De nasleep van een botsing tussen een fietser en een auto kan vaak in goede harmonie worden opgelost. Soms kan het echter voorkomen dat hulp van politie gewenst is. In deze blog leggen we uit wanneer het verstandig is om bij een botsing auto – fietser de hulp van de politie in te roepen en waarom.
Bel de politie bij een gevaarlijke situatie
Soms is er na een botsing auto – fietser sprake van een gevaarlijke verkeerssituatie. Bijvoorbeeld wanneer u niet in staat bent om op een veilige plek te gaan staan – of omdat er kapotte onderdelen van uw fiets of van de auto op de weg liggen.
In dergelijke gevallen kan het verstandig zijn om de politie te bellen. De politie kan er dan voor zorgen dat de gevaarlijke situatie wordt afgezet en eventueel het overige verkeer regelen.
Tip: botsing tussen auto en fietser? Voor meer nuttige informatie, bekijk ook onze andere artikelen. Klik op aangereden op de fiets.
Bel de politie bij (ernstig) letsel
Een fietser raakt door een botsing met een auto al snel gewond. Vaak zorgt dit letsel ervoor dat u niet meer in staat bent om de nasleep van de aanrijding, zoals het invullen van het schade-aanrijdingsformulier, goed af te handelen.
Het is in dat geval verstandig om na het fietsongeluk de politie te bellen, zodat door agenten kan worden vastgesteld dat er daadwerkelijk sprake is van letsel. Gedurende het letselschadetraject is het van groot belang dat u kunt aantonen dat uw letsel het directe gevolg is van de botsing. Een verklaring van de politie is een krachtig bewijsmiddel.
Wanneer er slechts sprake is van blikschade of licht letsel, dan zal de politie in beginsel niet komen.
Zie ook: politie.nl: komt de politie altijd ter plaatse?
De politie zal wel komen wanneer na een botsing auto – fiets sprake is van dermate ernstig letsel dat minimaal één van de betrokken partijen naar het ziekenhuis moet. Zij hanteert namelijk het beleid dat er in dat geval een proces-verbaal of een rapport moet worden opgemaakt.
Botsing tussen een auto en een fietser? Voor meer informatie, bekijk onze pagina fietser aangereden door een auto.
Bel de politie bij een conflict
Soms lopen de emoties hoog op na een verkeersongeval. Als er sprake is van een conflict, of wanneer het u niet lukt om alles gezamenlijk met de automobilist af te wikkelen, kan het verstandig zijn om de politie te bellen.
Het is voor het verkrijgen van uw schadevergoeding namelijk heel belangrijk dat alle feiten en omstandigheden goed op papier komen te staan, zeker als sprake is van verschillende standpunten. De politie kan deze verschillende visies opschrijven en, wanneer nodig, getuigenverklaringen opnemen. Dit kan later, bij de afwikkeling van uw schade, zeer belangrijk zijn.
Botsing tussen een auto en een fietser? Zie ook: onze pagina met 20 veel gestelde vragen en antwoorden over een aanrijding op de fiets
Bel politie als automobilist doorrijdt
Helaas komt het voor dat na de aanrijding auto – fiets, de automobilist niet stopt en doorrijdt. In een dergelijke situatie is het belangrijk om het kenteken van de auto te noteren en direct de politie te bellen.
Onverzekerde automobilist: bel de politie
Auto’s moeten van de wetgever verplicht verzekerd zijn. Dit is, onder meer, om ervoor te zorgen dat een slachtoffer van een ongeval altijd zijn schade kan verhalen bij een verzekeringsmaatschappij en niet afhankelijk wordt van het eigen vermogen van de veroorzaker van het ongeluk.
Als de automobilist na de aanrijding aangeeft niet verzekerd te zijn of weigert de gegevens van zijn verzekeraar te geven, dan is het verstandig de politie te bellen. Naast het feit dat het voor u heel belangrijk is om alle gegevens te verkrijgen, kan het ook heel goed zijn dat de automobilist strafbaar is.
VerkeersOngevallenAfhandeling bij ernstige ongevallen
Bij een zeer ernstig of complex ongeval zal de politie over het algemeen kiezen voor een VerkeersOngevallenAfhandeling (VOA). Dit betekent dat er een speciaal team van de politie ter plaatse komt om uitgebreid onderzoek te doen naar de toedracht van het ontstaan van de botsing tussen de auto en fietser.
Botsing auto – fiets? Bekijk de 10 belangrijkste reden om een letselschadeadvocaat in te schakelen.
Proces-Verbaal opvragen na ongeluk
Wanneer er politie ter plaatse is geweest, wordt er vrijwel altijd een proces-verbaal (PV) of mutatierapport opgemaakt. Deze stukken kunt u zelf opvragen bij Stichting Processen Verbaal. Via de website van deze stichting kunt u tegen een kleine vergoeding het PV of mutatierapport opvragen. U krijgt dat toegestuurd. Klik hier voor de website van de Stichting Processen Verbaal.
Vaak kan deze informatie een hoop onduidelijkheid wegnemen over wie schuldig is aan het ontstaan van het ongeval (de botsing auto – fiets) of de aanwezigheid van getuigen.
Hoewel u vaak in onderling overleg de nasleep van de aanrijding kunt afhandelen, kan het in veel gevallen toch verstandig zijn om de politie te bellen. Vaak is dan sprake van een dermate ernstig of complex ongeval, dat er veel discussie kan volgen over de vraag wie aansprakelijk is over de hoogte van uw schade.
Wij kunnen u helpen deze discussies te winnen en de schadevergoeding verhalen waar u recht op heeft. Bekijk onze pagina: u bent aangereden op de fiets: dit kunnen wij voor u doen.
Aanrijding auto – fiets, wat nu? Download gratis stappenplan
Plaats een reactie
Bent u tijdens het fietsen is botsing gekomen met een auto? Hoe heeft u deze nare gebeurtenis ervaren? Deel uw gedachten en ervaringen met andere lezers. Plaats een reactie. U kunt hieronder ook meteen uw vragen stellen: