Naar aanleiding van de documentaire “agenten in de stress” uitgezonden door Brandpunt op 19 februari 2012, en de reacties en de vragen die Dolderman Letselschade Advocaat vervolgens van agenten uit het hele land heeft gekregen, wil ik een aantal zaken ter verduidelijking op een rij zetten.
Tijdens de documentaire werd het verhaal van een aantal agenten opgetekend over hun ervaring met PTSS en de manier waarop de korpsbeheerder (werkgever) daarmee is omgegaan. De gemene deler onder de bevraagde agenten was dat zij zich in de kou voelden staan en dat zij nauwelijks tot geen ondersteuning ontvingen van de korpsbeheerder.
PTSS en dan…
Heeft u tijdens de uitoefening van de werkzaamheden een of meerdere traumatische ervaringen meegemaakt en ondervindt u daarvan klachten (zoals onder andere nachtmerries, herbelevingen van de traumatische gebeurtenis, voortdurend onder spanning staan, snel geïrriteerd zijn, het wantrouwen van mensen en het mijden van sociale contacten), dan is het belangrijk dat u zo snel als mogelijk professionele medische hulp krijgt.
Naast het krijgen van medische hulp, kan het ook belangrijk zijn dat u juridische hulp inschakelt om uw financiële schade gecompenseerd te krijgen. Probleem waarmee politie agenten te maken krijgen, is dat de werkgever over het algemeen – ten onrechte – geen compensatie wil verstrekken aan agenten met PTSS.
Mogelijkheden tot vergoeding letselschade
Als uw klachten dermate ernstig zijn dat u uw functie niet meer kan uitoefenen, dan bestaat de reële mogelijkheid dat op enig moment een medisch ontslag zal volgen met alle financiële consequenties van dien. Lukt het om te reintegreren naar de burgermaatschappij of wacht een arbeidsongeschiktheidsuitkering? In beide gevallen heeft de politie agent zijn loopbaan noodgedwongen moeten beeïndigen en zal hij of zij met grote mate van waarschijnlijkheid te maken hebben met een inkomensterugval.
Er zijn verschillende mogelijkheden om een letselschade schadevergoeding te krijgen:
- voegen als benadeelde partij in strafproces tegen dader;
- letselschade procedure tegen de dader;
- rechtspositionele compensatie Barp;
- aansprakelijk stellen korpsbeheerder.
Voegen als benadeelde partij
Als een politie agent te maken krijgt met (fysiek of mentaal) geweld tijdens de uitoefening van de dienst, dan is het belangrijk dat aangifte daarvan wordt gedaan. Als de verdachte strafrechtelijk wordt vervolgt, dan kan de politie agent zich als benadeelde voegen in het strafproces en aan de strafrechter vragen om een schadevergoeding toe te kennen. In het strafrecht hebben slachtoffers de laatste jaren een steeds belangrijkere rol gekregen en het grote voordeel is de zogenaamde voorschotregeling. Lees meer over: claimen in het strafproces
Hoewel de politie agent bij het voegen als benadeelde partij hulp kan krijgen van de korpsbeheerder, leert de ervaring dat dit middel onvoldoende wordt benut en dat kansen blijven liggen. Laat u zich dus begeleiden door een professional!
Letselschade procedure tegen de dader
Hoewel het voegen als benadeelde partij het voordeel van de voorschotregeling kent, bestaat daarentegen het nadeel dat het slechts om ‘eenvoudige schade’ mag gaan. Om uw volledige schade te claimen is het dan noodzakelijk dat een letselschade procedure tegen de dader wordt opgestart. Lees meer over het claimen van letselschade.
Wist u overigens dat er een speciale regeling voor politie agenten bestaat om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor de kosten van rechtsbijstand. Zo kost het inschakelen van een letselschade advocaat u helemaal niets!
Rechtspositionele compensatie Barp
Als een politie agent betrokken is bij een incident tijdens het werk, dan is het van groot belang dat het bevoegd gezag zo snel als mogelijk hiervan op de hoogte wordt gesteld. Het bevoegd gezag zal een besluit moeten nemen of het ongeval aangemerkt wordt als dienstongeval. Als er sprake is van een dienstongeval, dan bestaat recht op vergoeding van bepaalde kosten en een smartengeldvergoeding. Lees meer over: een politie dienstongeval, en dan…
Het grote probleem voor politie agenten met PTSS door de dienstuitoefening, is dat de korpsbeheerders (vaak ten onrechte) niet erkennen dat sprake is van een beroepsziekte zodat de rechtspositionele compensatie mogelijkheden niet tot uitkering komen.
Tot nu toe wordt PTSS als beroepsziekte pas erkend als sprake is van buitensporige omstandigheden en verwezen wordt naar het recente uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Lees meer over: Politie dienstongeval, PTSS en buitensporigheid.
Maar let op! Het valt Dolderman Letselschade Advocaat op dat Korpsbeheerders ongeacht het incident met verwijzing naar de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep altijd stellen dat geen sprake kan zijn van een beroepsziekte.
Dit is in mijn ogen onjuist. De Centrale Raad van Beroep vond de incidenten in de betreffende uitspraak niet buitensporig voor een politie agent. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dus elk incident waar een politie agent mee kan worden geconfronteerd niet buitensporig is. Er zal dus wel degelijk per geval moeten worden beoordeeld of sprake is van een buitensporig karakter!
Naar aanleiding van de uitzending van Brandpunt heeft minister Opstelten inmiddels medegedeeld dat als wordt vastgesteld dat sprake is van een beroepsgerelateerde PTSS, dan moet dit ook snel worden erkend als beroepsziekte. De Korpsbeheerders zijn door de minister verzocht zich te houden aan de registratierichtlijn van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten betreffende PTSS, waarin staat dat de politieambtenaar een risico op beroepsgebonden PTSS loopt. Ook lopende zaken moeten zoveel mogelijk volgens deze lijn worden behandeld. Deze richtlijn zal ook van toepassing zijn voor de nationale politie.
Dit betekent dus een kentering in het beleid, zodat het waarschijnlijk is dat politie agenten bij wie in medische zin een beroepsgerelateerde PTSS is vastgesteld een compensatie kunnen krijgen op basis van het Barp.
Aansprakelijk stellen korpsbeheerder
Iedere werkgever moet ervoor zorgen om de kans op letselschade gedurende het uitvoeren van het werk zo klein mogelijk te houden. Een werkgever, dus ook de korpsbeheerder heeft zich te houden aan de zorgplicht. Hoe gevaarlijker het werk, des te meer maatregelen een werkgever moet nemen om de mogelijkheid van schade te voorkomen. Lees meer over de zorgplicht.
Nu stel ik vast dat korpsbeheerder zich onder de aansprakelijkheid proberen te ontkomen door te stellen dat de traumatische ervaring niet voorkomen kon worden, zodat geen sprake is van schending van de zorgplicht.
Dit is wel erg kort door de bocht en juridisch gezien onhoudbaar. Natuurlijk zal het zo zijn dat een incident in de meeste gevallen niet voorkomen kan worden, maar de zorgplicht reikt verder.
De zorgplicht ten aanzien van het voorkomen van PTSS, bestaat uit preventieve maatregelen en uit maatregelen na het incident. Uit onderzoek is gebleken dat veel politie agenten onvoldoende opgeleid zijn om met agressie om te gaan. Voorts is gebleken dat klachten van PTSS niet onderkend worden en daardoor te lang wordt gewacht met het zoeken of verstrekken van medische hulp. Ook blijkt in de praktijk dat leidinggevenden onvoldoende in staat zijn (of gewoonweg niet weten) om politie agenten met klachten van PTSS te onderkennen en deze te begeleiden naar een medisch traject.
Professionele juridische begeleiding
Het vergoed krijgen van letselschade is voor politie agenten een ingewikkelde procedure, waar zich weinig advocaten in Nederland ervaring mee hebben. Kies uw advocaat dus met zorg. Dolderman Letselschade advocaat te Utrecht heeft jarenlange ervaring met het begeleiden en juridisch ondersteunen van politie agenten en militairen bij het claimen van letselschade door dienstongevallen.
Altijd gratis letselschade advies
Wilt u weten of u uw letselschade kunt claimen en wat uw mogelijkheden zijn, dan kunt u altijd een gratis adviesgesprek aanvragen. Tijdens het gratis en vrijblijvende gesprek kan een inschatting worden gemaakt over uw juridische positie en krijgt u algemene informatie over letselschade en het claimen van een schadevergoeding.
Wilt u advies of wilt u een schadeclaim indienen, bel dan 085-0240041. Wordt u liever teruggebeld, vul dan het contactformulier in.