Op 22 januari 2012 is wederom een politieagent zwaar mishandeld. Reden voor Dolderman Letselschade Advocaat om de mogelijkheden voor het claimen van letselschade voor politieagenten op een rij te zetten.
Rechtspositie
Als een politieagent tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden wordt geconfronteerd met geweld en daardoor wordt geconfronteerd met fysiek of geestelijk letsel (o.a. PTSS), dan bestaat allereerst de mogelijkheid om een beroep te doen op de rechtspositionele voorzieningen. Het ongeval moet dan wel aangemerkt worden als dienstongeval! Is er sprake van PTSS ligt het enigszins (in de ogen van DLA ten onrechte) moeilijker. Lees meer over PTSS, buitensporigheid en rechtspositie.
Doe aangifte tegen de daders!
Het is natuurlijk belangrijk om aangifte te doen tegen de daders. Niet alleen zullen de daders dan vervolgd worden, maar ontstaat ook de mogelijkheid om je als benadeelde partij te voegen in de strafprocedure. In de strafprocedure kan de politieagent zijn schade claimen. Het grote voordeel is de zogenaamde voorschotregeling, maar het nadeel is dat ‘slechts’ eenvoudige schadeposten worden toegekend (lees meer over het voegen in het strafproces).
Claim letselschade van de dader
Naast het claimen van schade in de strafprocedure, bestaat ook de mogelijkheid om een civiele letselschade claim tegen de dader(s) in te dienen. Met een letselschade procedure kan alle schade waarmee een politieagent wordt geconfronteerd worden geclaimd. De mogelijkheid bestaat zelfs om smartengeld te claimen ook indien al een smartengeldvergoeding ex. artikel 54a Barp is ontvangen (lees meer over ‘dubbel’ smartengeld).
Heeft de werkgever zijn zorgplicht geschonden?
Ook als het letsel is veroorzaakt door een dader, dan kan de mogelijkheid bestaan om de werkgever aan te spreken voor de letselschade. De werkgever heeft namelijk een zeer strenge zorgplicht jegens het personeel (lees meer over de zorgplicht). Het is bekend dat veel politieagenten te lang moeten doorwerken en daardoor de arbeidstijden schenden. Ook is het belangrijk te onderzoeken of de politieagent voldoende cursussen heeft gehad om te leren om te gaan met geweld.
De advocaatkosten
Het claimen van letselschade is een ingewikkeld traject en er staat een hoop op het spel, dus zorg voor een goede letselschade advocaat om u te begeleiden. Voor het claimen van letselschade tegen de dader heeft het Korps een speciale regeling waarmee de advocaatkosten worden vergoed (Regeling tegemoetkoming rechtskundige hulp politie).
Ook heeft te gelden dat als de aansprakelijkheid is erkend, de dader de advocaatkosten moet vergoeden. Het claimen van letselschade hoeft u dus niets te kosten (lees meer over advocaatkosten).
Gratis letselschade advies voor politie!
Heeft u letselschade opgelopen in de uitoefening van de werkzaamheden, neem dan contact op met Dolderman Letselschade Advocaat te Utrecht. Wij hebben al veel politieagenten uit heel Nederland juridisch begeleid bij het claimen van een letselschade schadevergoeding. Neem vrijblijvend contact op voor gratis letselschade advies. Bel 085-0240041 of vul het contactformulier in en u wordt teruggebeld.