De rechtbank Rotterdam heeft in haar uitspraak van 23 november 2011 (BU5487) bepaald dat een letselschadeslachtoffer zou zijn aangenomen in vaste dienst indien het arbeidsongeval niet was gebeurd.
Arbeidsongeval
Het letselschadeslachtoffer was als uitzendkracht werkzaam bij het bedrijf RSA. Tijdens het werk is de uitzendkracht met zijn rechterhand bekneld geraakt in een draaiende pers/draaimachine. Het letselschadeslachtoffer heeft zijn werkgever aansprakelijk gesteld en verzocht een schadevergoeding te krijgen voor zijn letselschade. De werkgever heeft de aansprakelijkheid voor de gevolgen van het arbeidsongeval erkend.
Bekijk ook: arbeidsongeval uitzendkracht
Bekijk ook: 20 veel gestelde vragen na een ongeluk op je werk
Schaderegeling
In de schaderegeling kwam vast te staan dat het letselslachtoffer blijvende beperkingen aan de hand had waardoor hij belemmert zou worden in het dagelijks leven als bij de uitvoering van loonvormende arbeid in zijn algemeenheid en zijn beroepsuitoefening in het bijzonder belemmeren.
Een van de schadeposten die door het slachtoffer werd geclaimd was zijn inkomensschade; in de letselschaderegeling wordt deze schadepost verlies aan verdienvermogen genoemd. Om deze schadepost te berekenen moet de inkomenssituatie na het ongeval vergeleken worden met de inkomenssituatie zonder ongeval (hypothetische situatie).
Loopbaan zonder ongeval
Het letselschadeslachtoffer stelde dat hij zonder het ongeval in vaste dienst had kunnen komen bij het bedrijf RSA en daar tot zijn pensioengerechtigde leeftijd had kunnen blijven. Hij verwijst overigens naar een tweetal collega’s die ook in vaste dienst zijn aangenomen.
Op grond van vaste rechtspraak rust op het letselschadeslachtoffer weliswaar het bewijs ten aanzien van zijn loopbaan zonder ongeval, maar aan dat bewijs mogen geen strenge eisen worden gesteld. Het is immers de veroorzaker van het ongeval die de bewijsmogelijkheden van het slachtoffer hebben beperkt.
Bij de vergelijking tussen de situatie zonder en met ongeval komt het aan op de redelijke verwachting; wat zou redelijkerwijs de loopbaan zijn geweest indien het ongeval niet had plaatsgevonden.
Voor de redelijke verwachting omtrent toekomstige ontwikkelingen dient zoveel mogelijk te worden aangesloten bij de concrete situatie van het slachtoffer, diens opleiding, persoonlijke situatie en carrière tot het moment van het ongeval.
Standpunt werkgever
De werkgever stelt zich op het standpunt dat het klinklare onzin was dat het letselschadeslachtoffer een vast dienstverband zou hebben gekregen tot zijn 65 jaar. Ook zou het slachtoffer niet goed hebben gewerkt. Van de diensten van het slachtoffer wordt ook door de werkgever geen gebruik meer gemaakt.
Oordeel rechter
De rechter oordeelt dat gelet op de vaststaande feiten het verweer van de werkgever onvoldoende is. De stelling dat 2 collega uitzendkrachten ook een vastdienstverband hebben gekregen is niet door de werkgever ontkent. Dat het slachtoffer in verband et een reorganisatie toch zou zijn ontslagen, mag ook niet baten, want er zijn geen concrete aanwijzingen dat het slachtoffer binnen deze reorganisatie zou zijn gevallen.
Kortom, naar het oordeel van de rechter is het redelijk om van de veronderstelling uit te gaan dat het letselschadeslachtoffer zonder ongeval tot aan zijn pensioengerechtigde leeftijd bij het bedrijf of bij een ander bedrijf in een soortgelijke functie was blijven werken.
Praktijk in de letselschaderegeling
Slachtoffer van arbeidsongevallen zitten in een lastige positie als het aankomt op het bewijs met betrekking tot de loopbaan zonder ongeval. De werkgever, de veroorzaker van het ongeval, zal niet snel bereid zijn om een positieve beoordeling te geven over de toekomstige loopbaan. Er is immers een tegenstrijdig belang; de werkgever heeft er juist belang bij dat de loopbaan zonder ongeval negatief zou zijn om de schade zo klein mogelijk te houden.
Het slachtoffer zal er dus baat bij hebben indien hij voor het ongeval goede beoordelingen had ten aanzien van zijn functioneren. Ook is het goed om te bekijken hoe de loopbaan zich ontwikkelt van vergelijkbare collega’s.
Heeft u letselschade door een arbeidsongeval
De letselschade advocaat van Dolderman Letselschade Advocaat in Utrecht staat klaar om u te helpen. Bent u het slachtoffer van een arbeidsongeval of bent u door het werk ziek geworden, dan kan DLA de oplossing zijn waar u naar zoekt. Wilt u gratis juridisch letseladvies over uw mogelijkheden of wilt u direct een schadeclaim indienen, bel 085-0240041 of vul het contactformulier in en u wordt teruggebeld.