Faq

Ongeluk op het werk: top 20 meest gestelde vragen

Dit zijn de 20 meest gestelde vragen van werknemers. Antwoord op uw vraag niet gevonden? Neem dan meteen contact met ons op en vertel ons wat er precies is gebeurd. Wij verlenen werknemers juridische bijstand na een ongeluk op het werk. Wij claimen, in goed overleg met uw werkgever, de schadevergoeding waar u recht op heeft.

Neem contact op: vertel ons wat er is gebeurd

U ontvangt gratis juridisch advies. Op uw verzoek claimen wij de maximale schadevergoeding bij de tegenpartij. U heeft meer rust, minder zorgen en meer tijd voor medisch herstel.

Ons kantoor is in bezit van diverse kwaliteitskeurmerken. Lees per jurist of advocaat welke dat zijn. U kunt rekenen op de beste juridische begeleiding. Wij vertellen u duidelijk waar u allemaal recht op heeft. Onze letselschadeadvocaten kunnen uw zaak direct in behandeling nemen. Blijf niet met uw schade zitten!

Neem vandaag nog contact op

Boek hier een gratis consult

Bij Dolderman Letselschade zijn we toegewijd om voor uw rechten te vechten en u te helpen navigeren door de complexiteit van het letselschaderecht.

Top 20 meest gestelde vragen

Antwoord: Als u het slachtoffer bent van een ongeval op het werk, breng uzelf dan eerst in veiligheid. Zorg ook voor medische hulp. Het is vervolgens belangrijk dat u zoveel mogelijk bewijs verzameld over het ongeluk.

Maak foto’s en noteer de namen van collega’s die het arbeidsongeval hebben zien gebeuren. Als u ernstig letsel heeft opgelopen, schakel dan de arbeidsinspectie in! Heeft u te maken met letsel, maakt u extra kosten en loopt u inkomsten mis, dan kunnen wij u juridische hulp bieden. Wij berekenen uw schade en stellen uw werkgever aansprakelijk.

Antwoord: Van een arbeidsongeval is sprake indien de werknemer onder werktijd in de uitoefening van zijn werkzaamheden een ongeval overkomt. Ook ongevallen tijdens een pauze kunnen als arbeidsongeval worden beschouwd.

In 2008 heb ik een ernstig ongeval op het werk gehad. Ik ben met mijn hand onder een pers gekomen waardoor mijn vinger is geamputeerd. Door het letsel kan ik niet meer werken. Lees meer over de ervaring van M. Dogan >>

Antwoord: Een werkgever heeft een zeer strenge zorgplicht om zoveel mogelijk te voorkomen dat werknemers schade kunnen leiden in de uitoefening van de werkzaamheden. Na een ongeluk op het werk is de kans groot dat de werkgever aansprakelijk is. Een werkgever is niet aansprakelijk als sprake is van opzet van de werknemer. Voor meer informatie, bekijk onze pagina: aansprakelijkheid werkgever arbeidsongeval.

Antwoord: Voor een ongeval tijdens de pauze kan een werkgever aansprakelijk zijn. Het komt nogal eens voor dat tijdens een pauze een stoeipartijtje of een dolletje wordt uitgehaald dat op letsel uitdraait. In zo’n geval kan vaak de collega maar ook de werkgever aansprakelijk worden gesteld. Wie aansprakelijk is voor een ongeval tijdens de pauze hangt zeer af van de omstandigheden.

Antwoord: Zie ook vraag 6! Eigen risico of eigen schuld van een werknemer bij een bedrijfsongeval is niet aan de orde. Dus ook al heeft de werknemer eigen schuld aan het ongeval, dan nog kan hem geen eigen risico worden tegengeworpen! Dit is alleen anders als sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. Maar let op! Opzet of bewuste roekeloosheid is niet hetzelfde als eigen schuld of eigen risico.

Ongeluk op het werk? Klik hier en vertel ons wat er is gebeurd. Wij geven u vervolgens een passend juridisch advies (gratis).

Antwoord: Ja, indien uw werkgever de aansprakelijkheid erkend. Zolang de werkgever de aansprakelijkheid voor het arbeidsongeval niet erkend, bestaat er geen plicht van de werkgever om na een ongeval op het werk de kosten van het eigen risico (zorgverzekering) te betalen. Deze kosten komen dan voor rekening van de werknemer.

Om een vergoeding te krijgen van het eigen risico (zorgverkering) zal de werkgever dus aansprakelijk moeten worden gesteld. Is er sprake van een discussie? Leg uw zaak aan ons voor en geven u juridisch advies. U kunt uw zaak ook door ons laten behandelen. Voor meer informatie, bekijk onze pagina: aansprakelijkheid werkgever arbeidsongeval.

Antwoord: Nee. De werkgever moet gedurende 2 jaar in ieder geval 70% van het loon doorbetalen. Als u ziek raakt door een ongeval op het werk en de werkgever heeft de aansprakelijkheid erkend, dan kunnen onze advocaten het gemiste loon wel via de letselschadeprocedure claimen.

Ongeluk op het werk? Klik op deze link en vertel ons wat er precies is gebeurd (1-2 min). Wij nemen snel contact met u op voor een passend juridisch advies (gratis). Onze letseladvocaten zorgen ervoor dat uw schade volledig wordt vergoed.

U heeft de rust en de zekerheid dat alles goed wordt geregeld. Dolderman Letselschade Advocaat is in het bezit van een kwaliteitskeurmerk: onze letselschadetraject voldoet aan de hoogst denkbare kwaliteitseisen. Bekijk de ervaringen van onze cliënten.

Antwoord: Als de werkgever aansprakelijk is voor het arbeidsongeval en de werknemer heeft letsel, dan heeft de werknemer recht op smartengeld. De hoogte van het smartengeld hangt af van meerdere factoren. Met name de ernst van de klachten en of de klachten blijvend zijn, bepalen de hoogte van het smartengeld. Hoe ernstiger de verwondingen, hoe hoger het smartengeld.

Antwoord: Als de aansprakelijkheid door de werkgever n.a.v. het bedrijfsongeval is erkend, dan kan het slachtoffer alle extra gemaakte kosten, gemiste inkomsten en smartengeld claimen.

Veel voorkomende schadeposten bij een ongeluk op het werk:

  • Medische kosten (eigen risico);
  • Reiskosten;
  • Kosten voor aanpassing woning en auto;
  • Kosten voor huishoudelijke hulp;
  • Kosten voor verlies aan zelfwerkzaamheid (niet meer kunnen klussen in en rondom het huis);
  • Loonverlies (inclusief pensioenschade);
  • Smartengeld.

Bekijk het volledige van overzicht: schadeposten bij letselschade

Antwoord: De verjaringstermijn voor een claim in verband met een arbeidsongeval bedraagt 5 jaar. Dat betekent dat een slachtoffer binnen 5 jaar na het ongeval op het werk een schadevergoeding van de werkgever moet claimen.

Antwoord: Als de verzekeraar van de werkgever de aansprakelijkheid afwijst, dan zijn er 2 mogelijkheden. Het slachtoffer berust in de situatie en blijft zitten met de schade. De tweede mogelijkheid is dat het slachtoffer een gerechtelijke procedure start. De rechter zal dan een oordeel geven over de vraag of de werkgever aansprakelijk is voor de schade door het bedrijfsongeval. Lees meer over de aansprakelijkheid bij een arbeidsongeval

Antwoord: Een letselschadeprocedure kent verschillende fasen. Grofweg gezien zijn er verschillende stappen die na een ongeluk tijdens het werk doorlopen moeten worden.

  • Bewijsmateriaal verzamelen over de toedracht van het ongeval (foto’s, getuigen, arbeidsinspectie)
  • Werkgever aansprakelijk stellen;
  • Als de werkgever aansprakelijkheid heeft erkend, dan schade (financieel en medisch) inzichtelijk maken;
  • Maken van een berekening van de hoogte van de schadevergoeding;
  • Schadevergoeding claimen bij werkgever;
  • Onderhandelen over de hoogte van de schadevergoeding.

Dit stappenplan is het meest ideale plaatje van hoe een letselschadeprocedure kan verlopen. De praktijk laat echter zien dat een letselschadetraject vaak gepaard gaat met een hoop discussie en juridisch getouwtrek. Wij adviseren dan ook altijd om een letselschade advocaat in te schakelen om uw schade vergoed te krijgen.

Voor meer informatie, bekijk ook de pagina: letselschadetraject

Antwoord: Het inschakelen van een letselschade advocaat om een slachtoffer van een bedrijfsongeval van rechtsbijstand te voorzien, hoeft niets te kosten! Als de aansprakelijkheid door de werkgever is erkend, moeten ook de redelijk gemaakte advocaatkosten door de werkgever worden betaald.

Echter, als de aansprakelijkheid niet wordt erkend, dan komen de advocaatkosten voor het slachtoffer. De hoogte van de advocaatkosten is afhankelijk van het uurtarief van de advocaat en de omvang van de werkzaamheden. Vaak is het mogelijk om een prijsafspraak te maken.

De advocaten van Dolderman Letselschade Advocaat kunnen werken op basis van:

  • Pro deo:
  • Uurtarief;
  • Prijsafspraak;
  • No cure no pay.

Voor meer informatie, bekijk ook de pagina: tarieven

Antwoord: Waarschijnlijk wel. Als de werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden dan maakt eigen schuld van de werknemer niets uit! Het wordt anders indien sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. Maar opzet of bewuste roekeloosheid wordt zelden aangenomen.

Dus als de werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden, dan kan – ook in het geval van eigen schuld van de werknemer – alle schade door een arbeidsongeval worden verhaald op de werkgever!

Ongeluk op het werk? Klik hier en vul uw gegevens in. Onze letselschadeadvocaten kunnen u vertellen of u recht heeft op schadevergoeding.

Antwoord: Zodra de aansprakelijkheid door de werkgever voor het ongeluk tijdens het werk wordt erkend, moeten de gemaakte kosten en gemiste inkomsten van het slachtoffer worden vergoed. Omdat een letselschadeprocedure langere tijd kan duren wordt daarom gewerkt met voorschotten op de schade.

Als de situatie van een slachtoffer na een arbeidsongeval uiteindelijk stabiel is (medisch en financieel) dan kan de letselschadeprocedure worden afgerond en wordt een slotvergoeding door de werkgever aan het slachtoffer vergoed.

Antwoord: Waarschijnlijk niet. U moet er rekening mee houden dat op het moment dat een slachtoffer een beroep doet op zijn verzekering, dit een kostenpost is voor de verzekeraar. Dat betekent dat de verzekeraar er belang bij heeft om zo snel als mogelijk het dossier te beëindigen. Dit is niet altijd in het belang van het slachtoffer.

Daarbij heeft te gelden dat bij de meeste verzekeraars géén officiële letselschade advocaten werken! De juristen van de verzekeraar kunnen dus geen gerechtelijke procedure voor het slachtoffer opstarten als dat nodig is. Het opstarten van een gerechtelijke procedure is soms noodzakelijk om je gelijk te krijgen. Ook is het een goed pressiemiddel.

Let op. Als u een gerechtelijke procedure moet starten en u heeft een rechtsbijstandverzekering, dan mag u zelf een externe advocaat kiezen. Dit heet het recht op vrije advocaatkeuze. Op grond van Europese regelgeving mogen verzekeraars dit recht op vrije advocaatkeuze in geval van een procedure niet beperken. Dit geldt uiteraard ook bij werkgerelateerde ongevallen.

Antwoord: Het inschakelen van Dolderman Letschade Advocaat heeft een aantal voordelen.

De voordelen op een rijtje:

  • De juristen en advocaten zijn aangesloten bij verschillende letselschade specialisatieverenigingen zoals onder andere LSA, ASP en WAA. Lees onder “over ons” welk keurmerk er voor de jurist geltd. Gelet op de zeer strenge toelatingseisen is de deskundigheid en de kennis van het letselschaderecht dus een gegeven. Deze kennis wordt ingezet om een rechtvaardige vergoeding voor onze cliënten te krijgen;
  • Wij werken samen met verschillende specialisten zoals medici en rekenbureau’s. De specialisten met wie wij samenwerken kiezen we met zorg uit en behoren tot de beste in hun beroepsgroep;
  • Wij geven gratis juridisch letselschade advies;
  • Wij gaan direct voor onze cliënten aan de slag;
  • Wij begeleiden slachtoffers, stap voor stap, door het hele letselschadetraject. Wij nemen de hele schadeafwikkeling uithanden!
  • Wij communiceren helder en duidelijk;
  • Wij zetten ons maximaal in om een rechtvaardige schadevergoeding voor onze cliënten te krijgen.

Ongeluk op het werk? Klik op deze link en vertel ons wat er precies is gebeurd (1-2 min). Wij nemen snel contact met u op voor een passend juridisch advies (gratis). Onze letseladvocaten zorgen ervoor dat uw schade volledig wordt vergoed.

U heeft de rust en de zekerheid dat alles goed wordt geregeld. Dolderman Letselschade Advocaat heeft veel ervaring. Bekijk de ervaringen van onze cliënten.

Antwoord: U kunt twee dingen doen. U berust in de situatie en dan blijft u zitten met uw schade. De tweede mogelijkheid die u heeft is om een gerechtelijke procedure tegen uw baas te beginnen. De rechter zal dan bepalen of uw baas u een vergoeding moet betalen voor uw schade. Wij overleggen graag met u over de mogelijkheden om uw schade aan de rechter voor te leggen.

Antwoord: Een ongeval op het werk is over het algemeen altijd een arbeidsongeval. Een verkeersongeval tijdens woon-werkverkeer is over het algemeen geen arbeidsongeval.

Als de werkgever betwist dat sprake is van een arbeidsongeval, dan kan die vraag altijd aan de rechter worden voorgelegd. Ook kan gekeken worden of wellicht andere partijen (collega’s of een andere veroorzakers van het ongeval) aansprakelijk kan worden gehouden voor uw schade.

Antwoord: Als de werknemer een contract voor bepaalde tijd heeft, dan hoeft de werknemer het contract niet te verlengen als sprake is geweest van een arbeidsongeval en daardoor ziekte.

Een contract voor bepaalde tijd betekent dat partijen van te voren hebben afgesproken dat de arbeidsovereenkomst eindigt op een bepaalde datum.

Dat betekent echter niet dat geen loonschade kan worden geclaimd! Als de aansprakelijkheid voor het bedrijfsongeval is erkend en aannemelijk is dat het arbeidscontract – zonder ongeval – zou zijn verlengd, dan heeft de werknemer aanspraak op het misgelopen loon.

Dolderman Letselschade

Baanbrekende rechtspraak PTSS

Wij vinden dat slachtoffers optimale ondersteuning bij letselschade moeten krijgen. Voor ons betekent dat niet alleen juridische hulp bij het claimen van letselschade, maar ook rechtsbijstand bij arbeidsongeschiktheid, ontslag of voorzieningen. Zo kunt u zich met een gerust hart richten op iets veel belangrijkers… Een nieuw begin.

Gratis zaak evaluatie

Via onderstaand formulier kunt u een adviesgesprek aanvragen. Wij verzoeken u de velden zo volledig mogelijk in te vullen zodat wij uw adviesgesprek spoedig kunnen inplannen.

Stap 1

Dien uw claim in

Met een gratis evaluatie van uw zaak is het eenvoudig om een claim in te dienen bij DLSA.

Stap 2

Wij ondernemen actie

Ons toegewijde team begint met het evalueren en onderzoeken van uw claim.

Stap 3

Wij strijden voor u

Als we de zaak aannemen, strijden wij voor de resultaten die u verdient.

Name(Vereist)
Laatste nieuws

Blogs

Team

Ontmoet onze deskundigen

Mr. Vincent Dolderman

Advocaat specialist letselschade

085-0240041
LinkedIn
WhatsApp

Mr. Tim van der Torn

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Arnold van Zandbergen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Yvonne Slob

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Souraya Hoenen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Laurens Kock

Jurist letselschade

085-0240041

Mr. Michael Blommers

Advocaat letselschade

085-0240041

Mr. Mitchel van Gool

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Heleen Brouwers

Advocaat letselschade

085-0240041

Mr. Julian Staal

Jurist letselschade

085-0240041

Mr. Tom Eskes

Specialist Letselschade

085-0240041

Juridische vertegenwoordiging voor een breed scala aan praktijkgebieden

Wij vechten om u te geven wat u verdient.

Uitspraken en schikkingen

We willen het niet alleen goed doen; we willen dat onze cliënten krijgen waar ze recht op hebben en dat de beklaagden echte verantwoordelijkheid dragen.