachtoffer het pand van het CBS en kwam op het voorterrein ten val met ernstig letsel tot gevolg. Het slachtoffer vordert een letselschade schadevergoeding.
Wie kan worden aangesproken: uitzendbureau of inlener?
Het komt nogal eens voor dat arbeid wordt verricht op basis van een uitzendovereenkomst. De uitzendkracht sluit een uitzendovereenkomst met het uitzendbureau en wordt vervolgens bij een ander bedrijf (inlener) te werk gesteld. Er ontstaat een driehoeksverhouding uitzendbureau-uitzendkracht-inlener.
Als de uitzendkracht tijdens zijn werk bij de inlener een arbeidsongeval overkomt, dan heeft de uitzendkracht op basis van de wet de mogelijkheid om zowel het uitzendbureau als het inlenende bedrijf aan te spreken voor zijn letselschade.
Dat betekent dus dat het uitzendbureau ook verantwoordelijk is voor de uitzendkracht als die bij een inlener een arbeidsongeval overkomt.
Bekijk ook: arbeidsongeval uitzendkracht
Oordeel rechtbank
Met betrekking tot de feitelijke toedracht wordt duidelijk dat het slachtoffer op het voorterrein van het CBS is gevallen over een loszittende kiezelsteen. Met het voorterrein wordt bedoeld het voetpad dat leidt naar de ingang van het hoofdgebouw.
Allereerst oordeelde de rechtbank dat het voorterrein niet gezien kan worden als de werkplek van het slachtoffer zodat om die reden de zorgplicht van de werkgever niet geldt. Ten tweede oordeelde dat het arbeidsongeval na afloop van de diensttijd plaatsvond, en ook om die reden geldt de zorgplicht van de werkgever niet.
Slachtoffer blijft zitten met letselschade
Het slachtoffer kan in haar geval niemand aanspreken voor haar letselschade en zij zal haar eigen schade moeten dragen.
Een andere situatie wellicht wel aansprakelijkheid?
Stel nu dat het slachtoffer had gewerkt bij een groot bedrijf met meerdere lokalen of kantoortjes op een bedrijventerrein. En stel nu eens dat het slachtoffer tijdens haar werktijd over het bedrijventerrein naar een ander kantoortje moest lopen voor bijvoorbeeld een vergadering of om iets op te halen bij een andere collega.
In zo’n situatie is wel sprake van werktijd en zal het ongeval worden beschouwd als in de uitoefening van de werkzaamheden, zodat de zorgplicht van de werkgever wel geldt! Een werkgever kan ook aansprakelijk zijn als werknemers in het kader van hun werk moeten deelnemen aan het verkeer. In 3 situaties kan aansprakelijkheid aan de orde zijn:
- de werknemer raakt tijdens het werk als bestuurder van een motorvoertuig betrokken bij een verkeersongeval;
- de werknemer raakt tijdens het werk als fietser of voetganger betrokken bij een verkeersongeval met een voertuig;
- de werknemer raakt tijdens het werk als fietser betrokken bij een eenzijdig ongeval.
Lees ook:
- Gevallen tijdens de werkzaamheden
- Ongeval op het werk: top 20 meest gestelde vragen
- Aansprakelijkheid werkgever bij ongeluk op het werk
Letselschade door een arbeidsongeval
Bnet u het slachtoffer van een arbeidsongeval, zorg dan voor een goede letselschade advocaat. Het claimen van letselschade is een lastig traject en er staat een hoop op het spel. Dolderman Letselschade Advocaten begeleidt slachtoffers uit heel Nederland bij het claimen van een rechtvaardige letselschade schadevergoeding.
Wilt u een gratis letselschade advies van een deskundig letselschade advocaat of wilt u direct een claim indienen? Neem dan contact op met het advocatenkantoor in Utrecht. Bel 085-0240041 of vul het contactformulier in en u wordt teruggebeld.