De werkgever heeft de wettelijke plicht om voldoende veiligheidsmaatregelen te treffen om te voorkomen dat werknemers tijdens het werk lichamelijk en psychisch letsel oplopen. De werknemer moet dus beschermd worden. Als de werknemer aantoont dat hij schade heeft door het werk, dan is de werkgever aansprakelijk, tenzij:
• De werkgever voldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen of;
• Het ongeval is veroorzaakt door opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.
Bekijk ook: aansprakelijkheid werkgever bij een bedrijfsongeval
Welke veiligheidsmaatregelen moet de werkgever nemen?
De zorgplicht van de werknemer is afhankelijk van de situatie op de werkplek en het soort werk. Hoe gevaarlijk het werk en hoe gevaarlijker de machines in de werkplaats, des te meer veiligheidsmaatregelen de werkgever moeten nemen.De werkgever moet onderzoeken welke risico’s de werknemer loopt tijdens het uitvoeren van zijn werk. Hij moet instructies geven, toezicht houden, beschermingsmiddelen uitreiken en rekening houden dat werknemers niet altijd even voorzichtig zijn.
Arbeidsinspectie
Als een arbeidsongeval lijdt tot overlijden, blijvend letsel of een ziekenhuisopname, moet het ongeval verplicht worden gemeld bij de arbeidsinspectie. De arbeidsinspectie zal vervolgens een onderzoek doen naar de omstandigheden en beoordelen of de werkgever in strijd heeft gehandeld met de arbowetgeving. Als de arbeidsinspectie tot de conclusie komt dat de werkgever de arbowetgeving heeft ovetreden, neem dan direct contact op met de letselschade advocaten van DLA zodat wij uw schade en smartengeld kunnen claimen. Overigens kan de werkgever ook aansprakelijk zijn voor uw letsel terwijl de arbowetgeving niet heeft geschonden.
Opzet of bewuste roekeloosheid
De werkgever hoeft geen letselschadevergoeding te betalen als het ongeval is veroorzaakt door opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. Dit is niet hetzelfde als schuld; opzet of bewuste roekeloosheid gaat veel verder dan schuld. Heeft de werknemer schuld aan het ongeval, dan kan de werkgever toch aansprakelijk zijn. Het gaat erom of de werknemer wist dat zijn gedrag zeer gevaarlijk was. Dit bewustzijn bij de werknemer moet de werkgever bewijzen! Het is zeer zeldzaam dat de rechter opzet of bewuste roekeloosheid aanneemt. Lees ook onze FAQ.
DLA neemt uw zorgen uit handen!
Het indienen van een schadeclaim bij de werkgever is een ingewikkeld en stressvol traject. Bij ons zijn slachtoffers in goede handen. Wij gebruiken onze jarenlange juridische ervaring om uw letselschade succesvol te claimen.
Wilt u zorgeloos een letselschade vergoeding krijgen? Bel ons vandaag nog op 085-0240041 of vul het contactformulier in. Wij zijn er klaar voor.