Bent u als fietser betrokken geraakt bij een aanrijding met een auto? Heeft u klachten of lijdt u schade? Dan is de automobilist waarschijnlijk aansprakelijk voor uw schade.
Het is begrijpelijk dat u als slachtoffer erg schrikt als u bent aangereden door een auto. Toch is het belangrijk om direct na het ongeval alert te zijn en zoveel mogelijk bewijs te verzamelen over de oorzaak van het ongeluk en uw schade.
Op u rust namelijk de ‘bewijslast’ om aan te tonen dat de automobilist aansprakelijk is en om aan te tonen welke schade u door het ongeval lijdt! Lees ons artikel en krijg tips voor het verzamelen van bewijs.
Bewijs verzamelen: 7 tips
Hieronder vindt u 7 tips voor het verzamelen van bewijs na een aanrijding fietser – auto:
1. Breng uzelf in veiligheid en verplaats geen voertuigen;
2. Maak foto’s van de plaats van het ongeval en van de opgelopen schade;
3. Vul het Europees schadeformulier in;
4. Laat door de politie proces-verbaal opmaken;
5. Vraag omstanders/getuigen om contactgegevens;
6. Bewaar alle bonnetjes en houdt een overzicht van uw behandelingen bij;
7. Schakel zo snel mogelijk een letselschadeadvocaat in.
Tip 1: Breng uzelf in veiligheid en verplaats geen voertuigen
Natuurlijk staat voorop dat u zichzelf na een aanrijding met de fiets eerst in veiligheid brengt. Blijf daarom niet op de weg staan, maar stap de stoep op of de berm in. Laat uw fiets liggen op de plaats van de aanrijding en verzoek de automobilist – voor zover mogelijk – zijn auto te laten staan. Zo blijft duidelijk waar en hoe het ongeval precies heeft plaatsgevonden.
U kunt ervoor zorgen dat de plaats van het ongeval veilig is door een gevarendriehoek neer te zetten. Zo zijn andere verkeersdeelnemers alert op de plaats van uw ongeval. De meeste automobilisten hebben een gevarendriehoek in hun auto liggen.
Heeft u letsel en wilt u een schadevergoeding claimen, bekijk dan ook onze pagina: op de fiets aangereden door een auto
Tip 2: Maak foto’s van de plaats van het ongeval en van de opgelopen schade
Niets is zo belangrijk als de omstandigheden van de aanrijding duidelijk vast te leggen. Gelukkig leven we in een tijdperk dat de meeste mobiele telefoons een camerafunctie hebben. Maak na een aanrijding altijd zoveel mogelijk foto’s: van de omgeving, van de auto, van de schade aan uw fiets en van uw zichtbare verwondingen.
Bent u niet in staat om direct na het ongeval foto’s te maken? Ook op een later moment is het erg nuttig om foto’s te maken, zodat de verkeersregels duidelijk zijn en aan de hand van de foto’s een duidelijke schets van het ontstaan van de aanrijding kan worden gemaakt. Zo verkleint u de kans dat achteraf discussie ontstaat over de aansprakelijkheid van de automobilist.
Klik voor meer informatie over de aansprakelijkheid van de automobilist bij een fiets – auto ongeval.
Tip 3: Vul het Europees schadeformulier in
Het Europees schadeformulier is een document dat u moet invullen als u een verkeersongeval heeft gehad, dus bijvoorbeeld als u bent aangereden door een auto terwijl u op de fiets zat. De meeste verzekeringsmaatschappijen van motorvoertuigen sturen hun klanten bij het aangaan van een verzekering een schadeformulier op. Automobilisten hebben het formulier daarom vaak in hun auto liggen.
Bekijk het Europees schadeformulier hier. Benieuwd hoe het schadeformulier moet worden ingevuld? Wij geven instructies en tips voor het invullen van het Europees schadeformulier.
Bekijk onze pagina: aanrijding auto – fiets: zo vul je het schadeformulier in.
Niet alleen de plaats van de aanrijding is nuttig om te fotograferen, maar ook uw zichtbare schade. Denk aan blikschade aan uw fiets, maar vooral ook aan letsel. Heeft u bijvoorbeeld blauwe plekken, bloeduitstortingen of wonden? Leg ze vast zodat achteraf geen discussie ontstaat over de impact van het ongeluk.
Tip 4: Laat door de politie proces-verbaal opmaken
Vaak wordt bij een ernstige aanrijding de politie ingeschakeld. Als fietser bent u een kwetsbare verkeersdeelnemer en loopt u door een aanrijding al snel letselschade op. Wij raden fietsers daarom aan om altijd de hulp van de politie in te schakelen bij een fiets – auto aanrijding.
De politie maakt een proces-verbaal op van de aanrijding. Deze informatie wordt verstrekt aan de Stichting Processen-Verbaal. U kunt het proces-verbaal op een later tijdstip opvragen bij die Stichting.
Tip 5: Vraag omstanders/getuigen om contactgegevens
Als u op een druk verkeerspunt wordt aangereden is de kans groot dat er veel omstanders aanwezig zijn die het ongeluk hebben zien gebeuren. Het is niet erg praktisch om die getuigen direct te laten verklaren over wat zij hebben gezien of gehoord. Getuigenbewijs is één van de belangrijkste bewijsmiddelen!
Stond dat verkeerslicht nou nog op groen? Gaf u aan dat u op het kruispunt af wilde slaan? Reed de automobilist veel harder dan toegestaan was? Vaak ontstaat discussie tussen de partijen die bij het ongeval betrokken zijn geweest.
Daarom zijn getuigen zo belangrijk: zij kunnen als neutrale omstander verklaren over wat zij daadwerkelijk hebben zien gebeuren. Noteer daarom altijd de namen, adressen en telefoonnummers van getuigen. Zij kunnen u op een later moment in de letselschadeprocedure waarschijnlijk goed helpen om de oorzaak van het ongeval in kaart te brengen.
Tip 6: Bewaar alle bonnetjes en houdt een overzicht van uw behandelingen bij
Als fietser is uw schade na een aanrijding vaak groot. Het is belangrijk dat u niet met uw klachten blijft zitten, maar dat u zich onder behandeling laat stellen. Maak daarom zo spoedig mogelijk een afspraak bij de huisarts. Hij kan u eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis of een andere specialist voor de behandeling van uw klachten.
Houdt vervolgens goed bij welke kosten u moet maken en bewaar de bonnetjes van die kosten. U kunt daarbij denken aan de aanschaf van medicatie, het betalen van uw eigen risico en kosten die mogelijk in rekening worden gebracht voor de specialistische behandeling (fysiotherapie, psychotherapie, afspraken in het ziekenhuis, etc.).
Houdt u ook bij wanneer u behandelingen ondergaat en hoe ver u daarvoor moet reizen. U kunt uw reiskosten namelijk vergoed krijgen.
Benieuwd naar de meest voorkomende schadeposten? Bekijk hier ons schade inventarisatie formulier waarop u uw schade kunt bijhouden.
Tip 7: Schakel zo snel mogelijk een letselschadeadvocaat in
Na een aanrijding op de fiets is het belangrijk dat u zich zo snel mogelijk laat adviseren over uw rechten en plichten. Ga vooral niet akkoord met contante betalingen zodat u snel van het probleem af bent! Vaak is op voorhand niet duidelijk hoeveel schade u zult lijden en de schade afkopen is daarom niet verstandig.
Vraag daarom advies aan een ervaren letselschadeadvocaat. Een eerste kennismakingsgesprek is bij de meeste kantoren – waaronder ons kantoor – gratis en geheel vrijblijvend. Besluit u uw belangen door één van onze advocaten te laten behartigen? Dan zal uw advocaat het contact regelen met (de verzekeraar van) de automobilist.
Is er nog geen contact geweest met de automobilist of diens verzekeraar? Dan zal uw advocaat een aansprakelijkheidsbrief versturen. U kunt zich dan concentreren op uw herstel, terwijl wij ervoor zorgen dat uw volledige schade zo snel mogelijk vergoed wordt.
Blijf niet met uw schade zitten en verzamel zoveel mogelijk bewijs
Slachtoffer worden van een verkeersongeval is al vervelend genoeg. Zeker als fietser bent u kwetsbaar en lijdt u vaak veel schade als u wordt aangereden door de bestuurder van een auto of een ander motorvoertuig. Zorg ervoor dat u niet met uw schade blijft zitten en verzamel zoveel mogelijk bewijs over de oorzaak van het ongeluk en uw schade.
Wij hopen dat onze 7 tips u hierbij hebben geholpen. Bekijk ook onze andere artikelen:
Aanrijding auto – fiets: 20 veel gestelde vragen
Aanrijding auto – fiets: zo vul je het schadeformulier in
Heeft u vragen of wilt u dat wij uw schadevergoeding gaan claimen? Stel uw vraag via dit formulier en vertel ons kort wat er is gebeurd.
Plaats een reactie
Bent u tijdens het fietsen aangereden door een auto? Hoe heeft u deze nare gebeurtenis ervaren? Deel uw gedachten en ervaringen met andere lezers. Plaats een reactie. U kunt hieronder ook meteen uw vragen stellen: