De rechtbank Den Bosch heeft met haar uitspraak van 5 januari 2011 (LJN: BV0949) geoordeeld dat de minister van Veiligheid en Justitie niet aansprakelijk is voor de letselschade van een ambtenaar opgelopen door een ongeval tijdens dienstsport.
Het dienstongeval
Het slachtoffer is als PIW-er werkzaam in de penitentiaire inrichting te Vught. Tijdens een wedstrijdje basketbal met collega’s (verplichte dienstsport) kwam het slachtoffer in botsing met een collega en liep daarbij letsel op aan haar knie. Door het letsel is het slachtoffer langere tijd arbeidsongeschikt geweest.
Het letselschade slachtoffer heeft vervolgens haar werkgever, de minister, aansprakelijk gesteld voor haar schade. De minister heeft op zijn beurt de aansprakelijkheid afgewezen. Ook na een door het slachtoffer ingediend bezwaarschrift werd het standpunt met betrekking tot de afwijzing van de aansprakelijkheid gehandhaafd. Het slachtoffer heeft zich uiteindelijk gewend tot de rechtbank.
Oordeel Rechtbank.
Allereerst oordeelt de rechter dat bepaald moet worden of de minister zijn zorgplicht tegenover het slachtoffer is nagekomen (lees meer over de zorgplicht). Een werkgever moet – binnen het redelijke – voorkomen dat een werknemer in de uitoefening van de werkzaamheden schade lijdt.
Niet ter discussie staat dat het ter beschikking gestelde sportmateriaal geen gebreken vertoonde. De sportzaal was in orde en de les stond onder toezicht van gekwalificeerd personeel.
Hoewel het spelen van balsporten tijdens dienstsport op basis van een dienstorder enige tijd verboden was, gelet op de grote kans van blessures, bleek dat tijdens het ongeval de dienstorder alweer was ingetrokken. Dat de minister balspelen toelaat ondanks het risico op letsel, brengt niet automatisch mee dat hij zijn zorgplicht heeft geschonden.
Kortom, de minister heeft zijn zorgplicht niet geschonden waardoor hij dus ook niet aansprakelijk is. Het letselschade slachtoffer komt dus niet in aanmerking voor een letselschade schadevergoeding en blijft dus zitten met haar schade.
Fout van de collega.
Het slachtoffer probeerde ook nog een vergoeding van de minister te krijgen op een andere grond, namelijk op basis van de fout van de collega. Het slachtoffer stelde dat haar collega tegen haar aan was gebotst en daarmee onrechtmatig heeft gehandeld. De werkgever is aansprakelijk voor de schade van fouten van werknemers (lees meer over aansprakelijk door fouten van collega’s).
Ook hierin kon de rechtbank het slachtoffer niet volgen. Dat de collega tegen het slachtoffer in het spel tegen haar aan was gebotst, kan niet worden beschouwd als een onrechtmatige handeling. Er was meer sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Ook op deze grond bestond geen recht op schadevergoeding!
Gebrekkige re-integratie.
Als een werknemer of ambtenaar door letsel of ziekte zijn werkzaamheden niet meer kan verrichten, dan moet de werkgever zich inspannen om de werknemer te re-integreren. Kennelijk kwam de re-integratie in deze zaak niet van de grond, en het slachtoffer had zich hierover beklaagd bij de Nationale Ombudsman die na onderzoek concludeerde dat de re-integratie tekortkomingen vertoonde.
Het slachtoffer eiste op grond van de gebrekkige re-integratie een schadevergoeding van ruim € 33.000,-. De minister kende op grond van artikel 69 Arar een bedrag van € 10.000,- toe!
Heeft u letselschade door een dienstongeval of bedrijfsongeval?
Het claimen van letselschade van ambtenaren door dienstongevallen of bedrijfsongevallen, is een vak apart. Zo gelden andere regels ten opzichte van het civiel letselschade recht en is tevens een andere procedure aan de orde. Maar zeer weinig advocaten hebben ervaring en kennis van dit specifieke rechtsgebied.
Dolderman Letselschade Advocaat heeft zich als één van de weinige letselschade advocaten in Nederland gespecialiseerd in het claimen van letsel van ambtenaren. Kies uw advocaat met zorg, kies voor DLA! Er staat een hoop op het spel.
Wilt u gratis letselschade advies of wilt u direct een schadeclaim indienen, neem dan contact op mr. V. Dolderman. Vanuit zijn letselschade advocatenkantoor te Utrecht begeleidt hij slachtoffers uit heel Nederland. Bel 085-0240041 en vul het contactformulier in en u wordt teruggebeld.