Een fietser die is aangereden door een auto heeft in vrijwel alle gevallen recht op vergoeding van (een gedeelte van) zijn of haar schade. Het is daarom verstandig altijd de automobilist aansprakelijk te stellen. Echter, na het verzenden van de aansprakelijkstelling komt meestal de verzekeringsmaatschappij in beeld.
U bent aangereden op de fiets. Hoe zit het met de verzekering? In deze blog leggen wij uit wat u vervolgens kunt verwachten. Tip: vul altijd direct het schadeformulier in. Bekijk ook ons 10-stappenplan voor fietsers.
1. Verzekeraar start onderzoek naar de aansprakelijkheid van fietser / automobilist
De verzekeringsmaatschappij zal eerst moeten beoordelen of de aansprakelijkheid moet worden erkend. Pas na erkenning van de aansprakelijkheid komt de beoordeling van uw schade aan bod.
Bent u op de fiets aangereden door een auto? Volg de link en bekijk onze pagina.
Verzekeraar onderzoekt aanleiding van de aanrijding
Na ontvangst van de aansprakelijkstelling (aansprakelijkheidsbrief) zal de verzekeringsmaatschappij eerst willen onderzoeken wat er precies is gebeurd. Dit zal duidelijk moeten maken wie schuld heeft aan het ontstaan van het ongeluk. De verzekeringsmaatschappij zal dan ook van beide partijen willen horen wat er is gebeurd.
Een goed en volledig ingevuld schade-aanrijdingsformulier zal het onderzoek van de verzekeringsmaatschappij makkelijker maken en dus sneller laten verlopen.
Tip: bent u aangereden op de fiets en heeft u nog geen schadeformulier ingevuld? In ons blogartikel: aanrijding auto – fiets: zo vul je het schadeformulier in leggen wij u stap voor stap uit hoe het werkt.
Verzekeraar doet nader onderzoek
Wanneer de verzekeringsmaatschappij vragen heeft over wat er precies is gebeurd of twijfel heeft over wat de fietser en automobilist hebben verklaard, dan zal zij een nader onderzoek instellen. Dit kan bijvoorbeeld door informatie in te winnen bij de politie of vragen te stellen aan getuigen.
Soms kiest een verzekeringsmaatschappij ervoor om een extern bureau in te schakelen dat alle relevante omstandigheden in een rapport zal vastleggen. Let in dit geval goed op en neem eventueel contact met ons op.
De fietser heeft eigen schuld
Als de schuld van het ontstaan van de aanrijding volledig is toe te rekenen aan de automobilist, of als de fietser jonger is dan 14 jaar, dan is de automobilist 100% aansprakelijk. Dan zal de verzekeringsmaatschappij dus 100% van de schade moeten betalen.
Als het even kan, zal de verzekeringsmaatschappij zich echter snel op het standpunt stellen dat de schuld (gedeeltelijk) bij de fietser ligt, zodat zij dus niet uw volledige schade hoeft te betalen.
Omdat ook fietsers ouder dan 14 jaar beschermd worden door de wet, zal de verzekeringsmaatschappij echter vrijwel altijd minimaal 50% van de schade van de fietser moeten betalen. Ook als de fietser zélf een verkeersfout heeft gemaakt.
Hoe zit het precies met de aansprakelijkheid? Bekijk onze pagina over de aansprakelijkheid bij een aanrijding auto – fiets, volg de link.
Verzekeraar gaat meestal snel akkoord met 50% aansprakelijkheid
Wanneer sprake is van een aanrijding tussen een fietser en een auto, zal de verzekeraar van de automobilist in de meeste gevallen snel 50% van de aansprakelijkheid erkennen. Als u meer schade vergoed wil zien, dan zal u de verzekeraar ervan moeten overtuigen dat u hier recht op heeft.
Als dit niet lukt kunt u de rechter vragen een oordeel te geven over het percentage van uw schade dat door de verzekeringsmaatschappij betaald moet worden.
Vindt u dit lastig? Onze letselschadeadvocaten helpen u, indien u wenst, met alle stappen in de gehele procedure.
2. De verzekeraar stelt de schade vast
Nadat duidelijk is geworden welk percentage van de schade van de fietser moet worden vergoed (aansprakelijkheid), moet de schade worden vastgesteld. De fietser die zijn schade wil verhalen, heeft de bewijslast en zal moeten aantonen wat voor schade is ontstaan.
Tip: bekijk ons artikel: Aangereden op de fiets? 7 tips voor het verzamelen van bewijs.
Fietser met letsel
Op de schade aan uw fiets en kleding na, zal de meeste schade die een fietser lijdt voortkomen uit zijn letsel. Doordat er letsel is moet u kosten maken en loopt u wellicht inkomsten mis.
Daarom wil de verzekeraar altijd zo volledig mogelijk worden geïnformeerd over uw letsel. Dit gebeurt door uw medische informatie te verzamelen en deze beschikbaar te stellen aan de medisch adviseur van de verzekeringsmaatschappij.
Discussie met de verzekeraar
Let wel op: vaak ontstaat er discussie omdat de verzekeraar zich op het standpunt stelt dat het letsel niet door het ongeval komt. Veel gehoorde argumenten zijn:
- dat het letsel al bestond voordat het ongeval plaatsvond;
- dat het soort letsel niet door de aanrijding kan zijn ontstaan;
- of dat het letsel is ná de aanrijding is ontstaan.
Het is dus altijd verstandig zelf de benodigde medische informatie te verzamelen, zodat u kunt controleren dat hier geen fouten in staan die in uw nadeel uitgelegd kunnen worden.
Bekijk ook onze pagina: geschil met de verzekeraar over de meest voorkomende discussies.
Uw schade in kaart brengen
Door uw letsel lijdt u schade. Deze schade kan zeer uiteenlopend zijn. Indien u meer wilt weten over welke schadeposten veel voorkomen dan verwijzen wij u graag naar onze blog: 30 schadeposten die je kunt claimen. (artikel binnenkort beschikbaar)
De schade die u lijdt, kunt u vorderen bij de verzekeraar van de automobilist. Omdat u de bewijslast heeft, zal u moeten aantonen:
- welke schade u heeft geleden en;
- dat deze schade is ontstaan door het ongeluk.
Huisbezoek van verzekeraar
In veel gevallen komt de verzekeringsmaatschappij ook bij u thuis om te praten over uw schade. Dit is heel normaal. Het is wel verstandig om u ook in dit stadium bij te laten staan door een rechtsbijstandverlener (advocaat, jurist, specialist, rechtsbijstandverzekeraar).
Het is namelijk belangrijk dat tijdens dit gesprek niet alleen de punten worden besproken die van belang zijn voor de verzekeringsmaatschappij, maar ook alvast aandacht wordt besteed aan al uw schadeposten.
Schade goed bijhouden
Als u geen bewijs kunt leveren van de geleden schade, dan zal de verzekeringsmaatschappij niet hoeven te betalen. Het is dus heel verstandig om uw schade goed bij te houden.
Denk daarbij aan:
- nota’s van uw behandelaars en zorgverzekeraar;
- een overzicht van de reizen + reiskosten;
- maar ook alle gegevens die verband houden met uw dienstverband of uitkering.
Verzekeringsmaatschappijen betwisten graag dat de relatie tussen de door u opgevoerde schade en uw letsel ontbreekt. Vaak is dit niet terecht. U moet echter wel een goede onderbouwing kunnen leveren. Wij kunnen u hier goed bij helpen.
Wilt u onze hulp bij het verhalen van uw volledige schade? Neem dan contact met ons op.
3. Fietser kan voorschot aanvragen
Indien voldoende duidelijk of aannemelijk is dat u bepaalde schade heeft geleden, dan kunt u verzoeken om een voorschot. U vraagt dan om een voorschotbetaling op de later vast te stellen totale schadevergoeding.
Zeker als een schadepost is erkend en er voldoende medische informatie beschikbaar is, zullen de meeste verzekeringsmaatschappijen overgaan tot betaling van een voorschot. Doen zijn dit niet, dan zal u dit bij de rechter moeten afdwingen.
Let goed op en schakel hulp in
Zoals u hiervoor kunt lezen, zijn er veel zaken waarop u moet letten in de communicatie met de aansprakelijke verzekeraar. Aarzel niet om onze hulp in te schakelen.
Lees ook:
– Aanrijding auto – fiets: 20 veel gestelde vragen
– Aangereden op de fiets: zo berekent u uw schadevergoeding
Plaats een reactie
Bent u tijdens het fietsen aangereden door een automobilist? Hoe heeft u deze nare gebeurtenis ervaren? Deel uw gedachten en ervaringen met andere lezers. Plaats een reactie. U kunt hieronder ook meteen uw vragen stellen: