Waar moet u aan denken na een aanrijding op de fiets? Wij leggen u het stap voor stap uit. Na een aanrijding komt er veel op u af. De periode direct na de aanrijding is daarom heel belangrijk. In dit artikel leggen wij u in 10 stappen uit op welke dingen u moet letten om de afwikkeling van uw letselschadezaak zo soepel mogelijk te laten verlopen.
10 stappen
Op de fiets aangereden door een auto, wat nu? Volg ons stappenplan:
Stap 1: Zoek een veilige plek
Stap 2: Zoek naar getuigen
Stap 3: Praat met de automobilist
Stap 4: Bel de politie, indien nodig
Stap 5: Vul een schadeformulier in
Stap 6: Verzamel bewijs
Stap 7: Letsel? Bezoek een arts
Stap 8: Automobilist aansprakelijk stellen
Stap 9: Inventariseer uw schade
Stap 10: Benader een letselschadeadvocaat
Stap 1: Zoek een veilige plek
Het belangrijkste is dat u na het ongeval een veilige plek opzoekt. Met name op een drukke en/of onoverzichtelijke plek loopt u het gevaar om bij nog een aanrijding betrokken te raken. Dit moet worden voorkomen. Ook kunt u op een rustige en veilige plek veel beter praten en overleggen met de bestuurder van de auto die u heeft aangereden en eventuele getuigen.
Als fietser aangereden door een auto? Bekijk ook ons artikel: aangereden op de fiets? 20 veel gestelde vragen en antwoorden
Stap 2: Zoek naar getuigen
Kijk om u heen. Vaak hebben mensen de aanrijding zien gebeuren. Zij kunnen u te hulp schieten. Bijvoorbeeld bij het inschakelen van hulpdiensten, maar ook bij het voorkomen van een conflict met de automobilist. Indien de getuigen te veel haast hebben, vraag dan in ieder geval om hun contactgegevens. Dit kan ook later nog van pas komen.
Stap 3: Praat met de automobilist
Vaak is ook de automobilist geschrokken. Door samen over het ongeval te praten kunt u de rust bewaren en oplopende emoties voorkomen. Dit leidt ook vaak tot de snelste en makkelijkste afwikkeling.
Probeer samen goede afspraken te maken en wissel gegevens uit. Het beste kunt u hiervoor een schadeformulier gebruiken. Zie hiervoor ook stap 5. Probeer altijd de gegevens van de verzekeringsmaatschappij van de auto en/of automobilist te verkrijgen.
Stap 4: Bel de hulpdiensten, indien nodig
Het komt voor dat uw letsel dermate ernstig is dat u niet in staat bent om zelf alles te regelen. Bel dan de hulpdiensten. Ambulancepersoneel kan u helpen met uw letsel en de politie kan ervoor zorgen dat voldoende informatie wordt verzameld. Zij zullen ook een rapport op moeten maken.
Ook als u een conflict heeft met de automobilist, bijvoorbeeld omdat u van mening verschilt over de aanleiding, dan kunt u ook de politie bellen. Zij kunnen bemiddelend optreden en eventueel getuigenverklaringen opnemen.
Wilt u meer weten over het inschakelen van de politie? Lees dan onze blog: wanneer politie inschakelen bij een botsing?
Stap 5: Vul een schadeformulier in
Veel automobilisten hebben een schadeformulier in de auto liggen. Dit formulier heeft een doordrukvel waardoor zowel de fietser als de automobilist een exemplaar mee naar huis kunnen nemen.
Op de voorkant van het formulier kunt u samen vrijwel alle van belang zijnde punten van de aanrijding vermelden. Wees hierbij zo volledig mogelijk. Als u het eens bent over hoe het formulier is ingevuld dan kunt u beiden een handtekening zetten. Hiermee kunnen later veel discussies worden voorkomen.
De achterkant van het formulier kunt u zelf thuis invullen. Dit is persoonlijk en hoeft dan ook niet gezamenlijk met de automobilist.
Wilt u meer weten over het invullen van een schadeformulier? Lees dan onze blog: aanrijding auto – fiets: zo vul je het schadeformulier in.
Stap 6: Verzamel bewijs
Bewijs is heel belangrijk. Met name als u het niet eens bent met de automobilist over wie er schuldig is aan het ontstaan van de aanrijding. Maar ook als u het wel eens bent en het schadeformulier volledig heeft ingevuld kan er later over veel zaken discussie ontstaan.
Hoe meer bewijs u heeft, hoe eerder deze discussie voorkomen kan worden. Wij adviseren dan ook om direct foto’s te maken van de auto (de schade, maar ook het kenteken), uw fiets en alle relevante punten in de omgeving (de exacte locatie, de omgeving, verkeersborden, etc.)
Wilt u meer weten over het verzamelen van bewijs? Lees dan onze blog met 7 tips over het verzamelen van bewijs.
Stap 7: Letsel? Bezoek een arts
Een fietser is een kwetsbare verkeersdeelnemer. Daarom is er na een aanrijding vaak sprake van letsel. Een snelle behandeling kan veel helpen bij uw herstel. Daarnaast is het prettig dat uw letsel wordt vermeld in een medisch dossier. Op die manier kan later een discussie over het moment van ontstaan van uw letsel worden voorkomen.
Zie ook: fietser, ga onmiddellijk naar de huisarts na een aanrijding met een auto
Bij ernstig letsel komt u vaak bij de eerste hulp in het ziekenhuis terecht. Zij zullen u behandelen, maar ook uw huisarts informeren. Ook bij lichter letsel is het verstandig om zo snel mogelijk uw huisarts te bezoeken.
Soms kan het letsel ernstiger zijn dan u denkt of na enkele dagen of weken verergeren. Hoe eerder u zich meldt, hoe eerder u geholpen kan worden en uw klachten in een dossier worden vermeld. Probeer dan ook altijd een afspraak te maken.
Bekijk onze pagina: op de fiets aangereden door een auto
Stap 8: Automobilist aansprakelijk stellen
Als fietser kunt u eigenlijk altijd een automobilist aansprakelijk stellen. Ook als u (mede)schuld heeft aan het ontstaan van het ongeval. Meer informatie? Bekijk vraag 4 in ons artikel 20 veel gestelde vragen en antwoorden.
Als u beschikt over de gegevens van de verzekeringsmaatschappij van de auto (een auto moet wettelijk verzekerd zijn), dan kunt u het beste zo snel mogelijk een brief sturen naar deze verzekeringsmaatschappij. Op die manier zal uw claim het snelst worden opgepakt.
Wilt u weten hoe u het beste een automobilist aansprakelijk kunt stellen? Lees dan onze blog over het aansprakelijk stellen (artikel binnenkort online).
Lees ons artikel: Aangereden op de fiets: zo berekent u uw schadevergoeding
Stap 9: Inventariseer uw schade
Als u letsel oploopt en schade lijdt, dan moet dit worden vergoed door de aansprakelijke partij (in dit geval de automobilist). Het is daarom heel belangrijk dat u informatie over uw schade verzamelt. U moet namelijk bewijzen welke schade u door de aanrijding heeft geleden.
Bewaar en orden daarom alles wat te maken heeft met uw schade. Denk hierbij aan foto’s van uw fiets en letsel, een overzicht van uw reizen naar uw behandelaars, nota’s van de door u gemaakte ziektekosten, brieven van uw werkgever over uw ziekte, etc.
Over sommige schadeposten denkt u misschien niet eens na. In onze blog “Aangereden op de fiets: 30 schadeposten die je kunt claimen” kunt u meer lezen over de meest voorkomende schadeposten. (artikel binnenkort online)
Stap 10: Benader een letselschadeadvocaat
Over veel punten kan discussie ontstaan. Niet alleen over wie er schuldig is aan het ontstaan van het ongeluk, maar ook over uw letsel en uw schadeposten. Laat dan ook niet na om een letselschadeadvocaat te benaderen die de discussies voor u kan voeren en winnen. Uw intake gesprek is altijd gratis.
10 stappenplan printen
De punten hiervoor kunnen u heel goed helpen bij het verhalen van uw letselschade. Met dit 10 stappenplan kunt u de belangrijkste punten aflopen. Print ons artikel uit, dan heeft u het stappenplan altijd bij de hand.
Heeft u nog hulp nodig? Of heeft u nog vragen? Klik dan hier en vul het contactformulier in.
Plaats een reactie
Bent u op de fiets aangereden door een auto? Hoe heeft u deze nare gebeurtenis ervaren? Deel uw gedachten en ervaringen met andere lezers. Plaats een reactie. U kunt hieronder ook meteen uw vragen stellen: