Een fietser die wordt aangereden door een auto komt er meestal niet met licht letsel van af. Breuken en hoofdwonden zijn voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers, niet zeldzaam.
Er is echter niet altijd sprake van dermate ernstig letsel dat er direct een arts aan te pas komt. Toch is het verstandig dat de fietser na een aanrijding met een auto bij pijn zo snel mogelijk contact opneemt met de huisarts.
Door uw klachten nadat u bent aangereden op de fiets snel te melden:
– verzamelt u bewijs over uw schade;
– voorkomt u lastige discussies en;
– kunt u snel aan uw herstel werken.
Bekijk ook: als fietser aangereden door een auto: 10 stappenplan
Waarom naar de huisarts na een aanrijding met een auto?
Uw grootste belang is natuurlijk dat u herstelt. De wijze waarop u als fietser na een aanrijding met een auto moet herstellen, is zeer afhankelijk van het soort letsel.
– Allereerst kan uw huisarts met u uitzoeken wat de oorzaak is van uw pijn, dit is immers niet altijd duidelijk. Hij kan u bijvoorbeeld doorverwijzen naar het ziekenhuis voor het maken van foto’s.
– Zodra voor uw huisarts duidelijk is wat de oorzaak is van uw pijn kan hij bepalen welke actie nodig is zodat u zo snel mogelijk kunt herstellen. Hij kan u doorverwijzen naar bijvoorbeeld een specialist in het ziekenhuis of naar de fysiotherapeut of adviseren rust te nemen.
– Ook voor de afwikkeling van uw letselschadezaak is het heel belangrijk dat uw klachten na de aanrijding met de auto zo snel mogelijk worden geregistreerd. Dit kan later dienen als bewijs. Het kan namelijk zo zijn dat u als fietser moet bewijzen dat uw letsel is ontstaan door de aanrijding met de auto.
– Eén van de trucs van verzekeraars is namelijk dat zij stellen dat uw letsel al voor of ver na het fietsongeluk is ontstaan. U moet dan kunnen bewijzen dat het letsel is ontstaan door de aanrijding met de auto die door die verzekeringsmaatschappij is verzekerd.
Het registeren van uw klachten kan door de achterkant van het schade-aanrijdingsformulier zo volledig mogelijk in te vullen en op te sturen, maar nog beter is dat uw klachten worden vermeld in het dossier van uw huisarts.
Wanneer u bij uw huisarts komt zal deze namelijk altijd in zijn dossier vermelden welke klachten u zelf meldt.
Voor meer informatie, zie ook:
– Slachtoffer van fietsongeluk: top 10 trucs / smoezen van verzekeraars
– Aangereden op de fiets? 7 tips voor het verzamelen van bewijs
Wanneer naar de huisarts na een aanrijding met een auto?
Wanneer een fietser door een aanrijding met een auto ernstig letsel oploopt zal hij vrijwel altijd direct naar het ziekenhuis moeten, vaak met de ambulance. In het ziekenhuis zal in beginsel op de afdeling Spoedeisende of Eerste hulp worden bekeken welk letsel u heeft en welke behandeling nodig is.
Niet altijd is er echter sprake van (duidelijk) ernstig letsel. Zo komt het voor dat na een aanrijding tussen een auto en een fiets een ambulance ter plekke komt, maar dat de ambulancebroeder constateert dat het letsel van de fietser niet dermate ernstig is dat ambulancevervoer nodig is. Soms wordt u zelfs geadviseerd het thuis even aan te kijken.
Wanneer er na de botsing auto – fiets voor u geen reden bestaat om direct naar het ziekenhuis te gaan, dan is het wel verstandig om direct een afspraak te maken met uw huisarts. Ook als (de assistente) van de huisarts adviseert om het thuis even aan te kijken moet u aandringen op een afspraak.
Zonder afspraak bent u er namelijk niet zeker van dat uw klachten worden geregistreerd. Dit is wel nodig voor het bewijs van uw (letsel)schade.
Klik voor meer informatie over het verzamelen van bewijs bij letselschade.
Sommige klachten ontstaan niet direct. Voorbeelden hiervan zijn nek- en schouderklachten, slaapproblemen, verkeersangst, flashbacks of geestelijke problemen. Raadpleeg, zodra u hier last van krijgt, direct uw huisarts.
Benoem al uw klachten bij uw huisarts
Als u na het fietsongeluk uw huisarts bezoekt, dan is het belangrijk om al uw klachten te benoemen. Ook wanneer u niet zeker bent of een klein pijntje door de aanrijding met de auto komt of wanneer u denkt dat iets vast niet ernstig is.
Soms kunnen bepaalde klachten verergeren of al heel ernstig zijn zonder dat het veel pijn doet. Door alle klachten te noemen weet de huisarts wat er speelt en schrijft hij dit ook op.
Het komt ook voor dat een bepaalde klacht zo ernstig is dat deze klacht alle aandacht opeist. Andere klachten worden dan soms vergeten of even gelaten voor wat het is.
Als later blijkt dat ook dit niet spoedeisende letsel ernstige gevolgen heeft en schade oplevert is het heel belangrijk dat duidelijk wordt dat deze klachten door de aanrijding met de auto zijn ontstaan.
Vraag uw arts of hij alles heeft opgeschreven
Ook wanneer u al uw letsel heeft genoemd, kan het voorkomen dat dit niet allemaal in het medisch dossier wordt opgenomen. Soms vergeet de arts die u spreekt om alles op te schrijven of vindt hij niet alles relevant.
Vraag uw huisarts of de arts in het ziekenhuis dan ook gewoon of alles is genoteerd. Het weglaten van bepaalde klachten kan voor uw letselschadezaak, maar natuurlijk ook voor uw herstel, heel nadelig zijn.
Tip: aangereden op de fiets? Klik hier en bekijk hoe wij u kunnen helpen
Terug naar de huisarts bij aanhoudende klachten
Sommige klachten blijven na de botsing met de auto aanhouden en worden niet (veel) beter. Ook in dat geval is het verstandig om opnieuw contact op te nemen met uw huisarts. Er moet namelijk ook geregistreerd worden dat deze klachten blijven aanhouden.
Als iemand zich na het fietsongeluk niet bij een arts heeft gemeld, bijvoorbeeld omdat is geadviseerd de klachten langere tijd aan te kijken, kan er later een discussie ontstaan over de vraag of de klachten (nog steeds) door de aanrijding met de auto komen.
Door u na een aanrijding met een auto regelmatig te melden bij uw huisarts kan deze discussie met de verzekeringsmaatschappij worden voorkomen.
Onze belangrijkste tips voor fietsers met letsel
Het belangrijkste wat een fietser na een aanrijding met een auto moet doen om zijn bewijspositie zo sterk mogelijk te maken is dus:
– Zo snel mogelijk na de botsing met de auto persoonlijk contact hebben met een (huis)arts;
– Alle klachten opnoemen;
– Bij de (huis)arts na te vragen of hij alles goed heeft opgeschreven en;
– teruggaan bij aanhoudende klachten.
Aanrijding auto – fiets, wat nu? Download gratis stappenplan
Heeft u nog vragen over het voorgaande of heeft u een discussie met de verzekeraar over de relatie tussen uw klachten en de aanrijding, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Klik hier en vul het contactformulier in.
Plaats een reactie
Bent u tijdens het fietsen aangereden door een auto? Hoe heeft u deze nare gebeurtenis ervaren? Deel uw gedachten en ervaringen met andere lezers. Plaats een reactie. U kunt hieronder ook meteen uw vragen stellen: