Een ongeval tussen een auto en een fietser. Bent u als fietser aangereden door een automobilist, lijdt u schade en wilt u de bestuurder van de auto aansprakelijk stellen voor uw schade? Dan is een goede, volledige aansprakelijkheidsbrief van het allergrootste belang.
Via de onderstaande knop kunt u de aansprakelijkheidsbrief downloaden die onze letselschadeadvocaten zelf ook gebruiken.
Klik hierboven op de knop en bekijk direct hoe de aansprakelijkheidsbrief moet invullen. Tip: verstuur de brief als aangetekend poststuk en bewaar het verzendbewijs, zodat u eventueel in een later stadium kunt aantonen, dat de tegenpartij deze brief daadwerkelijk in ontvangst heeft genomen.
Bekijk ook: automobilist rijdt fietser aan: automobilist aansprakelijk voor alle schade
Automobilist aansprakelijk bij ongeval auto – fiets
Als u als fietser wordt aangereden, is de automobilist al snel aansprakelijk voor de vergoeding van uw schade. De reden: u bent als fietser erg kwetsbaar, daarom u wordt juridisch extra goed beschermd.
Bekijk ons artikel over de aansprakelijk bij een ongeval tussen een auto en een fietser.
Fietser moet automobilist aansprakelijk stellen
Voordat uw schade voor vergoeding in aanmerking kan komen, moet u eerst de automobilist aansprakelijk stellen. Aansprakelijkstelling betekent in dit geval, dat u als fietser, de automobilist verantwoordelijk houdt voor het ontstaan van het ongeval.
Als de aansprakelijkheid volledig wordt erkend is de automobilist verplicht al uw schade ten gevolge van het ongeval te vergoeden.
Klik hier om alles te weten te komen over de aansprakelijkstelling van de automobilist
Schrijf de aansprakelijkheidsbrief
Klik hier en download direct ons voorbeeld van de aansprakelijkheidsbrief. Voor een juiste en volledige vergoeding van uw schade is het belangrijk dat u een goede, complete aansprakelijkheidsbrief schrijft.
Elementen die in de aansprakelijkheidsbrief in ieder geval terug moeten komen zijn:
– Uw gegevens: zorg dat uw voor- en achternaam, geboortedatum en adres duidelijk zijn. Zo is voor de aansprakelijkgestelde duidelijk wie hij tegenover zich heeft en wie hij kan aanschrijven als reactie.
Wij raden u aan om uw telefoonnummer bij de aansprakelijkstelling achterwege te laten, om te voorkomen dat u overvallen wordt met (juridisch inhoudelijke) telefoontjes waarop u niet bent voorbereid.
– De datum en oorzaak van het ongeval: zorg dat in uw brief staat wanneer het ongeval heeft plaatsgevonden en wat de oorzaak van het ongeval was. Beschrijf de verkeerssituatie zo nauwkeurig mogelijk.
Stak u bijvoorbeeld over en verleende de automobilist u ten onrechte geen voorrang, of sloeg de automobilist af zonder dat hij u zag? Een tekening van de ongevalssituatie kan ook erg nuttig zijn.
– De gegevens van de automobilist: zoals hiervoor al aangegeven, is het belangrijk dat u de gegevens van de automobilist vermeld als u de verzekeraar aansprakelijk stelt. Daarvoor is in ieder geval het kenteken van de auto en het polisnummer van de automobilist bij de verzekeraar van belang.
Richt u de aansprakelijkheidsbrief aan de automobilist? Zorg dan dat duidelijk is om wie het gaat door in ieder geval diens voor- en achternaam te noteren.
– Aansprakelijkstelling: u moet in de brief expliciet noemen dat u door het ongeval schade lijdt en dat u de automobilist (of diens verzekeraar) aansprakelijk stelt voor die schade. Beperkt u zich daarbij niet tot de schade die tot op dat moment bekend is, maar [artikel in bewerking]
– Bewijs: zoals al aangegeven, is bewijs erg belangrijk voor de aansprakelijkstelling. Als er een schadeformulier is ingevuld kunt u dat formulier bijvoegen en daarnaar verwijzen. Eventueel ander bewijs kan ook worden genoemd of bijgevoegd.
Bekijk ook ons artikel: Aangereden op de fiets? 7 tips voor het verzamelen van bewijs
– Stuitingshandeling: u kunt de automobilist niet oneindig lang aansprakelijk stellen. Bij verkeersongevallen bestaat een verjaringstermijn van drie jaar. Dit betekent dat uw vordering op schadevergoeding na drie jaar – gerekend van de datum van het ongeval – verjaart en daarmee uw recht op schadevergoeding vervalt.
Een stuitingshandeling doorbreekt die verjaringstermijn. Noem daarom expliciet in uw aansprakelijkheidsbrief dat de aansprakelijkstelling moet worden opgevat als een stuitingshandeling. Zo voorkomt u dat uw vordering verjaart en u met uw schade blijft zitten.
– Reactietermijn: verzoek de wederpartij om binnen een bepaalde termijn op uw aansprakelijkstelling te reageren. Zo weten partijen over en weer op welke termijn er iets van hen verwacht wordt en kunt u een herinnering sturen of via de rechter een reactie afdwingen als de termijn verstreken is.
Houdt er rekening mee dat u een redelijke termijn aanhoudt. De verzekeraar is in ieder geval verplicht om binnen drie maanden na de aansprakelijkstelling een inhoudelijk standpunt over de aansprakelijkheid in te nemen, tenzij sprake is van een complexe zaak.
Voor algemene informatie over ongelukken tussen auto’s en fietsers, volg de link. Voor meer informatie over het aansprakelijk stellen van de tegenpartij, klik hier.
Voorbeeld aansprakelijkheidsbrief DLA
Klik hieronder op de knop om de aansprakelijkheidsbrief te downloaden.
Zoals u kunt zien is de standaard aansprakelijkheidsbrief van ons kantoor zo opgesteld dat u gemakkelijk uw eigen gegevens kunt invullen. Zo bent u ervan verzekerd dat alle bovengenoemde punten in de aansprakelijkheidsbrief staan.
Valkuil aansprakelijkheidsbrief: schade te specifiek omschrijven
Wat u vooral niet moet doen, is al uw schade omschrijven in de aansprakelijkheidsbrief. De kans is namelijk groot dat u zich daarmee te kort doet. Vaak is de schade direct na het ongeval nog niet inzichtelijk.
Als u een specifieke omschrijving van uw schade opneemt in de aansprakelijkheidsbrief, betekent dat, dat u de automobilist aansprakelijk houdt voor die schade. Lijdt u nog andere schade, dan zou u de automobilist mogelijk apart aansprakelijk moeten stellen.
Noteer daarom alleen dat u schade heeft geleden en nog lijdt. Zo stelt u ook uw eventuele toekomstige schade veilig.
U kunt eventueel ook in algemene bewoordingen noemen dat u schade lijdt in de vorm van gemaakte kosten, gederfde inkomsten en smartengeld. Dat zijn de drie hoofdcomponenten waaruit schade kan bestaan.
Het belang van een goede aansprakelijkheidsbrief is groot!
Op deze pagina, bovenaan, kunt u de aansprakelijkheidsbrief downloaden en vindt u de belangrijkste informatie die u nodig heeft bij het invullen van de brief. Het belang van een goede aansprakelijkheidsbrief is groot!
Uw uiteindelijke schadevergoeding staat of valt met de aansprakelijkheidsbrief. Zorg dus dat u een goede, complete aansprakelijkheidsbrief opstelt.
Aanrijding auto – fiets, wat nu? Download gratis stappenplan
Wilt u meer weten over het opstellen van een goede aansprakelijkheidsbrief, wilt u liever dat wij dit voor u doen, of wilt u de behandeling van uw letselschadezaak toch liever uitbesteden aan één van onze letselschadespecialisten? Neem dan contact met ons op. Vul het contactformulier in.
Plaats een reactie
Bent u tijdens het fietsen aangereden door een auto? Hoe heeft u deze nare gebeurtenis ervaren? Deel uw gedachten en ervaringen met andere lezers. Plaats een reactie. U kunt hieronder ook vragen stellen over het invullen van de aansprakelijkheidsbrief.