De rechtbank Amsterdam heeft in haar uitspraak van 18 januari 2012 (LJN: BV3838) geoordeeld over de aansprakelijkheid bij een ongeval tussen een motor en een fietser. Ik wil deze uitspraak bespreken omdat de rechtbank heel duidelijk het juridische stappenplan bij verkeersongevallen uiteenzet.
Het verkeersongeval
Het slachtoffer fietste met haar kinderen buiten de bebouwde kom op een smalle weg met twee fietspaden ernaast. Op een bepaald moment werd het groepje fietsers genaderd door meerdere motoren.
Gelet op het tegemoetkomend verkeer konden de motoren de fietsers niet inhalen en bleven achter de fietsers rijden totdat de weg vrij was om in te halen. Toen een van de motoren accelereerde om de fietsers in te halen, keek het slachtoffer over linkerschouder, week zij uit naar links en kwam ten val waarbij de motor werd geraakt.
Het slachtoffer werd vervolgens geconfronteerd met ernstige letselschade en vordert van de bestuurder van de motor een schadevergoeding letselschade.
Wie is aansprakelijk?
Bij een aanrijding tussen een motorvoertuig en een fietser, is de bestuurder van de motor verplicht de letselschade te betalen, tenzij sprake is van overmacht. Op basis van rechtspraak geldt de zogenaamde 50% regel die inhoudt dat de bestuurder minimaal 50% van de schade moet vergoeden tenzij sprake is van overmacht.
Overmacht
Een beroep op overmacht slaagt zelden omdat de bestuurder van het motorvoertuig geen enkel verwijt mag worden gemaakt over de manier waarop hij aan het verkeer heeft deelgenomen. Er is sprake van overmacht indien:
- het ongeval is slechts te wijten aan fouten van de ander;
- de fouten van de ander zijn zo onwaarschijnlijk dat de bestuurder daar geen rekening mee hoeft te houden.
Dat betekent dat bestuurders van motorvoertuigen er rekening mee moeten houden dat andere fietsers en voetgangers niet altijd de verkeersregels in acht nemen zodat hij daarop kan anticiperen.
Hoewel het ongeval is ontstaan doordat de fietser zelf omviel, oordeelt de rechtbank dat de bestuurder van de motor met deze mogelijkheid rekening had moeten houden mede gelet op de smalle weg en het drukke verkeer. Het beroep op overmacht slaagt niet.
Nu een beroep op overmacht niet slaagt, is de bestuurder van het motorvoertuig voor minimaal 50% aansprakelijk. Vervolgens moet worden gekeken naar het gedrag van de fietser en de motor om te beoordelen of de motor meer dan 50% van de schade moet vergoeden.
Eigen schuld fietser?
De rechtbank concludeert dat het ongeval niet zou zijn ontstaan als de fietser niet zou zijn gevallen. Aan de andere kant oordeelt de rechtbank dat de motor bij het inhalen onvoldoende afstand heeft gehouden met de fietser.
De rechtbank oordeelt dat het gedrag van beide verkeersdeelnemers in gelijke mate het ongeval heeft doen ontstaan. Dat wil zeggen dat de verkeersfout van de fietser voor 50% heeft bijgedragen aan het ontstaan van het ongeval.
Dit zou betekenen dat de motor ‘maar’ 50% van de schade zou hoeven te vergoeden, tenzij de billijkheid een andere verdeling toelaat.
Bekijk ook: aanrijding op de fiets
Billijkheidscorrectie
Onder bepaalde omstandigheden kan een andere verdeling van de schadevergoedingsplicht aan de orde zijn. Er wordt gekeken naar:
- de ernst en de verwijtbaarheid van de over een weer gemaakte fouten;
- andere omstandigheden zoals de aard van het letsel.
De rechtbank houdt rekening met het feit dat een fietser een zwakke verkeersdeelnemer is ten opzichte van motorvoertuigen. Dat de fietser is omgevallen is ongelukkig maar niet veroorzaakt door grove schuld. Daartegenover heeft de motor ingehaald op een smalle weg waarop zich veel fietsers bevonden. Ook heeft de motor onvoldoende ruimte genomen bij het inhalen.
Als vervolgens ook rekening wordt gehouden met de ernst van het letsel van de fietser, komt de rechtbank tot de conclusie dat de bestuurder van de motor 70% van de schade moet vergoeden.
Kortom, beide verkeersdeelnemers hebben evenveel schuld aan het ongeval (50/50), maar toch moet de bestuurder van het motorvoertuig 70% van de schade vergoeden.
Bekijk ook de pagina’s:
Heeft u letselschade en wilt u gratis advies?
Dolderman Letselschade Advocaat te Utrecht is een ervaren letselschade specialist die al veel slachtoffers uit heel Nederland heeft geholpen bij het verkrijgen van een gerechtvaardigde schadevergoeding.
Slachtoffers krijgen altijd gratis en volledig vrijblijvend letselschade advies. Gelet op onze ervaring kunnen wij snel uw juridische positie inschatten en beoordelen of u mogelijk uw schade kunt claimen.
Wilt u weten of u uw letselschade kunt claimen, bel dan 085-0240041 of vul het contactformulier en u wordt door een deskundig letsel advocaat teruggebeld.