Loonregres of verhaalrecht van de werkgever op een derde partij bij een zieke werknemer?


Sinds 1996 is aan werkgevers het zogenaamde regres- of verhaalsrecht toegekend. Dit als aanvulling op de toegenomen verantwoordelijkheid van de werkgever voor de inkomensbescherming van zijn zieke werknemer. Regres is geregeld in het burgerlijk wetboek, zie artikel 6:107a.

Heeft u als werkgever te maken met loonregres? Neem contact op met Dolderman Letselschade.

Afdeling 10. Wettelijke verplichtingen tot schadevergoeding

Artikel 107a

  1. Indien iemand ten gevolge van een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is, lichamelijk of geestelijk letsel oploopt, houdt de rechter bij de vaststelling van de schadevergoeding waarop de gekwetste aanspraak kan maken, rekening met de aanspraak op loon (of salaris) waarop de gekwetste krachtens zijn dienstbetrekking aanspraak kan maken.
  2. Indien degene in wiens dienst de gekwetste is, krachtens wet of overeenkomst tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid verplicht is aan deze loon (of salaris) door te betalen, heeft hij, indien de ongeschiktheid tot werken van de gekwetste het gevolg is van een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is, jegens deze ander recht op schadevergoeding ten bedrage van het door hem betaalde loon, doch ten hoogste tot het bedrag, waarvoor de aansprakelijke persoon bij het ontbreken van de verplichting tot het doorbetalen van loon (of salaris) aansprakelijk zou zijn, verminderd met een bedrag, gelijk aan dat van de schadevergoeding tot betaling waarvan de aansprakelijke persoon jegens de gekwetste is gehouden.
  3. Degene in wiens dienst de gekwetste is, heeft het in het tweede lid bedoelde recht op schadevergoeding tegen iemand die eveneens in zijn dienst is, slechts indien de ongeschiktheid tot werken het gevolg is van diens opzet of bewuste roekeloosheid.

Op grond van deze bepaling kan de werkgever, die verplicht is het loon door te betalen aan zijn zieke werknemer, dit loon verhalen op diegene die aansprakelijk is voor de gebeurtenis die tot ziekte van de werknemer heeft geleid. Indien de werkgever eigenrisicodrager voor de WGA of Ziektewet is, dan heeft deze ook voor de opvolgende doorbelaste uitkering (op grond van artikel 99 Wet WIA) een verhaalsrecht op de aansprakelijke derde.

Neem vandaag nog contact op

Boek hier een gratis consult

Bij Dolderman Letselschade zijn we toegewijd om voor uw rechten te vechten en u te helpen navigeren door de complexiteit van het letselschaderecht.

Hoofdstuk 11. Invloed van de verzekering op het burgerlijk recht

Artikel 99. Regresrecht UWV en eigenrisicodrager

  1. Het UWV heeft voor de op grond van deze wet en de daarop berustende bepalingen gemaakte kosten verhaal op de persoon, die naar burgerlijk recht verplicht is schade te vergoeden aan de persoon die recht heeft op een uitkering op grond van deze wet, doch ten hoogste tot het bedrag, waarvoor deze bij het ontbreken van de aanspraken krachtens deze wet naar burgerlijk recht aansprakelijk zou zijn, verminderd met een bedrag, gelijk aan dat van de schadevergoeding tot betaling waarvan de aansprakelijke persoon jegens de persoon die recht heeft op een uitkering op grond van deze wet naar burgerlijk recht is gehouden.
  2. Bij ministeriële regeling kan worden bepaald dat het UWV in plaats van het bedrag van de periodieke verstrekkingen de contante waarde daarvan kan vorderen.
  3. De eigenrisicodrager treedt voor de toepassing van het eerste en het tweede lid in de plaats van het UWV voorzover hij het risico van de betaling van uitkering op grond van deze wet draagt.
  4. De in het eerste lid bedoelde aansprakelijke en de aansprakelijke jegens de persoon met een naar het oordeel van het UWV structurele functionele beperking zijn eveneens verplicht tot vergoeding van de door het UWV of de eigenrisicodrager gemaakte redelijke kosten ter nakoming van de verplichtingen tot inschakeling in de arbeid van de persoon die recht heeft op een uitkering op grond van deze wet of de persoon met een naar het oordeel van het UWV structurele functionele beperking, die op het UWV of de eigenrisicodrager rusten op grond van deze wet en de daarop berustende bepalingen alsmede de  Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen en de daarop berustende bepalingen. De aansprakelijke kan hetzelfde verweer voeren dat hem jegens de persoon die recht heeft op een uitkering of voorziening op grond van deze wet ten dienste zou hebben gestaan.

Indien de werkgever via het UWV verzekerd is en de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas betaalt, dan kan het UWV op grond van Artikel 2.18 Wfsv de toegerekende uitkeringslast verminderen op de premie aan de werkgever. Helaas moet de werkgever dit zelf initiëren, wat in de praktijk zelden gebeurt. Hierdoor betalen UWV-verzekerde werkgevers in de praktijk een onnodig hoge premie. Ook de kosten voor re-integratie van zijn werknemer kan de werkgever grotendeels verhalen. Dit omdat bij wet is geregeld dat de werkgever, evenals de werknemer, al het redelijkerwijs mogelijke dienen te doen om de kans op werkhervatting te vergroten. Dit is ook in het belang van de aansprakelijke derde, omdat zo de schadelast wordt verminderd.

Hoofdstuk 2. Premies werknemersverzekeringen

Paragraaf 2. Gedifferentieerde premie Werkhervattingskas

Artikel 2.18. Opslag en korting bij te veel betaalde uitkering en regres

  1. Indien blijkt dat een WGA-uitkering als bedoeld in  artikel 2.11, tweede lid, of  2.12, tweede lid, of een uitkering op grond van de  Ziektewet geheel of ten dele ten onrechte is toegekend, wordt bij de berekening van het individuele werkgeversrisicopercentage, bedoeld in artikel 2.11, tweede lid, 2.12, tweede lid, en  2.13, tweede lid, in het kalenderjaar waarin het besluit tot toekenning van de WGA-uitkering of de uitkering op grond van de Ziektewet wordt ingetrokken of herzien, de aan de werkgever toe te rekenen WGA-lasten vaste dienstbetrekkingen, bedoeld in artikel 2.11, tweede lid, de aan de werkgever toe te rekenen WGA-lasten flexibele dienstbetrekkingen, bedoeld in artikel 2.12, tweede lid, onderscheidenlijk de aan de werkgever toe te rekenen uitkeringen op grond van de Ziektewet, bedoeld in artikel 2.13, tweede lid, verminderd met een bedrag dat gelijk is aan het bedrag van de te veel betaalde WGA-uitkering of uitkering op grond van de Ziektewet.
  2. Indien een werkgever recht heeft op een schadevergoeding als bedoeld in  artikel 107a, tweede lid, van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek dan wel een schadevergoeding op grond van een wettelijke regeling die daarmee naar aard en strekking overeenkomt, worden, op verzoek van de werkgever, bij de berekening van het individuele werkgeversrisicopercentage, bedoeld in artikel 2.11, tweede lid, met ingang van het kalenderjaar waarin de schadevergoeding is vastgesteld, gedurende een tijdvak van tien jaren, de aan de werkgever toe te rekenen WGA-lasten vaste dienstbetrekkingen, bedoeld in artikel 2.11, tweede lid, verminderd met een compensatiebedrag.
  3. Het compensatiebedrag, bedoeld in het tweede lid, wordt vastgesteld door het bedrag van de WGA-uitkering aan de betrokken werknemer jaarlijks gedurende tien jaar te vermenigvuldigen met het getal dat is verkregen door het bedrag van de schadevergoeding, bedoeld in het tweede lid, te delen door het loon over een tijdvak van 104 weken. Het getal, bedoeld in de eerste zin, bedraagt niet meer dan 1.
  4. Indien het UWV op grond van  artikel 52a van de Ziektewet verhaal heeft, worden de aan de werkgever toe te rekenen WGA- lasten flexibele dienstbetrekking en de ZW-lasten voor de toepassing van  artikel 2.12, tweede lid en artikel 2.13, tweede lid, bij de berekening van het individuele werkgeversrisicopercentage, bedoeld in artikel 2.12, tweede en 2.13, tweede lid, verminderd met een bedrag gerelateerd aan het bedrag van de schadevergoeding, bedoeld in artikel 52a, eerste lid, van de Ziektewet.
  5. Het bedrag van de vermindering, bedoeld in het vierde lid, wordt bepaald door het bedrag van de WGA-uitkering en de uitkering op grond van de  Ziektewet aan de betrokken werknemer te vermenigvuldigen met het getal dat is verkregen door het bedrag van het verhaal op grond van artikel 52a van de Ziektewet te delen door het aan betrokken werknemer op grond van de Ziektewet uitgekeerde ziekengeld. Het getal, bedoeld in de eerste zin, bedraagt niet meer dan 1.
  6. Bij de toepassing van dit artikel is een minimumpremie als bedoeld in artikel 2.6, zesde lid, niet van toepassing.

De werkgever kan overigens ‘slechts’ het netto doorbetaalde loon en de netto uitkering op de aansprakelijke derde verhalen (zie Hoge Raad 24 oktober 2003, NJ 2004, 396). De aansprakelijke derde zou bij het vergoeden van het bruto loon namelijk meer moeten vergoeden dan wanneer de werknemer zelf de schade had gevorderd, aldus de Hoge Raad.

Heeft u als werkgever te maken met loonregres? Neem contact op met Dolderman Letselschade.

Vertel ons meer over uw situatie of meld direct uw schade. Onze dienstverlening voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. U ontvangt nuttige juridische adviezen. Vul het antwoordformulier in en wij nemen contact met u op.

Dolderman Letselschade

Baanbrekende rechtspraak PTSS

Wij vinden dat slachtoffers optimale ondersteuning bij letselschade moeten krijgen. Voor ons betekent dat niet alleen juridische hulp bij het claimen van letselschade, maar ook rechtsbijstand bij arbeidsongeschiktheid, ontslag of voorzieningen. Zo kunt u zich met een gerust hart richten op iets veel belangrijkers… Een nieuw begin.

Gratis zaak evaluatie

Via onderstaand formulier kunt u een adviesgesprek aanvragen. Wij verzoeken u de velden zo volledig mogelijk in te vullen zodat wij uw adviesgesprek spoedig kunnen inplannen.

Stap 1

Dien uw claim in

Met een gratis evaluatie van uw zaak is het eenvoudig om een claim in te dienen bij DLSA.

Stap 2

Wij ondernemen actie

Ons toegewijde team begint met het evalueren en onderzoeken van uw claim.

Stap 3

Wij strijden voor u

Als we de zaak aannemen, strijden wij voor de resultaten die u verdient.

Name(Vereist)
Laatste nieuws

Blogs

Team

Ontmoet onze deskundigen

Mr. Vincent Dolderman

Advocaat specialist letselschade

085-0240041
LinkedIn
WhatsApp

Mr. Tim van der Torn

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Arnold van Zandbergen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Yvonne Slob

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Souraya Hoenen

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Laurens Kock

Advocaat Letselschade

085-0240041

Mr. Michael Blommers

Advocaat letselschade

085-0240041

Mr. Mitchel van Gool

Advocaat specialist letselschade

085-0240041

Mr. Heleen Brouwers

Advocaat letselschade

085-0240041

Mr. Julian Staal

Jurist letselschade

085-0240041
Wat wij bieden

Onze Specialismen

Verkeersongeval

  • Geen juridische zorgen: wij nemen u al het werk uit handen
  • Meer rust: u kunt de tijd nemen om rustig te herstellen
  • Hogere schadevergoeding: dankzij samenwerking met verschillende specialisten

Letselschade na verkeersongeval

Whiplash

  • Huisbezoek mogelijk: wij komen langs en nemen uw zaak direct in behandeling.
  • Vlotte afhandeling: Snelle en doortastende procedures.
  • Zorgeloos herstel: tijdens uw herstel zorgen wij voor de maximale schadevergoeding.

Ontvang directe hulp voor Whiplash

Arbeidsongeval

  • Gratis adviesgesprek bij ons op kantoor of bij u thuis.
  • Totale juridische ontzorging: Wij stellen uw werkgever aansprakelijk.
  • Uw belang staat voorop: Wij claimen de maximale schadevergoeding.

Letselschade na arbeidsongeval

Hersenletselschade

  • Geen medische zorgen: Wij regelen alles voor u
  • Meer sereniteit: Neem rustig de tijd voor herstel
  • Betere compensatie: Samenwerking met experts verzekerd

Hulp bij hersenletsel aanvragen

Dwarslaesie

  • Hoogste Kwaliteitstraject: Kwaliteit gegarandeerd in ons traject.
  • Daadkrachtige Aanpak: Daadkrachtige aanpak voor uw herstel.
  • Pro Deo en No-Cure-No-Pay: Pro deo en no-cure-no-pay opties beschikbaar.

Herstel rustig met onze bijstand

Ambtenaar

  • Uitgebreide bijstand: Complete zorg voor uw juridische behoeften.
  • Efficiënte procedures: Snelle en doortastende afhandeling.
  • Deskundig advies: Betrouwbare begeleiding voor ambtenaren.

Snelle juridische procedures starten

Juridische vertegenwoordiging voor een breed scala aan praktijkgebieden

Wij vechten om u te geven wat u verdient.

Uitspraken en schikkingen

We willen het niet alleen goed doen; we willen dat onze cliënten krijgen waar ze recht op hebben en dat de beklaagden echte verantwoordelijkheid dragen.