Een aanrijding is al vervelend genoeg. Zeker als u op de fiets bent aangereden, is de kans groot dat u klachten heeft en dat u moet herstellen. Daar concentreert u zich dan ook op.
Maar wat nu als u kosten maakt, of (tijdelijk) niet kunt werken door uw klachten? Moet u dan zelf opdraaien voor de schade? Het antwoord is vaak: nee.
Als u als fietser bent aangereden is een automobilist vrijwel altijd voor minimaal 50% aansprakelijk voor uw schade. U heeft dus waarschijnlijk recht op vergoeding van uw schade! Wij adviseren u graag.
Begeleiding van A tot Z
Als u schade lijdt, is het erg belangrijk dat u zich goed laat adviseren over uw juridische belangen. De letselschadeadvocaten van DLA kunnen u van A tot Z begeleiden in de letselschadeprocedure.
Wij nemen uw zorgen over de vergoeding van uw schade uit handen, zodat u zich kunt richten op uw herstel. Neem daarom zo snel mogelijk contact met ons op als u schade lijdt door een aanrijding op de fiets.
Benieuwd naar wat wij allemaal voor u kunnen doen? Hieronder volgt een stappenplan waaruit blijkt wat u van ons mag en kunt verwachten.
Stap 1: kennismakingsgesprek
Als u één van onze letselschadeadvocaten inschakelt, zult u eerst worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek bij ons op kantoor. Bij ons is het eerste kennismakingsgesprek altijd gratis en vrijblijvend. Kunt u door uw letsel niet naar ons kantoor komen? Dan komt de advocaat thuis bij u langs.
Tijdens het kennismakingsgesprek bespreekt u hoe en wanneer de aanrijding precies heeft plaatsgevonden. Uw advocaat schat vervolgens de haalbaarheid van een geslaagde aansprakelijkstelling in – en bespreekt ook met u welke gevolgen de aanrijding voor u heeft.
Verder zal de advocaat u uitleggen hoe de letselschadeprocedure er normaalgesproken uitziet en wat mogelijke valkuilen zijn. Ten slotte zal worden besproken wat uw advocaat voor u gaat doen en welke kosten u kunt verwachten.
Bekijk ook onze pagina: aangereden op de fiets
Stap 2: aansprakelijkheidsbrief
Om uw schade vergoed te krijgen, moet de aansprakelijkheid voor het ongeluk worden erkend. Een automobilist is al snel aansprakelijk voor uw schade, omdat u als fietser een kwetsbare verkeersdeelnemer bent.
Om de erkenning rond te krijgen is het belangrijk dat zoveel mogelijk bewijs wordt verzameld. Heeft u contactgegevens van de aansprakelijke partij op het schadeformulier ingevuld? Dan kan uw letselschadeadvocaat direct de (verzekeraar van de) wederpartij aansprakelijk stellen.
Uw advocaat stuurt namens u een brief waarin hij zich voorstelt als uw advocaat – en waarbij hij de wederpartij verzoekt de aansprakelijkheid voor de aanrijding te erkennen. Normaalgesproken dient de wederpartij binnen drie maanden de aansprakelijkheid te erkennen. Uw advocaat houdt deze termijn in de gaten voor u.
Bekijk ook onze pagina’s:
- Uitleg schadeformulier invullen na aanrijding op de fiets
- Tegenpartij aansprakelijk stellen na verkeersongeval
Stap 3: schade inventariseren
Is de aansprakelijkheid eenmaal erkend, dan zal uw schade moeten worden geïnventariseerd. Daarvoor moet behoorlijk wat informatie worden verzameld. Een deel van de benodigde informatie kan uw advocaat zelf verzamelen.
Zo kan uw advocaat uw medische informatie opvragen bij uw behandelaars als u uw advocaat daartoe machtigt. Deze informatie is vaak nodig om aan te tonen welke klachten u heeft.
Voor veel informatie is uw advocaat ook afhankelijk van u. U weet zelf als enige welke schade u precies lijdt door het ongeluk. Om een globaal beeld te krijgen van uw schade sturen wij u een schade-inventarisatieformulier (Klik hier om het inventarisatieformulier te downloaden).
Op dat formulier staan de meest voorkomende schadeposten. U kunt dat formulier invullen en terugsturen naar uw advocaat.
Uw advocaat neemt vervolgens contact met u op om te bespreken welke informatie moet worden opgevraagd en verzameld. Dit kan uiteenlopen van salarisstroken ter onderbouwing van uw inkomensschade tot bonnetjes van taxiritten naar het ziekenhuis.
Aangereden op de fiets, wat nu? Bekijk ons 10-stappenplan.
Stap 4: schadestaat maken
Als alle informatie compleet is, kan uw advocaat een schadestaat maken. Een schadestaat is een overzicht van de tot dan toe door u geleden schade. De schadestaat kan ook al worden opgesteld als u nog onder behandeling staat voor uw klachten en uw letselschadeprocedure nog niet wordt afgerond.
In dat geval wordt een voorlopige schadestaat opgemaakt, zodat in ieder geval een deel van uw schade inzichtelijk wordt. Dit wordt vaak gedaan als uw schade snel oploopt en een voorschot op de uiteindelijke schadevergoeding wenselijk is.
Uw advocaat legt de schadestaat altijd eerst in concept aan u voor. Zo kunt u aangeven of uw schade juist is begroot en of alle schadeposten op de schadestaat staan vermeld.
Als u akkoord bent met het concept, zal de schadestaat aan de wederpartij worden verstuurd en zal uw advocaat vragen om een voorschot op uw schade.
Deze stap kan zich meerdere keren herhalen. Zeker als u een lang behandeltraject heeft voor uw klachten is het belangrijk om uw schade goed bij te houden en tussentijds om voorschotten te vragen.
Bekijk ook onze andere artikelen in de categorie aangereden op de fiets
Stap 5 (optioneel): huisbezoek
Vaak is het bij grotere schades zinvol om een gezamenlijk huisbezoek bij u thuis af te leggen. Bij een huisbezoek is een schaderegelaar van de wederpartij aanwezig en is uiteraard ook uw letselschadeadvocaat aanwezig.
Tijdens het huisbezoek wordt de toedracht van het fietsongeluk besproken en wordt gekeken welke gevolgen de aanrijding voor u heeft. Daarnaast wordt gekeken welke stappen nodig zijn om uw schade in kaart te brengen en u weer zo snel mogelijk te laten herstellen.
Door de schaderegelaar en uw advocaat worden concrete afspraken gemaakt over eventueel te verzamelen gegevens en het verdere verloop van uw procedure.
Alles dat tijdens het huisbezoek wordt besproken, wordt vervolgens in een rapport van de schaderegelaar opgenomen. Uw advocaat zal dit rapport samen met u doornemen.
Ook een huisbezoek kan meerdere keren plaatsvinden als uw situatie dat verlangt. Doorgaans wordt eens per jaar een huisbezoek afgelegd, zodat uw schade steeds up to date is en er geen onduidelijkheden ontstaan.
Stap 6: schaderegeling treffen en dossier afronden
Op een gegeven moment zult u zijn uitbehandeld voor uw klachten. Dit kan het geval zijn als u helemaal bent hersteld, of als uw behandelaars aangeven dat er voor uw klachten geen behandeling meer mogelijk en u dus restklachten zult houden.
Op dat moment is sprake van een medische eindtoestand. Uw volledige schade kan dan inzichtelijk worden gemaakt. Eventuele schade in verband met uw restklachten kan ook naar de toekomst worden doorberekend.
Dat is doorgaans het moment dat uw letselschadeprocedure kan worden afgerond. Dat betekent dat uw volledige schade wordt begroot en een definitieve schadestaat wordt gemaakt (zie stap 4). Uw advocaat zal dan contact opnemen met de wederpartij om een definitieve schaderegeling te treffen.
Als de wederpartij een definitieve schadevergoeding voorstelt zal uw advocaat altijd eerst contact met u opnemen om het voorstel te bespreken. Bent u akkoord met het voorstel? Dan zal de wederpartij een vaststellingsovereenkomst opstellen. In die overeenkomst staat, kort gezegd, welke schadevergoeding u krijgt.
Als u de vaststellingsovereenkomst heeft ondertekend en de schadevergoeding aan u is uitbetaald is uw letselschadeprocedure afgerond.
Alternatief: rechterlijke procedure
Uiteraard bestaat de mogelijkheid dat er op een bepaald punt discussie ontstaat tussen de wederpartij en u. De wederpartij kan bijvoorbeeld de aansprakelijkheid niet erkennen, van mening zijn dat
- (een deel van) uw schade niet het gevolg is van de aanrijding;
- of de wederpartij is niet bereid tot het treffen van een redelijke schaderegeling.
Als zo’n discussie niet wordt doorbroken, kunt u uw zaak voorleggen aan de rechter. Uiteraard staat uw advocaat u ook in die procedure bij en adviseert hij u over uw kansen en de risico’s.
Zorg dat u niet met uw schade blijft zitten
U bent aangereden op de fiets en u lijdt schade. Dat is al vervelend genoeg. Zorg dat u niet met uw schade blijft zitten en voorkom een hoop stress: schakel een advocaat in! Uw advocaat begeleidt u door het hele letselschadetraject heen en adviseert u bij elke stap.
Zo kunt u uw zorgen uit handen geven en u concentreren op uw herstel. Wilt u meer weten of wilt u een advocaat inschakelen? Neem dan contact met ons op. U kunt uw reactie ook hieronder achterlaten.
Plaats een reactie
Bent u tijdens het fietsen aangereden door een automobilist? Hoe heeft u deze nare gebeurtenis ervaren? Deel uw gedachten en ervaringen met andere lezers. Plaats een reactie. U kunt hieronder ook meteen uw vragen stellen: