Bent u op de fiets aangereden en lijdt u schade? Dan is de veroorzaker van de aanrijding aansprakelijk voor de vergoeding van uw schade. Een letselschadeprocedure is vaak lastig en heeft veel valkuilen. Helaas stellen wij vast dat er bij de afhandeling van de letselschade na een aanrijding op de fiets, vaak fouten worden gemaakt.
Hieronder hebben wij een overzicht voor u gemaakt van de 10 meest gemaakte fouten bij de afhandeling van schade na een aanrijding op de fiets. Voorkom dat u in een valkuil trapt en zorg dat u uw schadevergoeding niet misloopt!
Tip: aangereden op de fiets en u wilt een schadevergoeding claimen? Bekijk onze pagina op de fiets aangereden door een auto.
Fout 1: schadeformulier niet ingevuld / ondertekend
Een veel gemaakte fout is dat partijen na een aanrijding fiets- auto het schadeformulier niet invullen. De meeste automobilisten hebben het Europees schadeformulier standaard in hun auto liggen. Dat formulier ligt er niet voor niets: het is erg verstandig en ook belangrijk om na een aanrijding in te vullen.
Dit doet u altijd samen met de veroorzaker van het ongeval, in dit geval moeten de fietser en de automobilist dit samen doen (voorzijde formulier, direct nadat de fietser is aangereden).
Als u het schadeformulier niet invult, is de oorzaak van het ongeluk vaak moeilijk te achterhalen.
- Wie maakte de fout?
- Hoe hard reed de automobilist?
- Had iemand voorrang moeten verlenen aan de ander?
Dat zijn allemaal vragen die van groot belang zijn voor de vraag of de automobilist aansprakelijk is voor uw schade.
Worden die vragen niet beantwoord, dan kan het zijn dat u de aansprakelijkheid niet rond krijgt, waardoor u als fietser mogelijk niet / niet al uw schade niet kunt claimen.
Bekijk ook: aanrijding auto – fiets: zo vult u het schadeformulier in (stap voor stap)
Fout 2: contactgegevens niet genoteerd
Een andere veel gemaakte fout bij de afhandeling van een aanrijding op de fiets is dat de contactgegevens van de veroorzaker van de aanrijding niet wordt genoteerd. Noteer dus niet alleen de oorzaak van de aanrijding, maar ook de contactgegevens van de veroorzaker. Die contactgegevens kunt u noteren op het schadeformulier, maar natuurlijk ook op een andere manier.
Zorg er in ieder geval voor dat u de:
- voor- en achternaam;
- het adres;
- en het telefoonnummer van de veroorzaker noteert.
Ook is het belangrijk om te vragen bij welke verzekeraar hij is verzekerd voor zijn aansprakelijkheid en wat zijn polisnummer is.
Volg de link en wij leggen exact uit hoe het schadeformulier ingevuld moet worden.
Als er getuigen zijn van de aanrijding, is het ook belangrijk om daar de contactgegevens van te noteren. Vraag of u op een later tijdstip contact met hen mag opnemen als er vragen zijn over de oorzaak van de aanrijding. Getuigen kunnen van groot belang zijn als u de automobilist aansprakelijk wilt stellen!
Zijn er geen getuigen, bekijk dan ons artikel: ongeluk auto – fiets: geen getuigen, wat nu?
Fout 3: geen politie / ambulance gebeld
Als fietser bent u kwetsbaar en is de kans groot dat u schade lijdt als u door een automobilist wordt aangereden. Veel schades zijn duidelijk zichtbaar, maar ook als u er op het eerste oog met wat kleerscheuren vanaf lijkt te komen kan, zich schade voordoen.
Bij aanrijdingen met een grote impact is het daarom belangrijk om 112 te bellen en de politie en een ambulance te laten komen.
Meer informatie: wanneer moet u politie inschakelen bij een botsing auto – fietser?
De aanwezigheid van de politie is belangrijk om de gevolgen van de aanrijding goed af te handelen. Zij noteren uw contactgegevens en de gegevens van de automobilist. Ook kunnen zij helpen als de emoties hoog oplopen.
Verder maakt de politie ook altijd een eigen proces-verbaal op waarin staat vermeld wat zij na de melding hebben aangetroffen. Dit proces-verbaal kunt u later opvragen en kan erg belangrijk zijn voor de aansprakelijkstelling.
Als u gewond bent geraakt is de aanwezigheid van ambulancepersoneel vrijwel onmisbaar. Zij kunnen als geen ander een snelle inschatting van uw verwondingen maken en beoordelen of u naar het ziekenhuis moet.
Belt u geen 112? Dan heeft u kans dat de gevolgen van de aanrijding niet goed worden afgehandeld. Als u te laat voor uw verwondingen wordt behandeld, worden uw klachten mogelijk erger en de gevolgen groter.
Tip: Bekijk ook onze andere artikelen in de categorie aangereden op de fiets.
Fout 4: Direct (contant) geld aangenomen
Een andere veelvoorkomende fout bij de afhandeling na een aanrijding op de fiets, is dat het slachtoffer contact geld aanneemt. De schade wordt direct met de veroorzaker geregeld door contact geld aan te nemen als vergoeding van uw schade. Bij hele kleine schades kan dit handig zijn.
- Klik hier voor meer informatie over de voor- en nadelen van het aannemen van (contant) geld
Aan het aannemen van geld zit vaak een groot risico verbonden. Zo is uw schade vrijwel nooit geheel inzichtelijk, waardoor de vergoeding vaak te laag zal uitvallen.
Ook zal de automobilist verwachten dat de zaak met de betaling is afgedaan en zal hij zijn contactgegevens dus minder makkelijk achterlaten. U kunt dan geen contact meer opnemen of de automobilist alsnog aansprakelijk stellen voor al uw schade.
Wij raden u dan ook af om direct na de aanrijding geld aan te nemen. Voorkom deze fout. Neem altijd eerst contact op met een letselschade-advocaat, zodat u weet wat uw rechten zijn!
Fout 5: afspraken niet schriftelijk vastgelegd
Zoals al is genoemd, kan het nuttig zijn om uw schade onderling te regelen als de gevolgen van de aanrijding meevallen. Als u dat doet, zorgt u er dan wel altijd voor dat u de afspraken schriftelijk vastlegt. Veel slachtoffers van een aanrijding op de fiets vergeten om de met de veroorzaker van het fietsongeluk gemaakte afspraken schriftelijk vast te leggen.
Onthoudt goed dat op u de bewijslast ligt om de oorzaak van de aanrijding, de aansprakelijkheid van de automobilist en uw schade aan te tonen. U wilt namelijk een schadevergoeding, dus u moet kunnen laten zien dat u daar recht op heeft.
Legt u de gemaakte afspraken niet vast, dan loopt u een aanzienlijk risico dat u die afspraken in een later stadium niet meer kunt bewijzen. Voorkom deze fout in de afhandeling van de schade nadat u aangereden bent op de fiets.
Als de automobilist de afspraken anders heeft opgevat of later toch terug wilt komen op die afspraken, heeft u geen poot om op te staan. Leg elke afspraak dus schriftelijk vast, zodat u zich daarop kunt beroepen.
Tip: aangereden op de fiets? Bekijk ons artikel, aangereden op de fiets; 20 veel gestelde vragen en antwoorden.
Fout 6: Geen huisartsbezoek afgelegd
Vaak vergissen slachtoffers van fietsongevallen zich in de ernst van hun klachten. “Dat gaat wel weer over, ik heb gewoon even rust nodig” is geen ongebruikelijke gedachte. Pas daarmee op, want het raadplegen van uw huisarts kan cruciaal zijn voor uw letselschadeprocedure.
Niet alleen is een bezoek aan uw huisarts belangrijk om een goede behandeling op te starten en zo de negatieve gevolgen te beperken, maar ook is de melding van uw klachten belangrijk voor uw dossieropbouw in de letselschadeprocedure.
Naarmate de periode tussen de aanrijding en de eerste melding bij uw huisarts groter wordt, wordt het verband dat tussen de aanrijding en uw klachten kan worden gelegd namelijk steeds kleiner.
In letselschadeprocedures wordt het niet (tijdig) raadplegen van uw huisarts door uw wederpartij vaak aangegrepen om de relatie tussen het ongeval en uw klachten te betwisten.
Want, hoe weet u nou of de klachten die u in November heeft, nog voortvloeien uit een ongeval in Augustus? Ga dus bij elke klacht direct naar uw huisarts. Wacht daar niet te lang mee, want de gevolgen kunnen groot zijn!
Voor meer informatie, bekijk ons artikel: fietser moet onmiddellijk naar huisarts na aanrijding met auto.
Fout 7: veroorzaker niet aansprakelijk gesteld
Een veel voorkomende fout die mensen maken nadat ze zijn aangereden op de fiets, is dat er vanuit wordt gegaan dat de schade onderling kan worden opgelost en dat er niets op papier hoeft te worden vastgelegd.
Dat kan natuurlijk een goede oplossing zijn, waarbij de verstandhouding, van u als slachtoffer en de automobilist als veroorzaker, niet wordt beïnvloed door een advocaat of verzekeraar.
Het kan echter ook een grote valkuil zijn, want als de automobilist het op een ogenblik niet met u eens is of er toch voor kiest om zijn verzekeraar in te schakelen, moet u uw rechten wel kunnen afdwingen.
Om voor vergoeding van uw schade in aanmerking te komen moet de aansprakelijkheid voor het ongeval worden erkend. Is die aansprakelijkheid niet (schriftelijk) erkend, dan loopt u dus het risico dat u met lege handen komt te staan.
U heeft vanaf de datum van het ongeval drie jaar om de automobilist aansprakelijk te stellen voor uw schade. Stelt u de automobilist niet binnen die termijn aansprakelijk, dan verjaart uw vordering tot schadevergoeding.
Dit betekent dat u geen vergoeding van uw schade meer kunt afdwingen. Uw advocaat kan dit gebrek niet meer voor u herstellen. Stel de automobilist dus altijd schriftelijk aansprakelijk en laat hem ook schriftelijk reageren op die
aansprakelijkstelling!
Lees ons artikel voor meer informatie: ongeluk auto – fietser: zo stelt u de automobilist aansprakelijk
Wilt u meer weten over de aansprakelijkstelling van de automobilist of wilt u dat wij de automobilist namens u aansprakelijk stellen? Vul dan het contactformulier in.
Fout 8: geen bewijs van schade bijgehouden
Dit is een veelvoorkomende fout van slachtoffers van een aanrijding op de fiets!Als de automobilist aansprakelijk is gesteld, is een volgende valkuil dat niet alle schade kan worden onderbouwd, omdat u als slachtoffer geen bewijs van uw schade hebt bewaard.
Het is belangrijk dat u alle bewijsstukken bewaart, omdat op u de bewijslast rust om aan te tonen welke schade u heeft geleden. Kunt u uw schade niet bewijzen, dan bestaat het risico dat uw schade niet wordt vergoed.
Zorg er dus voor dat u alle bonnetjes, specificaties etc. bewaart. Maak een zo volledig mogelijk overzicht van uw schadeposten. Denkt u daarbij niet alleen aan gemaakte kosten, maar ook gemiste inkomsten. Maak ook een opsomming van de pijn en het leed die het ongeval voor u heeft veroorzaakt. Op basis daarvan heeft u recht op smartengeld.
- Klik hier als u meer informatie wilt over de 30 meest voorkomende schadeposten bij een aanrijding op de fiets;
- Klik hier om het schade-inventarisatieformulier te downloaden dat ons advocatenkantoor hanteert.
Fout 9: geen voorschotten gevraagd
Als de aansprakelijkheid is erkend moet de wederpartij uw schade vergoeden. Als uw schade snel oploopt, kunt u een voorschot op uw schade vragen. Dit betekent dat een bedrag aan u wordt betaald voor de schade die u tot dat moment heeft geleden.
Een voorschot wordt uiteindelijk met uw volledige schade verrekend. Om te voorkomen dat u in de financiële problemen komt, is het belangrijk dat u tussentijds voorschotten op uw schadevergoeding vraagt. Doet u dat niet (tijdig), dan kan het ongeval grote financiële gevolgen voor u hebben.
Stel dat u door uw klachten niet meer kunt werken. Dan kan het bijvoorbeeld zijn dat u minder salaris ontvangt of zelfs helemaal geen inkomen meer heeft. Als gevolg daarvan kunt u uw vaste lasten niet meer betalen en krijgt u betalingsachterstanden. U bouwt schulden op.
Niet alleen bij uw verhuurder, zorgverzekeraar of andere schuldeisers, maar ook bij familie of vrienden. Daardoor komen de verhoudingen onder spanning te staan. Een ongeval kan dus een kettingreactie van financiële problemen veroorzaken!
Voorschotten vragen is dus erg belangrijk. Bent u slachtoffer van een ongeval en dreigt u in de financiële problemen te komen? Wij kunnen namens u een voorschot op uw schade vragen bij uw wederpartij.
Neem contact met ons op, vul het contactformulier in. Wij kunnen de mogelijkheden en de te nemen stappen met u bespreken.
Fout 10: geen advocaat ingeschakeld
De grootste fout die slachtoffers nadat ze zijn aangereden op de fiets, nog steeds maken is dat er geen specialistische advocaat wordt ingeschakeld.
Uw letselschadeadvocaat wijst u namelijk op uw rechten en plichten, inventariseert uw kansen op een geslaagde aansprakelijkheid, zal u behoeden voor valkuilen (zie de 9 vaak gemaakte fouten hierboven) en begeleidt u stap voor stap door uw letselschadeprocedure.
Uw advocaat neemt uiteraard ook het contact met de wederpartij van u over. U geeft dus het juridische werk uit handen en kunt zich concentreren op uw herstel.
Uw letseladvocaat houdt u op de hoogte van de procedure en zal u altijd tijdig informeren als er van u iets wordt verwacht. Uiteraard is uw advocaat ook uw eerste aanspreekpunt bij vragen.
Een goede specialist kan alle verschil maken voor de afhandeling van uw letselschade. Met behulp van een gespecialiseerde letselschadeadvocaat krijgt u een maximale vergoeding van uw schade.
Vul het contactformulier in voor juridische hulp bij letselschade
Bent u als fietser aangereden en lijdt u schade? Bent u in één van de bovenstaande valkuilen getrapt en komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op via 085-0240041 of vul het contactformulier in.
Aanrijding auto – fiets, wat nu? Download gratis stappenplan
Misschien kunnen wij uw fout herstellen of de schade beperken. Wij bespreken de mogelijkheden met u en geven u advies over de te nemen stappen. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Voorkom fouten en schakel direct een specialist in.
Plaats een reactie
Bent u bang voor een andere valkuil of heeft u zelf ooit een cruciale fout gemaakt? Vertel ons hieronder uw verhaal en voorkom dat andere slachtoffers dezelfde fout maken.