Bijna zeven op de tien hulpverleners zijn in de afgelopen vijf jaar slachtoffer geworden van bedreiging of mishandeling.
In driekwart van de gevallen is daarvan geen aangifte bij de politie gedaan. Dat meldt de Vrije Universiteit op basis van onderzoek onder artsen, groepsleiders, therapeuten en verpleegkundigen.
Ruim vijftienhonderd hulpverleners zijn het slachtoffer geworden van ongeveer 2600 geweldsincidenten. Vooral medewerkers in de psychiatrie zijn geregeld slachtoffer van geweld.
Het merendeel van de slachtoffers vond het niet nodig om aangifte te doen of vond het incident niet ernstig genoeg. Wanneer wel aangifte werd gedaan, was dit omdat de patiënt herhaaldelijk gewelddadig was of ter bescherming van collega’s.
Wurgpoging
Veel voorkomende incidenten zijn slaan, schoppen of spugen. In de afgelopen vijf jaar zijn 91 hulpverleners slachtoffer geworden van een wurgpoging.
Eén op de zeven slachtoffers had meer dan een maand nodig om volledig te herstellen of heeft blijvend letsel overgehouden.
De vakbond van verpleegkundigen, Nu’91, zegt geschrokken te zijn van de conclusies. De vakbond hoopt dat de politiek zich gaat inzetten voor een oplossing. Daarnaast hoopt Nu’91 dat hulpverleners meer aangifte gaan doen (bron nu.nl 9 januari 2012).
Doe aangifte!
Dolderman letselschade advocaat adviseert hulpverleners die slachtoffer zijn van geweld direct aangifte te doen tegen de dader. Als vervolgens een strafrechtelijke procedure wordt opgestart tegen de daders(s) dan kan de hulpverlener zich voegen als benadeelde partij. Op deze wijze kan in de strafprocedure letselschade worden geclaimd. Lees meer over de voordelen van het voegen in het strafproces.
Letselschade claimen
Als de hulpverlener met ernstige letselschade wordt geconfronteerd, dan zal deze meestal niet volledig worden vergoed in het strafproces. Het zal dan het nodig moeten zijn om de dader aansprakelijk te stellen om zo het letselschadetraject te laten beginnen. Lees meer over letselschade claimen.
Werkgever aansprakelijk?
Hoe gek het op het eerste gezicht ook mag klinken, het kan zo zijn dat de werkgever van de hulpverlener aansprakelijk is voor de letselschade toegebracht door een agressieve patiënt. In een zeer recent arrest heeft de Hoge Raad onlangs geoordeeld over de aansprakelijkheid van een TBS kliniek voor de letselschade van een hulpverlener. Lees mijn artikel over de aansprakelijkheid van de TBS kliniek.
Bent u hulpverlener en heeft u letselschade?
Dolderman Letselschade Advocaat helpt hulpverleners met het claimen van letselschade. Wij begeleiden slachtoffers stap voor stap gedurende het hele letseltraject om ervoor te zorgen dat een rechtvaardige schadevergoeding wordt betaald.
Wilt u eerst een gratis adviesgesprek om te onderzoeken of uw schade geclaimd kan worden, dan staan wij u graag telefonisch te woord. Een gesprek op het advocatenbureau in Utrecht behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.
Bel 085-0240041 of vul het contactformulier in en u wordt direct teruggebeld.