Een politie agent wordt in zijn werk regelmatig blootgesteld aan situaties waardoor letselschade kan ontstaan. Denk maar eens aan het arresteren van agressieve criminelen, het deelnemen aan het verkeer, en het verlenen van bijstand bij voetbalwedstrijden. Allemaal risicoverhogende omstandigheden op lichamelijk maar ook op psychisch letsel.
Een ongeval, en dan…
Als u een ongeval tijdens de dienst overkomt, zorg er dan voor dat het bevoegd gezag zo snel als mogelijk op de hoogte wordt gebracht van het ongeval. Vul het ongevallenregistratieformulier zo nauwkeurig mogelijk in. Beschrijf gedetailleerd de toedracht van het ongeval en laat, als dat mogelijk is, getuigen een verklaring opstellen. Neem de tijd voor het opmaken van het ongevallenregistratieformulier, want dit neemt in de letselprocedure van de politie ambtenaar een belagrijke bewijsrol in.
Als het ongeval tot een ziekenhuisopname, ernstig letsel of de dood tot gevolg heeft, dan moet de arbeidsinspectie ingeschakeld worden. De arbeidsinspectie zal dan een onderzoek doen om te beoordelen of de arbowetgeving is nageleefd. Als de arbiedsinspectie tot de conclusie komt dat het ongeval is gebeurd doordat de werkgever de arbowetgeving heeft geschonden, dan zal de werkgever zeer waarschijnlijk ook de schade door het ongeval moeten betalen.
Dienstongeval
Aan de hand van het ongevallenregistratieformulier, zal het bevoegd gezag beoordelen of het ongeval aangemerkt kan worden als een dienstongeval. Het aanmerken van het ongeval als dienstongeval heeft consequenties voor de vraag of u in aanmerking komt voor voorzieningen en voor schadevergoeding. Als het ongeval niet wordt aangemerkt dienstongeval en u bent het er niet mee eens dien dan tijdig bezwaar in! De termijn is 6 weken.
Voorzieningen
Wanneer het ongeval wordt aangemerkt als dienstongeval, dan kan een beroep worden gedaan op de rechtspositionele voorzieningen uit bijvoorbeeld het Barp. U kunt recht hebben op:
• een vergoeding van de noodzakelijke kosten van geneeskundige behandeling of verzorging;
• op smartengeld dat kan oplopen tot € 136.000;
• tot 100% doorbetaling van salaris;
• een financiële aanvulling op de WIA die ertoe kan leiden dat bij volledige arbeidsongeschiktheid tot 90,02 % van het laatstgenoten salaris wordt aangevuld.
Het claimen van restschade
Indien blijkt dat de letselschade van de politie ambtenaar niet volledig wordt vergoed door de rechtspositionele voorzieningen, dan is sprake van restschade. Deze restschade kan geclaimd bij de werkgever en onderzocht zal dan moeten worden of de werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden.
De zorgplicht
Ook de overheidswerkgever moet voldoende veiligheidsmaatregelen treffen om te voorkomen dat politie ambtenaren tijdens hun werk schade lijden. De politie ambtenaar dient dus beschermd worden. Wat er van de werkgever qua zorgplicht wordt verwacht is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Hoe gevaarlijker het werk, des te meer veiligheidsmaatregelen moeten er worden genomen om het personeel te beschermen.
DLA is de politie letselspecialist van Nederland
Het claimen van politie letselschade is ingewikkeld en stressvol. DLA gebruikt zijn specialistische kennis en jarenlange ervaring om uw letsel en smartengeld met succes te claimen.
Wilt u ook zorgeloos uw letsel claimen, neem dan direct contact op. Er staat altijd een letselschade advocaat klaar om u te helpen. Bel 085-0240041 of vul het contactformulier in en u wordt teruggebeld.