De Hoge Raad heeft in het arrest van 2 december 2011 (BR5216) de 30 jarige verjaringstermijn toegepast voor het in het verkeer brengen van asbest. Dit is bijzonder want de 30 jarige verjaringstermijn is geschreven voor schade door luchtverontreiniging.
Asbest
Het slachtoffer heeft in oktober 1979 voor het verbouwen van een schuur bij zijn boerderij een groot aantal asbestplaten gekocht en vervolgens verwerkt in zijn schuur. Bij de verwerking van de asbestplaten dienden deze platen gezaagd en geslepen te worden waardoor asbeststof vrijkwam en door het slachtoffer werd ingeademd.
In 1999, dus 20 jaar later, werd een ernstige longaandoening bij het slachtoffer vastgesteld waaraan het slachtoffer in 2000 overleed. De nabestaanden hebben de asbestplaten in 2003 laten onderzoeken en uit de rapportage bleek dat in de platen wit asbest was verwerkt.
Ook hebben de erven in 2003 uitgebreid medisch onderzoek laten doen naar de ziekte waaraan het slachtoffer was overleden. Uit dit onderzoek van de werkgroep Mesotheliomen van de Nederlandse Vereniging van Longartsen (NVALT) bleek dat het slachtoffer was overleden aan de longaandoening (maligne) mesothelioom gediagnosticeerd. Van mesothelioom is geen andere oorzaak bekend dan blootstelling aan asbest.
In 2006 hebben de nabestaanden onderzoek laten uitvoeren naar de herkomst van de asbestplaten en vastgesteld werd dat de asbestplaten afkomstig waren van Asbestona.
Letselschade claim
De nabestaanden hebben in 2003, dus 24 jaar na de blootstelling aan het asbeststof, het bedrijf Abestona (nu: Nefalit) aansprakelijk gesteld en een letselschade schadevergoeding geclaimd. De claim werd afgewezen omdat deze verjaard zou zijn. De discussie met betrekking tot de verjaring is vervolgens uitgeprocedeerd tot aan de Hoge Raad.
Verjaring
In de wet is geregeld dat een vordering tot letselschade absoluut verjaard na 20 jaar na het ongeval of de schadeveroorzakende gebeurtenis. In deze zaak zou dat tot gevolg hebben dat de nabestaanden de claim (in 2003 terwijl de asbestplaten in 1979 zijn verzaagd) dus te laat hebben ingediend.
Echter, in de wet is ook geregeld dat de verjaringstermijn voor luchtverontreiniging 30 jaar bedraagt en dat zou betekenen dat de nabestaanden nog op tijd zouden zijn.
Oordeel Hoge Raad
Hoewel de Hoge Raad tot de conclusie komt dat in deze letselschade zaak geen sprake is van luchtverontreiniging, is wel de 30 jarige verjaringstermijn van toepassing. Het was namelijk wel van algemene bekendheid dat asbest een bijzonder gevaar van ernstige aard voor personen oplevert en dat dit gevaar zich heeft verwezenlijkt. De verkoper van de asbestplaten heeft nagelaten om kopers te waarschuwen voor de gevaren.
Wilt u gratis letselschade advies?
Heeft u letselschade opgelopen door arbeidsongeval, verkeersongeval, whiplash of een andere oorzaak, en wilt u weten of u een schadevergoeding kunt krijgen neem dan volledig vrijblijvend contact op met Dolderman Letselschade Advocaat. Slachtoffers krijgen gratis advies over het claimen van letsel. Bel 085-0240041 of vul het contactformulier in en u wordt door een advocaat letselschade teruggebeld!