Het vaststellen van beperkingen bij whiplash houdt nog steeds de gemoederen bezig. Hoewel de invoering van de neurologische richtlijn van 2007 (Nederlandse neurologen mogen bij whiplashklachten zonder dat lichamelijke afwijkingen (neurologisch substraat) worden geconstateerd geen beperkingen meer aannemen) alweer 6 jaar geleden is, bestaat nog steeds geen duidelijkheid voor letselschadeslachtoffers.
De rechtbanken en gerechtshoven zijn verdeeld over het whiplashvraagstuk en de vraag of het slachtoffer aanspraak kan maken op letselschade is op dit moment afhankelijk van de vraag welke rechtbank bevoegd is om een oordeel te geven.
De rechtbank Rotterdam is een whiplashslachtoffer vriendelijke rechtbank hetgeen ook tot uiting komt in haar recente uitspraak van 7 februari 2012 (LJN:Bv3066).
Letselschade
Het letselschadeslachtoffer is op 10 juni 2004 betrokken geweest bij een verkeersongeval. De aansprakelijkheid voor het ongeval werd aangenomen door de wederpartij. Door het ongeval werd het slachtoffer geconfronteerd met nek-en hoofdpijnklachten.
Om inzicht te krijgen in de beperkingen door het ongeval werd een neuroloog ingeschakeld. Na onderzoek concludeerde de neuroloog:
- geen neurologisch substraat aanwezig:
- bewegingsbeperkingen van de nek en rug en pijn;
- er is sprake van een postwhiplash syndroom;
- klachten komen door ongeval.
Op basis van de neurologische richtlijn mag de neuroloog – hoewel het slachtoffer verschillende klachten heeft – geen functiebeperkingen aannemen. Dit heeft tot gevolg dat de neuroloog geen beperkingen bij het letselschadeslachtoffer vaststelt, terwijl het slachtoffer wel beperkingen in het dagelijks ervaart.
Whiplash klachten ontstaan meestal nadat u van achteren bent aangereden, zie voor meer informatie ook: https://dlsa.nl/letselschade/whiplash/
Wel klachten geen beperkingen?
De neuroloog concludeert dat een slachtoffer wel whiplashklachten heeft (fysieke problemen, vermoeidheidsklachten, concentratie- en geheugenproblemen), maar voor deze klachten kan de neuroloog geen beperkingen aannemen.
De neuroloog mag geen beperkingen aannemen op basis van zijn richtlijn, maar betekent dat ook dat een whiplashslachtoffer daadwerkelijk geen beperkingen heeft en moet niet een andere deskundige worden ingeschakeld om over de beperkingen van een whiplashslachtoffer een uitspraak te doen?
Verzekeringsarts voor vaststellen beperkingen
De rechtbank Rotterdam oordeelt dat het feit dat een neuroloog op basis van de neurologische richtlijn geen beperkingen mag aannemen, niet automatisch tot gevolg heeft dat een whiplashslachtoffer in medische en juridische zin geen beperkingen kan hebben. Helemaal omdat de neuroloog wel een scala van klachten door het ongeval bij het slachtoffer vaststelde.
Naar het oordeel van de rechtbank Rotterdam is een verzekeringsarts de aangewezen deskundige om te onderzoeken of het whiplashslachtoffer ook beperkt is bij bijvoorbeeld het verrichten van arbeid of huishoudelijke werkzaamheden.
De rechtbank Rotterdam heeft bepaald dat een verzekeringsarts moet worden ingeschakeld om het slachtoffer te onderzoeken om vaststellen of het slachtoffer door het ongeval wordt geconfronteerd met beperkingen.
De rechtbanken zijn verdeeld
Niet alle rechtbanken zijn bereid om na een neurologisch onderzoek nog een nieuwe deskundige een onderzoek uit te laten voeren naar de beperkingen. Zo is met name de rechtbank Amsterdam niet bepaald slachtoffervriendelijk in die zin dat als de neuroloog geen beperkingen vaststelt dat er dan geen ruimte is voor het inschakelen van een andere deskundige met het gevolg dat er vanuit moet worden gegaan dat het slachtoffer wel klachten heeft maar geen beperkingen en dus niet geconfronteerd kan worden met bijvoorbeeld loonvermindering.
Whiplash
Bent u het slachtoffer van een verkeersongeval en heeft u whiplashklachten, schakel dan een deskundig letselschade advocaat in. Dolderman Letselschade Advocaat heeft al veel slachtoffers uit heel Nederland geholpen bij het claimen van een rechtvaardige letselschade schadevergoeding.
Wilt u gratis letsel advies van een ervaren specialist of wilt u juridische begeleiding bij het claimen van uw schade, neem dan contact op de letselschade advocaat in Utrecht. Bel 085-0240041 of vul het contactformulier in en u wordt teruggebeld.
1 reactie. Reactie plaatsen
Hallo ik zou graag een second opinion willen 0640612995